top of page
  • Foto van schrijverAnnemieke Bervoets

Deep Democracy - een levenswerk door Myrna Lewis


Ons werk wordt steeds complexer. Maatschappelijke opgaven en technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en dit leidt tot veranderingen in de manier waarop we samenwerken en besluiten nemen. Dit doen we steeds minder vanuit hiërarchie en steeds meer vanuit het geheel, waar iedereen een specifieke bijdrage levert. Of het nu in het onderwijs is, bij overheidsinstellingen of in het bedrijfsleven: samenwerking en verbinding zijn onmisbare kernbegrippen in onze organisaties. Maar hoe neem je nog effectieve besluiten in een continue smeltkroes van belangen, meningen en snel opvolgende veranderingen?


De Zuid-Afrikaanse Myrna Lewis stond al voor deze enorme uitdaging in de tijd dat apartheid in Zuid-Afrika net was afgeschaft. De nieuwe niet-raciale democratie in het land was een plotselinge, zeer grote verandering. Ook op de werkvloer. Nagenoeg van de ene op de andere dag was de strikte, op ras gebaseerde, structuur weg. Teams van gemengde rassen moesten gaan samenwerken. Lewis kreeg de opdracht om binnen de organisatie van energieleverancier Eskom, de grootste werkgever in die tijd, deze nieuwe samenwerking vorm te geven. Hier ontstond de basis voor Lewis Deep Democracy, de methode die nu in twintig landen succesvol wordt ingezet om effectief en met respect en vertrouwen besluiten te nemen.


Het is een mythe om te denken dat wanneer jouw mening niet gehoord wordt of jouw denkbeeld wordt weggestemd, je direct je eigen gepassioneerde visie opgeeft en meegaat met de meerderheid.

Wat is Deep Democracy eigenlijk?

In Deep Democracy – een levenswerk neemt Lewis ons mee in de geboorte en uitwerking van de Deep Democracy-methode. Het heeft als doel polariteiten tussen mensen op te heffen, ieders stem te laten horen en om te verbinden. Het gaat uit van de wijsheid van de minderheid, die vaak in democratische stemmingen verloren gaat. Het is een mythe om te denken dat wanneer jouw mening niet gehoord wordt of jouw denkbeeld wordt weggestemd, je direct je eigen gepassioneerde visie opgeeft en meegaat met de meerderheid. Als wij mensen ergens gepassioneerd over zijn, geven we niet zo makkelijk op. Dus hoe zorg je dan toch voor effectieve besluitvorming en draagvlak bij alle betrokkenen?


In vier opeenvolgende stappen bespreekt Lewis de basismethodiek van Deep Democracy. Vaak wanneer onze opvattingen ondergronds worden geduwd, ontstaat er een dynamiek van sarcastische grapjes en roddelen die kunnen escaleren tot staking en afsplitsing wanneer hier niet naar wordt geluisterd. Methodisch leer je deze dynamiek te doorbreken en te sturen naar veiligheid en verbinding. De kernvraag is: wat heb je nodig om in te stemmen met het besluit dat is genomen? Het gaat niet om compromissen sluiten, maar om de waarheid van de minderheid ook een plekje te geven in de besluitvorming. Mocht je er niet uitkomen is er ook nog een vijfde stap, die je kunt toepassen in die moeilijke situaties waarin hetzelfde onderwerp, hetzelfde gedrag of dezelfde dynamiek keer op keer blijft terugkomen.


Er zijn een aantal metavaardigheden die je nodig hebt van waaruit je deze vier stappen kunt toepassen. Lewis bespreekt ze en licht hun belang toe. De belangrijkste van deze vaardigheden is neutraliteit. Of je een gesprek nu als gespreksleider faciliteert of deelnemer bent aan een vergadering waar belangrijke besluiten worden genomen: neutraliteit vraagt van ons dat we onze persoonlijke ideeën over goed en fout even tussen haakjes zetten. Een cruciale vaardigheid, naast vaardigheden zoals compassie en een open blik, om Deep Democracy daadwerkelijk te kunnen toepassen.


Experimenteer voor meer verbinding en respect voor elkaar

Wie hierdoor – of überhaupt bij het aanzien van het 400 pagina’s tellende boek – ontmoedigd raakt wordt door Lewis zelf gerustgesteld: kleine stappen kunnen al een groot verschil maken. Begin bij kleine meningsverschillen zonder diepe emotionele laag. Experimenteer met de eerste stap of investeer in je metavaardigheden: wellicht is dat al genoeg. Deep Democracy – een levenswerk biedt hiervoor bijzonder veel handvatten. Naast de vaardigheden en stappen, leer je onderweg ook nog technieken als het twistgesprek, de voetendans en gouden pijlen. Met behulp van voorbeelden en oefeningen loodst ze je door de methodiek. Als je er middenin zit kan het overweldigend voelen, maar zoals met alle belangrijke dingen in het leven geldt ook hier: oefening baart kunst.


Deep democracy – een levenswerk heeft niet het doel om kleurige besluiten in langdradige sessies grijs te schilderen. Het gaat om effectieve samenwerking, verbinding, respect voor elkaar en minder conflicten (die je overigens niet hoeft te schuwen). Iets dat je in alle facetten van je leven kunt toepassen.


Deep Democracy - een levenswerk. De erkenning van het Nee!

Myrna Lewis

Uitgeverij: Heart Media

2023 | 404 pagina's


41 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Nieuwe artikelen

bottom of page