top of page
  • Foto van schrijverCarla de Ruiter

'Heel de organisatie' door Marieke van Voorn


Ook bedrijven kunnen ziek worden en daardoor flink verzwakt raken. Het boek van Marieke gaat erover hoe je deze ziekmakende patronen kunt voorkomen en genezen.

Door deze eerste zin op de achterflap van het boek ben ik meteen getriggerd. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt hoe de auteur ziekmakende organisaties weer beter kan maken.


De auteur noemt de helers in de organisatie ook heel-begaafden. Ik vind het een mooi woord, ze leidt het af van de inheemse culturen waar de sjamanen mensen leren inzien en begrijpen. Wijzen en helers zijn er ook in onze cultuur en ook in organisaties. Ze doorzien de patronen of zien op z’n minst dat er iets fundamenteels niet klopt aan de verhoudingen.


Verbindingen centraal

Het boek ademt een systemische benadering. Dat wil zeggen dat er niet zozeer wordt ingegaan op het zoeken naar oplossingen maar de verbindingen tussen mensen centraal stelt en hoe deze een meer harmonisch geheel kunnen worden.


De auteur

Marieke van Voorn is zelf opgeleid tot organisatiesocioloog en veranderkundige. Ze begeleidt als systemisch procesbegeleider en organisatiecoach mensen die de ambitie hebben om op een constructieve wijze en welbewuste manier het zelfhelend vermogen van hun team en/ of organisatie willen bevorderen.


De emotionele wonden van de organisatie kunnen pas geheeld worden wanneer men de verwonding heeft ervaren en ingezien met een organisatieopstelling.

Narcisme

Een deel in het boek gaat over de destructieve kracht van narcistische leiders. Omdat dit vaak voorkomt in organisaties vind ik dit een waardevol hoofdstuk. Er is al veel over geschreven door anderen, maar de specifieke systemische invalshoek zal voor leidinggevenden in organisaties zeker een nieuwe invalshoek zijn.


Ziekte-inzicht

Hoofdstuk 6 gaat over ziekte-inzicht: organisatie-ziekten in beeld. Daarin bespreekt van Voorn een aantal medische ziekten die we als mens kennen. “De emotionele wonden van de organisatie kunnen pas geheeld worden wanneer men de verwonding heeft ervaren en ingezien met een organisatieopstelling”, aldus de auteur. Meestal is een organisatie verwond en ziek geworden na jaren van wegkijken, bagatelliseren of problemen onder de mat vegen. Zo kunnen er onverklaarbare aandoeningen ontstaan. Dit hoofdstuk geeft inzicht, zodat ziekten sneller worden herkend.


Diepere invalshoek

Al met al is dit een prachtig boek met een diepere invalshoek dan de boeken die met kant en klare oplossingen komen als het gaat om organisatieverandering. De voorbeelden die de auteur uit eigen ervaring en die van anderen weergeeft, spreken voor zich en maken het een goed leesbaar boek.


Meer informatie

Heel de organisatie, herstel het zelfhelend vermogen van de organisatie

Marieke van Voorn

Uitgeverij: Haystack

ISBN 9789461264879

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Nieuwe artikelen

bottom of page