top of page
  • Foto van schrijverJudith Webber

Hoe je kijkt bepaalt alles


Ingegeven door een ClubYoga les kreeg ik ineens een leuke associatie. Ik had namelijk die keer les op een andere dag dan anders, dus ook van een andere lerares. Nu zul je misschien denken 'wat is daar nou zo schokkend aan?'


Nou, een andere lerares legt totaal andere accenten terwijl ze precies dezelfde basis heeft gekregen als m'n vaste lerares. Ze krijgen namelijk allemaal een keer per kwartaal een nieuwe cirkel aangeleerd (zo heet dat), allemaal tegelijk. En toch... interpreteert iedereen het weer anders. Een boeiend gegeven vind ik!


Hoe dan ook, hoe je kijkt bepaalt hoe je je voelt.

Ik denk persoonlijk dat het komt doordat we allemaal anders kijken, vanuit ons eigen referentiekader, onze opvoeding en onze ervaringen. Vroeger zag ik dat vooral bij m'n ouders thuis. M'n vader benaderde alles een heel stuk negatiever dan m'n moeder. En ook hoe broers en zussen, die dus uit hetzelfde nest komen, reageren op issues vond ik altijd gefascineerd. En een-eiige tweelingen vond ik al helemaal interessant... Zelfs al heb je dus dezelfde achtergrond en zelfs DNA, toch interpreteert ieder mens hetzelfde issue op een nét even andere manier. Soms heel tegenstrijdig aan elkaar, soms ook niet.


Hoe dan ook, hoe je kijkt bepaalt hoe je je voelt. Stel je voor dat je je been breekt tijdens een val. Je kunt hiernaar kijken alsof het het einde van de wereld is of wat luchtiger 'wat onhandig allemaal' en je kunt het ook zien als een periode van rust die je gegund is.


Hoe je naar een situatie kijkt bepaalt hoe je je eronder voelt. Als je het idee hebt dat dit het einde van de wereld is, heb je gegarandeerd meer pijn dan dat je denkt dat je nu een rustperiode in gaat, die wel weer over gaat. Wat je aandacht geeft groeit tenslotte...


En het mooie aan gedachtes vind ik persoonlijk: dat ze van jou zijn én dat je er dus wat aan kunt doen!

En zo geldt dit natuurlijk ook voor jezelf. Hoe je naar jezelf kijkt. En ook dat groeit. Dus: kijk je liefdevol naar jezelf, dan trek je automatisch meer liefdevolle mensen aan. Kijk je kritisch, trek je meer kritische mensen aan. De wet van aantrekking resoneert puur op wat er binnen in jou leeft. Of je nu wil of niet.


En het mooie aan gedachtes vind ik persoonlijk: dat ze van jou zijn én dat je er dus wat aan kunt doen! Hoe? Ja dat is de million dollar question... een hoop innerlijk werk, dat is het antwoord. Nieuwsgierig onderzoeken, liefdevol observeren en aandachtig erbij blijven.


Durf jij het aan?


Wat kan helpen bij dit innerlijke onderzoek, is mijn nieuwste boek ‘Zelfliefde in actie’, dit boek staat vol verhalen die raken, inzichten, tips en oefeningen om te worden wie je bent. Om los te komen van alle programmering die we in de loop van ons leven hebben aangeleerd. Ontleren noem ik dat. Zie www.judithwebber.nl/boeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Nieuwe artikelen

bottom of page