top of page
  • Foto van schrijverCarla de Ruiter

Deze 5 bronnen van overvloed zijn cruciaal bij ondernemen met een missie


ondernemen met een missie, hoe doe je dat?
ondernemer met een missie

Ondernemen vanuit idealisme, of ‘impact-ondernemen’ met een mooi woord, neemt nu echt een vlucht en is niet meer te stoppen. En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn om ook jouw missie te laten slagen. Want je hebt een maatschappelijk doel voor ogen en dat wil je gerealiseerd zien. In dit artikel maak je kennis met de 5 bronnen van overvloed die, eenmaal in balans, zorgen voor een goede basis voor deze ondernemers met een missie.


Ongelukkig op het werk

Steeds meer mensen willen ondernemen vanuit een passie of missie. Feit is dat steeds meer mensen het wel gezien hebben in loondienst en daar hun ei niet voldoende kwijt kunnen. 1 op de 5 werknemers zijn ongelukkig in hun werk (CBS). Dat houd je een tijdje vol, daarna wil je toch kijken of het ook anders kan en je een eigen onderneming kunt starten. Hoe pak je dat aan?


Wat zijn deze bronnen van overvloed?


kapitaal-bronnen
bronnen van overvloed

Bronnen van overvloed worden ook wel kapitaalbronnen genoemd. De bekendste is geld en dat is vaak ook de enige bron waarvan de meeste (startende) ondernemers denken dat ze er genoeg van moeten hebben bij de start, het startkapitaal. En meestal zit daar al een tekort waardoor het lastig wordt om een goed fundament te bouwen. Menig ondernemer laat zich weerhouden en gaat pas van start als er zekerheid is met de financiering. Of is dat toch niet nodig?


Balans ontstaat door het evenwicht in de bronnen van overvloed

Naast geld hebben we ideeën, relaties, talenten en bezieling nodig. Wanneer we elk van deze bloemblaadjes van de bronnen van overvloed in balans hebben, heb je een gezonde basis om te ondernemen met jouw missie. Dat hoeft niet per se al zo bij de start te zijn, dat kan ook later. Interessant is het om te kijken hoe het er dan nu bij jou voor staat natuurlijk! Daarom zoomen we in op elke aparte bron. Kijk per bron welke score jij dit geeft in een schaal van 1 op 5. (1 = het laagste, 5 = top, kan niet beter).


1. Talenten (score…..)

Heb jij alle talenten in huis die jij nodig hebt om jouw doelen te realiseren? Of heb je daarbij hulp nodig van anderen? Als dit nog niet op orde is kun je kijken welke jij mist en een beroep doen op anderen, je sociaal kapitaal. Dan kom je al vanzelf uit bij overvloed bron Relaties.


2. Relaties (score…..)

Zonder relaties kom je niet ver als ondernemer, zeker ook als je met een maatschappelijk doel bezig bent. Dat valt of staat met samenwerken met de partijen die raakvlak hebben met jouw missie. Heb je deze al in kaart gebracht? Zoals je ziet kom je ook uit bij relaties als je een tekort ervaart bij talenten. Zie je dat alles zo heel mooi in elkaar schuift? Het is dus ook niet erg als je ergens lager op scoort, soms kan je dat opheffen door een van de andere bronnen van overvloed in te zetten.


3. Ideeën (score…..)

Is geld een issue? Kijk dan eens naar deze bron van overvloed. Omdat je altijd een keuze hebt (is mijn overtuiging) kan je gebruik maken van ideeën van jezelf of van anderen (relaties). Als je creatief kunt denken kan je soms weleens hele boeiende oplossingen bedenken als je ergens een tekort ervaart of onvoldoende middelen denkt te hebben.


4. Geld (score…..)

Heb je voldoende geld om van start te gaan met je onderneming? Dan zul je hier vanzelfsprekend hoog op scoren. Als dat niet zo is, niet getreurd. Je kunt ideeën van jezelf of anderen aanspreken hoe je wel aan geld kunt komen (sponsoring, crowdfunding?) of een talentvol iemand inhuren (sales) die je helpt om van start te gaan. Wellicht vind je een investeerder (relaties). Zij kijken er altijd naar of er voldoende potentie schuilt achter je missie en of er voldoende draagvlak is.


5. Bezieling (score…..)

Dit is de spirituele component in het geheel. Bezieling zegt iets over je gedrevenheid. Niet iets vaags maar een drive die ik de ontwikkelings- (of evolutionaire) impuls noem. Dat is de levenskracht die in ons allemaal zit. Vaak zijn we die verloren en voelt dat afgestompt. Het komt tot leven als je voelt dat je een missie hebt. Een passie die bergen kan verzetten. Het is een oerkracht in onszelf die inspiratie geeft (ook aan anderen). Als je je uitgeblust voelt in je missie hapert er iets in je bezieling. In de meeste gevallen is dat door een tekort aan verbinding met jezelf en/ of anderen.


Kruisbestuivingen

Zie je hoe al deze bloemblaadjes met elkaar in contact staan? Door kruisbestuivingen te maken met al deze kapitaalbronnen kun je verschuivingen in je werk voor elkaar krijgen. Heb je in totaal 25 gescoord dan heb je het maximale fundament gelegd. Het is niet erg als je lager scoort. Ga dan kijken welke bron je in kunt zetten om meer evenwicht te krijgen.


Uit balans door gemis aan meerdere bronnen

Is geld geen probleem, maar mis je een of meerdere bronnen? Dan zie je ook daar een disbalans. Het oude ondernemen dat uitsluitend gericht is op het streven naar winst en geld mist vaak de bezieling, de spirituele kapitaalbron. Niet zo gek natuurlijk, want in een gezonde ontwikkeling van het leven zelf, is alles aanwezig. In mijn boek Pionierend Leiderschap, een bevrijdend perspectief voor een wereld in transitie’ noem ik alles wat ontwikkeling tegenhoudt of blokkeert ‘ego’. Dat is een andere benadering dan in de gangbare psychologie waar daar wordt gezien als noodzakelijk om tot een persoonlijkheid te komen.

Als je alle ego gedragingen, opvattingen en overtuigingen die we ontwikkeld hebben in de loop van de tijd bekijkt, zie je dat ze ons niet dienen. Ik heb het dan bijvoorbeeld over slachtofferschap of te veel vasthouden aan beperkingen, maar ook over samenspannen of wantrouwen. Deze laatste twee zie je veel in organisaties waar een ongezonde hiërarchie heerst. Als je in een organisatie werkt kun je de bronnen van overvloed scoren voor je organisatie. Kijk eens waar het goed gaat en waar het beter kan!


Zelf aan de slag?

Wil jij aan de slag met jouw missie en onder andere verder gaan met deze bronnen van overvloed? Schrijf je dan nu in voor de Challenge ‘Maak werk van je idealen’. Daarmee maak je echt impact!

Comments


Nieuwe artikelen

bottom of page