top of page
  • Foto van schrijverJudith Webber

Change made Simple met Carla de Ruiter



In deze aflevering spreekt host Judith Webber met Carla de Ruiter, auteur van Pionierend Leiderschap en initiator van het Pioniers Magazine.

Carla is naast schrijver al jaren organisatie-adviseur en heeft een bak met ervaring met organisatie-veranderingen. Vooral in verwaarloosde organisaties komt ze enorm tot haar recht, hoe groter de chaos, hoe beter, zegt ze vol trots.

Ze weet tegenwoordig snel de vinger op de zere plek te leggen en ze weet wat ze nodig heeft om vrij baan te creëeren om daadwerkelijk de organisatie vooruit te helpen. Maar dat was ooit anders... ze kreeg veel weerstand, maar dat is juist de leerschool geweest om leiders te leren met weerstand om te gaan.

Ze hebben het vrij vroeg over het effect van goede voorbeelden, die laten zien hoe je het zelf wil. Natuurlijk moet je daar vervolgens je eigen stijl in ontdekken. Menselijkheid vind ze zelf de belangrijkste eigenschap in een leider en dat vertaalt ze naar hoe een leider afstemt in wat een ander nodig heeft. Situationeel leiderschap wordt dat ook wel genoemd.

Grappend - maar met een lichte ondertoon - vertelt ze dat ze veel slechte leidinggevenden heeft getroffen in haar opdrachten. Ego-gekkigheid noemt ze dat bijvoorbeeld. Haar definitie van ego is 'alles wat ontwikkeling tegenhoudt'. Een gezonde organisatie kent een bepaalde mate van ontwikkeling. Als dat blokkeert, dan is er iets aan de hand.

Ze is - logischerwijs - fan van menselijke leiders, pioniers. Dat hoeven geen managers te zijn, liever niet zelfs... pionierende leiders zijn nodig. Het nieuwe is er nog niet, maar we werken wel ergens naar toe. We zijn in transitie.

Zelf heeft ze ook een fikse persoonlijke groei doorgemaakt, dat kan natuurlijk niet anders, als je met transities bezig bent.

Wat is gezond en wat is niet gezond? Dat zijn eigenlijk de basis-vragen, lekker simpel. En waar te beginnen? Begin waar de opening is, zegt ze... en zo is het maar net. Daar waar je ruimte ziet, dat is het startpunt!

Wij houden ervan: Change made Simple


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Nieuwe artikelen

bottom of page