top of page
  • Foto van schrijverCarla de Ruiter

Boekrecensie: 'Lui Leiderschap en Krachtig Kaderen' door Stephanie van Rossum


Steeds meer leidinggevenden, trainers en organisatieadviseurs hebben wel gehoord van Deep Democracy. Deze methode, oorspronkelijk geïnitieerd door Myrna en Gregg Lewis, zorgt ervoor dat je in teams en groepen ook de minderheidssstemmen hoort en daar iets mee doet in de besluitvorming. Waar Deep Democracy werkt vanuit een neutrale rol, is CoResolve de leiderschapsvariant van deze methode, speciaal voor leidinggevenden die niet altijd neutraal kunnen zijn. Omdat er belangen spelen in de organisatie die nageleefd moeten worden of omdat er een visie uitgedragen wordt die niet altijd gedragen wordt door medewerkers.


Er was nog geen boek over CoResolve en auteur Stephanie van Rossum durfde deze stap te zetten met een praktisch boek. Zij is een ervaren procesbegeleider, (team)coach en trainer op het gebied van persoonlijke, leiderschaps- en teamontwikkeling.


Veiligheid in teams

In steeds meer organisaties is het thema ‘veiligheid’ een belangrijke. Doordat er helaas nog veel organisaties gestoeld zijn op het ouderwetse hiërarchische denken en daar macht bij komt kijken, is onveiligheid al snel geboren. Medewerkers durven niet altijd het achterste van hun tong te laten zien. Mooi in dit boek is dat de auteur dit thema helemaal ontrafelt en op zoek is gegaan waarom onveiligheid veel voorkomt én hoe je de organisatie weer veilig maakt.


Waar menig leiderschapsboek vaak snel saai wordt is dat met dit boek zeker niet het geval.


Geen saai boek

Waar menig leiderschapsboek vaak snel saai wordt is dat met dit boek zeker niet het geval. Door middel van QR codes kom je vanzelf ook bij extra leermateriaal om deze methode onder de knie te krijgen. Het voordeel is het de auteur vrij makkelijk en leesbaar schrijft waardoor de materie goed duidelijk wordt. Ze herhaalt nog eens de basisbeginselen van Deep Democracy in de eerste hoofdstukken zodat je, als je nieuw bent in deze materie, daar ook zelf goed mee aan de slag kunt.


Genoeg voorbeelden bij meest gestelde vragen van leiders

Wat ik tot de verbeelding vind spreken zijn de talloze voorbeelden die genoemd worden. Daarmee wordt het een toegankelijk en herkenbaar boek. De meest voor de hand liggende leiderschapsvraagstukken komen aan de orde zoals: ‘Hoe krijg je je medewerkers mee’, ‘hoe ga je om met weerstand’ en ‘hoe stel je grenzen én geef je ruimte’.


Sterk vind ik in dit boek dat je ziet hoe je sterke grenzen en kaders kunt zetten bij het gedrag of de veranderingen in je organisatie zonder dat je te autoritair gevonden wordt.

Waarom Lui Leiderschap?

Bij het lezen van de titel kan je al snel een associatie hebben met Lui achteroverleunen als leider. In dit boek wordt duidelijk wanneer je meer achterover kunt leunen en de controle loslaat als je juist meer moet verwachten van je medewerkers. Voor veel leidinggevenden zal dit een verademing zijn. Sterk vind ik in dit boek dat je ziet hoe je sterke grenzen en kaders kunt zetten bij het gedrag of de veranderingen in je organisatie zonder dat je te autoritair gevonden wordt.


Wijsheid in en uit je team

Het mooie van Deep Democracy en CoResolve is dat je de wijsheid van je team gebruikt. Wanneer de weerstand niet boven water komt en niet wordt uitgesproken zal je daar bij elke verandering last van houden. Wie kent niet de onderhuidse communicatie in de vorm van pesten, grapjes maken of ‘ja’ zeggen maar ‘nee’ doen? Door dit boek krijg je het inzicht hoe je alle stemmen boven water krijgt in een veilige context voor iedereen.


Stephanie van Rossum is er uitstekend in geslaagd een goed bruikbaar boek te schrijven voor leidinggevenden en veranderprofessionals.


Informatie

Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen, CoResolve: Deep Democracy voor leiders

Stephanie van Rossum

Uitgeverij: Heart Media

ISBN: 9789089840400

€ 22,95

Aantal pagina’s: 256

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Σχόλια


Nieuwe artikelen

bottom of page