top of page
  • Foto van schrijverManon van der Knaap

Pionieren in de Praktijk: Jeroen Kortekaas


In de interviewreeks Pionieren in de Praktijk laten we mensen aan het woord die al langere tijd het ongebaande pad bewandelen. Ze zoeken actief naar nieuwe manieren van werken en leven, omdat ze geloven dat het anders kan. Hoe geven zij vorm aan hun ideeën? In dit artikel lees je het verhaal van Jeroen Kortekaas.


Tekst: Manon van der Knaap | Foto: Inge Heeringa


Profiel van een pionier: Jeroen Kortekaas Jeroen Kortekaas is coach, wat hij een verschrikkelijke term vindt, maar ja… het wordt wel sneller begrepen als uitleg van wat hij doet. Eigenlijk is hij vooral zichzelf. En als zichzelf ondersteunt hij als vanzelf mensen in hun zoektocht naar een vrijer, simpeler en betekenisvoller leven. Samen met zijn vrouw Nathalie runt hij het bedrijf Kwartjes. Zij organiseren samen twee keer per jaar het legendarische Kwartjes i-vent, waar ze mensen uitdagen om zichzelf te zijn en te breken met alles wat hoort.


In de spiegel kijken “Tijdens een managementtraining werd mijn gedrag op video vastgelegd. In die opname zeg ik dat ik me heel ontspannen voel, maar sta ik erbij alsof ik iemand tot moes kan slaan. Daar schrok ik echt van. Ik dacht dat iedereen altijd de waarheid van mij kreeg. Dat was dus niet het geval. Toen wilde ik weten welke versie van mij achter dat masker schuilging. Leidinggeven voelde al snel ook niet goed meer om te doen. Ik werkte bij een pensioenuitvoerder. Daar ben ik in 2015 gestopt. In het jaar voordat ik uit dienst ging, heb ik een opleiding tot coach gevolgd. In die opleiding leerde ik dat er een verschil is tussen denken dat je iets voelt en daadwerkelijk iets voelen. Dat verklaarde mijn gedrag uit de video-opname. Ik voelde niet, maar zat constant in mijn hoofd.

Een overtuiging die me dwarszat om meer te voelen, was dat ik niet mocht huilen. Dat leverde geen reet op, zo geloofde ik. Ik had daardoor geen veilige basis in mezelf waarop ik kon terugvallen, wat leidde tot veel onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat merkte ik pas echt goed toen ik mijn coaching business startte. Bij de start van mijn eigen bedrijf liet ik me adviseren door een business coach. Die coach vertelde me dat ik me moest richten op het begeleiden van leidinggevenden. Mijn hele lijf schreeuwde: ‘Jeroen, niet doen!’ Maar ik deed het toch. Ik lanceerde een mooie website met een doordacht verhaal. Vervolgens gebeurde er weinig. Ik had nauwelijks klanten en voelde me nogal verloren.


Voelen als gave Door alle trainingen en coaching sessies die ik in de tussentijd volgde, leerde ik razendsnel over mijn sterke en zwakke kanten. Ik liep iedere keer tegen nieuwe muren in mezelf op, die ik vervolgens omverwierp. Daardoor kreeg ik steeds meer contact met mijn gevoelswereld. Dat zorgde ervoor dat het vertrouwen in mijn eigen capaciteiten weer toenam. Na afloop van een van de trainingen sprak een docent me aan. Hij zei: ‘Jeroen, als ik naar jouw gesprekken luister, kom je tot een diepte waar ik als coach nog nooit ben geweest.’ Die opmerking raakte me enorm. Tot die tijd was ik er namelijk juist op aangesproken dat ik me moest inhouden op dat deel van mijzelf. Maar hij gaf me met die opmerking eindelijk de vrijbrief om bij mezelf te blijven en voor mijn gave te gaan staan.


Ik bleek haarfijn aan te kunnen voelen wat waar is voor een ander en wat niet. Vergelijk het met een radio. Zit je niet op je eigen radiostation, dan hoor ik het direct. Die juiste afstemming is belangrijk, omdat je dan blij wordt van wat je doet. Stem je je af op de zender van een ander, dan leef je niet je eigen leven. Dat maakt verward, verdrietig en soms ook depressief. Dat is hard werken voor iets zo natuurlijks.

Ik begreep toen ook ineens waarom ik als manager nogal arrogant kon optreden. Dan wees ik een teamlid ongevraagd op zijn of haar probleem. Het is zelfs gebeurd dat iemand tegen mij zei: ‘Jeroen, ik weet wat mijn pijn is, maar ik ben niet klaar om ernaar te kijken.’ Dat was een soort me too op energetisch niveau. Gelukkig kan ik dat gedrag nu beter controleren.


De start van een eigenwijs bedrijf Op een gegeven moment heb ik een bezoek gebracht aan een business event. De sprekers raakten me allemaal niet zo. Tot er een vrouw op het podium verscheen waarvan ik kon zien dat ze met haar poten in de modder had gestaan. Ik wist direct dat ik haar wilde spreken, alles klopte aan haar. Die dame is nu mijn vrouw, Nathalie. Samen runnen we het coaching bedrijf Kwartjes. Nathalie was al een tijdje bezig en ik heb me bij Kwartjes gevoegd. We merkten direct dat we elkaar goed aanvulden. Ik breek de boel open, leg de vinger op de zere plek. Nathalie pakt je bij de hand en helpt je om verkregen inzichten in de praktijk te brengen. Inmiddels ben ik praktischer geworden en Naath doortastender. Daardoor kunnen we apart van elkaar steeds meer mensen begeleiden.


Kwartjes is een eigenwijs bedrijf. Dat komt omdat Naath en ik geen plan hebben, we werken volledig op gevoel. Zuiver, met vertrouwen en in veiligheid. Als iets niet goed voelt, helpen we het de wereld niet in. En alles wat we wel de wereld in helpen, komt recht uit ons hart. Met die aanpak hebben we al veel mensen begeleid, doen we onze marketing en verdienen we genoeg om van te leven. We handelen heel erg vanuit het moment, daar ontstaan de beste ideeën! Naath en ik hebben geen regels, geen normaal, niets wat hoort. Daardoor kunnen we Kwartjes heel vrij vormgeven. We geloven dat we door die werkwijze de verbinding met anderen kunnen maken. En dat is ook wat we graag willen! Wij volgen onze waarheid.


Eigenwijze projecten Naath en ik brachten een tijdje geleden een bezoek aan het theater. Toen ik daar op het podium stond dacht ik: leg mij hier maar neer. Zo blij werd ik ervan! Vervolgens kregen we het idee om het Kwartjes i-vent te introduceren, klein en toch groots. Vol impact, cabaret, toneelspel, muziek en uitdagende oefeningen. Op die theaterdag laten we mensen ervaren hoe het is om in zuivere verbinding te staan met zichzelf en met anderen. Dat maakt indruk, merken we. Het laatste i-vent was zo goed als uitverkocht. Bekijk hier de aftermovie van het i-vent.

Een ander spontaan project waar ik me laatst volledig op heb gestort, is de begeleiding van personeel dat op de SEH lange dagen maakte. Ik mocht daar zijn om te luisteren. Soms kwamen er dan emmers vol tranen uit. Dat was dankbaar werk om te doen.


Terug naar waar het begon? Het werken vanuit mijn gevoel past veel beter bij me. Ik kan nu echt voluit leven en iets van waarde toevoegen aan de wereld. Die speelse werkwijze die wij met Kwartjes toepassen, is nog niet zo gebruikelijk in het bedrijfsleven. Dat komt omdat de regels er niet naar zijn, maar ook omdat veel mensen – en met name leidinggevenden – niet goed willen of kunnen voelen wat voor ze klopt. De eigen waarheid en daarmee de eigen verantwoordelijkheid wordt ontlopen.


Zo langzamerhand zou ik graag terug de kantoorvloer op willen, ditmaal als spiegel. Om managers en leidinggevenden te helpen die simpele juiste keuzes te maken. Als je eenmaal weer die verbinding met je onderbuik kunt maken, jouw eigen waarheid weer kent, is het vaak niet zo lastig meer om richting te vinden. De juiste stappen volgen dan als vanzelf. Dat is het mooie aan het leven. Het gaat volgens mij redelijk vanzelf. We moeten er alleen wel weer contact mee durven maken. Dat is de uitdaging waar we nu voor staan.”


Meer weten? Kijk op www.kwartjes.nl

27 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Nieuwe artikelen

bottom of page