top of page
  • Foto van schrijverManon van der Knaap

Pionieren in de Praktijk: Merijn Ruis


In de interviewreeks Pionieren in de Praktijk laten we mensen aan het woord die al langere tijd het ongebaande pad bewandelen. Ze zoeken actief naar nieuwe manieren van werken en leven, omdat ze geloven dat het anders kan. Hoe geven zij vorm aan hun ideeën? In dit artikel lees je het verhaal van Merijn Ruis.


Tekst: Manon van der Knaap, Foto: Studio Koektrommel


Profiel van een pionier: Merijn Ruis Merijn Ruis is een gelukszoeker pur sang. Hij geeft workshops en presentaties in geluk aan professionals. Ook geeft hij intuïtief en vanuit intrinsieke motivatie vorm aan creatieve projecten. Onlangs kwam zijn eerste prentenboek ‘Mijn schaduw is een luilak’ uit. Merijn droomt van een wereld waar mensen vriendelijk zijn naar zichzelf, naar anderen en naar hun omgeving. Kortom, een duurzame wereld waarin iedereen gelukkig is!


Jezelf mogen zijn

“Als kind merkte ik dat ik geen zin had om naar school te gaan. Mijn moeder is heel relaxed, dus ik mocht vaak thuisblijven. Ik vond het lastig om in zo’n schoolsysteem te zitten. Het paste me niet goed. Doordat mijn moeder zo lief reageerde, leerde ik dat het oké is om te zijn zoals ik ben. Ik heb in totaal 12 jaar vrije school gedaan en daarna ben ik psychologie gaan studeren.


15.000 YouTube-views

Ik vond het altijd leuk en interessant om te zien wat het leven te bieden heeft. Uit nieuwsgierigheid volgde ik een 10-daagse Vipassana meditatiecursus. Tijdens die dagen in stilte kwam ik op het idee om creatieve uitdagingen aan te gaan, gewoon voor de lol. Ik daagde mijn beste vriend uit om een schilderij van mij te verkopen voor € 90,-. Hij daagde mij uit om in één maand tijd 15.000 views op YouTube te halen. Toen ben ik als een gek video’s gaan produceren over persoonlijke ontwikkeling. Als ik nu terugkijk is de kwaliteit best wel slecht, haha (bekijk de video hier)! Maar door het gewoon te doen, ontdekte ik hoe leuk ik het vond om mensen blij te maken en om video’s te produceren. Nu, zes jaar later, worden mijn video’s veel bekeken en gedeeld. Iets wat lollig begint, kan soms best uit de hand lopen. Heel veel doen en gewoon proberen, dat is waar ik nu in geloof.


Falende wijs

Door te doen wat ik leuk vond, kwamen er ineens kansen op me af; ook kansen waarmee ik geld kon verdienen. Die dynamiek vond ik waanzinnig interessant en ik begon er steeds meer mee te experimenteren. De medewerkers van de kinderboerderij wilden een filmpje over handen wassen. Ze wisten dat ik video’s maken leuk vond, dus vroegen ze mij om te helpen. Toen had ik ineens geld verdiend met video’s maken. Fantastisch! Maar het ging niet altijd meteen zo goed. Het leek me leuk om een workshop te geven over geluk. Ik deelde flyers uit op school en kreeg meteen twintig aanmeldingen. Hartstikke veel! Helaas kwamen er uiteindelijk maar twee mensen opdagen. Dat was echt even slikken, maar ik vond het uiteindelijk ook wel grappig. Het gaat erom dat je lol hebt in wat je doet. Dat het niet altijd meteen lukt, is oké.


Een lijst met successen

Ik wilde mezelf stimuleren om nieuwe dingen te blijven doen. Daarom maakte ik een lijst met persoonlijke successen. Ik begon met kleine successen als ‘lopen’ en ging verder met serieuze zaken als ‘studie afgemaakt’. Steeds als ik iets nieuws doe waar ik trots op ben, vul ik ‘m aan. Toen ik net met de lijst begon, vond ik het spannend om mijn eigen liedjes te zingen. Alleen op mijn studentenkamer voelde ik me veilig genoeg, dus begon ik daar met repeteren. Later durfde ik toen ook het podium op. Dan schreef ik op de lijst met successen dat mensen het leuk vonden dat ik optrad. Weet je wat grappig is? Ik dacht altijd dat ik niet veel kon bereiken. Door die successen te benoemen, ben ik daar anders over gaan denken. Je kunt al zoveel leuke dingen doen als je gelooft in jezelf en zelfvertrouwen ontwikkelt. Dat heb ik inmiddels wel ervaren!


Een experiment van één jaar

Een goed voorbeeld: tijdens mijn studie psychologie hoorde en las ik vaker over het basisinkomen. Vervolgens werd ik zo nieuwsgierig dat ik besloot om het zelf te proberen. Ik zette mijn studielening op maximaal en spaarde genoeg geld bij elkaar. Zo kon ik na mijn psychologiestudie een jaar lang volledig vanuit mijn intrinsieke motivatie leven. Het werd mijn meest productieve jaar ooit! Voor alle duidelijkheid: een jaar lang doen wat je echt wilt, betekent dus niet dat je alleen maar in je bed ligt of Netflix kijkt. Dat wordt nog wel eens gedacht, dat als je geen doel hebt, dat je dan ook niets doet. Ik zeg wel eens tegen mensen, die heel sterk dat verlangen hebben om niets te doen en te lanterfanten, doe het vooral! En kijk dan wat er gebeurt. Er komt een moment dat je er genoeg van hebt. Je gaat vanzelf andere dingen doen. En zo niet? Dan heb je waarschijnlijk nog meer relax-tijd nodig! Ook goed, zolang je jezelf in je basisbehoeften kunt voorzien, natuurlijk. Wat dat betreft geloof ik wel in de volmaaktheid van het leven. Je beweegt altijd in de juiste richting. Ook als je wegloopt van wat je gelukkig maakt, brengt het je uiteindelijk dichterbij bij wat je gelukkig maakt.


Lessen in geluk

Toen ik aan mijn ‘vervroegd pensioen’ begon, heb ik ongelofelijk veel ondernomen. Ik gaf onder andere gelukslessen op basisscholen. In samenwerking met videoplatform Bright Vibes maakte ik er ook een video over die maar liefst drie miljoen keer werd bekeken in Nederland. Vanuit het buitenland kwamen daar nog eens zes miljoen views bij (bekijk hier de video). Ook ontwikkelde ik een geluksworkshop voor bedrijven welk het nog steeds goed doet. Niet zo gek ook. Uit onderzoek blijkt dat 16% van de mensen in Nederland met een vast contract last heeft van burn-outklachten. Bedrijven willen daar iets mee; het kost ze bakken met geld. In die geluksworkshop vertel ik bijvoorbeeld het verhaal over de houthakker die zijn bijl vergeet te slijpen. Hij werkt hard, maar omdat zijn bijl steeds botter wordt, hakt hij minder bomen om. Die bijl is een metafoor voor jezelf. Als je beter begrijpt hoe je jezelf scherp houdt, kun je ook slimmere keuzes maken. Dat resulteert in betere prestaties én het maakt je gelukkiger en gezonder. Er is al zoveel onderzoek gedaan naar manieren waardoor we beter functioneren, maar die kennis wordt nog maar weinig toegepast op de werkvloer. Daar breng ik graag verandering in!


365 Dagen Succesvol

In het jaar waarin ik van een basisinkomen leefde, werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. Onderdeel van het programma was een pitchwedstrijd. In een enorme zaal vol mensen, kwam ik als winnaar uit de bus. Toen stond ik ineens op het podium van AFAS Live mijn idee te pitchen voor duizenden mensen. Na afloop van de pitchwedstrijd werden alle deelnemers uitgenodigd om een buddy te zoeken om mee te sparren tijdens het jaarprogramma. Ik was nog natural high door die ervaring op het podium en stapte in een roes af op één van de topsprekers. Vervolgens wilde hij mijn buddy wel zijn. Dat is toch fantastisch? Dat had ik echt niet verwacht. Maar als je het gewoon probeert, kom je soms veel verder dan je denkt. Achteraf bleek dat hij mijn speech op het podium niet eens had gezien, haha!


Ik kan het gewoon!

Sinds ik vanuit mijn intrinsieke motivatie ben gaan leven, zijn er altijd genoeg kansen op me afgekomen waar ik ook geld mee kon verdienen. Dat liep gewoon zo. Inmiddels wil ik graag iets meer zekerheid en wat geld sparen, dus ik ben nu aan het kijken hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Ik doe dat gewoon op dezelfde manier zoals ik mijn andere projecten heb vormgegeven. De ideeën komen vanzelf zodra ik ergens behoefte aan heb. Als ik nu een bizar idee heb, denk ik niet meer: kan ik het wel? Ik denk: hoe ga ik het doen? En dan weet ik gewoon dat het me gaat lukken!


Een mooi voorbeeld: drie jaar geleden schreef ik een verhaaltje. Samen met een vriend maakte ik er een video bij. Daar kreeg ik zoveel leuke reacties op dat ik besloot om mijn droom achterna te gaan en er een prentenboek van te maken. Ik vroeg de ins en outs van het prentenboek vak aan de geweldige schrijvers Elle van Lieshout en Erik van Os. Ik leerde mijn verhaal herschrijven op zo’n manier dat er geen enkel overbodig woord meer in stond. Daarna was het klaar om het naar de uitgevers te sturen. Toen kwam ik erachter dat het niet makkelijk is om uitgegeven te worden. Na een aantal afwijzingen besloot ik dat mailen voor mij niet de juiste aanpak was. Dus heb ik het filmpje weer gedeeld met de vraag of er uitgevers waren die interesse hadden. En… toen vond ik een uitgever. Nu ligt het prentenboek in de (online) boekwinkels overal in Nederland.


Vriendelijkheid

Super cliché maar waar: als je iets wilt bereiken, begin gewoon en geef het niet op! Lukt het niet linksom, dan kun je altijd rechtsom gaan. Zolang je vriendelijk bent voor jezelf, voor anderen en voor je omgeving, ervaar je zingeving. Het helpt je om vorm te geven aan een leven waar je blij van wordt. Probeer het maar eens en dan hoop ik dat je al snel meer geluk ervaart!”


Meer weten? Kijk op merijnruis.nl. Het prentenboek ‘Mijn schaduw is een luilak’ is te bestellen via dit formulier.

13 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Nieuwe artikelen

bottom of page