Annemieke Bervoets
Zachtmoedig krijgerschap op de werkvloer, bestaat dat?
Boekrecensie “De verborgen dimensie van leiderschap- Evolutie van macht naar kracht” van Anouk Brack.
Er vindt momenteel een verschuiving plaats in organisatieland. De hiërarchische piramide-structuren zijn niet langer dominant; er is meer ruimte voor zelfsturende teams, minder managers en meer samenwerkende netwerken. Dit betekent ook iets voor mensen in organisaties. Ze nemen niet langer meer slechts het werknemer gedeelte van zichzelf mee naar hun werk. Ook gaat het werk steeds vaker mee naar huis. Het wordt steeds normaler om ’s avonds nog even door te werken. De werkdruk is zo hoog dat mensen er soms niet van kunnen slapen.
In onze samenleving waarin we haast verslaafd lijken aan het druk hebben, lijkt het alsof dit allemaal normaal is. We zijn zo gewend aan het snelle tempo en de hoge druk dat een gejaagde manier van werken de norm is geworden. Toch hoeft het niet zo te zijn. We kunnen ook wennen aan een rustiger, aandachtiger tempo. We hoeven niet te kiezen tussen welzijn en effectiviteit.
Laat de zachtmoedige krijger in je los
In elke functie en rol heb je leiderschap nodig. Als het gaat om leiderschapsontwikkeling, en dit kan dus ook persoonlijk leiderschap zijn, bestaat dit vaak uit drie dimensies: vaardigheden, mate van volwassenheid, en vermogen van zelfregulatie van hoe je in je vel zit.
“Iemand die iedereen het beste gunt en ernaar streeft het beste van zichzelf te geven.”
Vooral die laatste klinkt voor de hiërarchische manager of de hardcore cijfervreter een beetje zweverig. Toch ligt daar volgens Brack de sleutel om leiderschap in organisaties kracht, verbinding en richting te geven. Inzoomen op het vermogen tot zelfregulatie geeft belangrijke inzichten. Wanneer je je innerlijke staat kunt herkennen, accepteren en bijsturen kun je een bijdrage leveren aan de situatie om je heen. Als je dit beheerst, heb je de eerste stappen gezet om een zachtmoedige krijger te worden: iemand die iedereen het beste gunt en ernaar streeft het beste van zichzelf te geven.
Hoe word je een zachtmoedige krijger?
Het klinkt gelukkig allemaal ingewikkelder dan het is, want eigenlijk kun je het al. Voor de nuchtere ‘niet-lullen-maar-poetsen’ Hollander vraagt de gedachtegang van de zachtmoedige krijger eigenlijk alleen om een open mind en de wil om je eigen basale reactiepatronen te onderzoeken.
Brack neemt je in De verborgen dimensie van leiderschap mee op een bergklimtocht. Eerst bereik je vanaf de grond het basiskamp. Hierin leg je het fundament. Je kijkt naar wat je inspireert en welke bijdrage je wilt leveren. Je leert jezelf in balans brengen en richting te geven. En dat soms al in een paar seconden! Daarna ga je via de boomgrens naar de top. Je focus ligt nu niet meer alleen op jezelf, maar op de interactie met de werkelijkheid vol mee- en tegenvallers. Je leert door het krijgerschapsmodel hoe je je krachten kunt laten groeien. Onderweg vind je talloze oefeningen, experimenten, inzichten en handreikingen naar meer zelfreflectie.
“De inzichten van het zachtmoedig krijgerschap zijn onder andere geïnspireerd op het Tibetaans boeddhisme, maar zijn passend gemaakt op onze westerse organisatiecontext.”
Dit alles doe je om vervolgens weer af te dalen. Een fase die door het ‘on top’ leven en het alleen maar willen pieken meestal weinig aandacht krijgt. Terwijl het juist zo belangrijk is om met de inzichten die je hebt opgedaan op je weg naar de top terug te keren naar je werk en daar het verschil te maken.
Brack weet als geen ander de route nuchter en vol humor uit te stippelen. De inzichten van het zachtmoedig krijgerschap zijn onder andere geïnspireerd op het Tibetaans boeddhisme, maar zijn passend gemaakt op onze westerse organisatiecontext. Een beetje zweverigheid is niet te voorkomen, maar wordt altijd voorzien van een waarschuwing vooraf én scherpe vragen om je toch uit te dagen het een kans te geven. Wat heb je te verliezen?
Een unieke weg
Uniek aan dit boek is de toon waarmee Brack de lezer aanspreekt. Het voelt als een gesprek met een goede vriendin die je valkuilen kent, weet wanneer je wilt afhaken of wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een oefening te doen. Ze weet goed in te schatten wanneer een denkbeeld niet past binnen je comfortzone en geeft heldere praktijkvoorbeelden om toch nét dat duwtje richting het zachtmoedig krijgerschap te geven. De verborgen dimensie van leiderschap is informatief én praktisch en je kunt er direct mee aan de slag. Door de kracht van subtiele herhaling en verwijzingen naar eerdere inzichten en oefeningen komt het verhaal echt binnen.
“Het voelt als een gesprek met een goede vriendin die je valkuilen kent, weet wanneer je wilt afhaken of wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een oefening te doen.”
Het belangrijkste is misschien wel dat Brack de lezer niet onderschat en door haar kennis en ervaring weet wat wel en niet werkt. Zo wordt het voor een ieder mogelijk om op gemakkelijke wijze meer richting en invulling te geven aan de manier waarop je werkt, je gedraagt of iets ervaart. Zelfs als dit wordt beïnvloed door zaken die buiten je staan. Met kleine veranderingen en stapjes kun je veel bereiken. Zachtmoedig krijgerschap blijkt zowel een quick fix als een levenshouding.
Ik ben inmiddels onderweg! Het voelt een beetje ongemakkelijk soms, maar als je vaak genoeg buiten je huidige paadje loopt, vormt er zich vanzelf een nieuwe.
Informatie: Anouk Brack De verborgen dimensie van leiderschap – Evolutie van macht naar kracht Uitgeverij: Thema ISBN:978-94-6272-0831 Prijs: € 34,95
Yorumlar