top of page
  • Foto van schrijverBarbro van der Ham

De kracht van ondernemen: ben jij al toekomst-bestendig?


Wat een explosie, wat een groeikracht! Vanochtend was ik op mijn vaste zwemplek voor mijn wekelijkse ochtend plons. Het water was koud, maar verfrissend. Elke keer als ik uit het koude water kom, voel ik me alsof ik de hele wereld aan kan. Heerlijk fris en krachtig. Overal om me heen zie ik bomen die uitlopen, knoppen die uitkomen en hoor ik vogels fluiten. Wat een enorme groeikracht zit er in de natuur.


Groeikracht

Die groeikracht is ook iets wat nodig is om te overleven in de wereld waar we nu in zitten. Noem het de transitie, tussentijd of chaos, het geeft een gevoel van onzekerheid, angst voor het onbekende dat komen gaat. Niemand weet hoe het er over vijf of tien jaar uit zal zien. Dat er veel zal veranderen dat is zeker.


Bij de één zorgt deze onzekerheid ervoor dat je verlamt, niet in beweging blijft en afwacht wat er in de wereld om je heen gebeurt. Je durft geen grote beslissingen te nemen. Dat is een afwachtende houding en op die manier laat je je leiden door anderen. Wat nu als jij zelf zorgt dat je in beweging blijft en die stappen neemt die voor jou nodig zijn om de transitie door te komen?


Ten koste van wat?

Met groeien bedoel ik niet zozeer groeien als in meer, groter of nog beter ten koste van alles en iedereen. Dat hebben we de afgelopen decennia gedaan en zie nu waar we beland zijn? Nee, met groei bedoel ik groei en ontwikkeling in het ondernemerschap. Ondernemerskracht ontwikkeling om deze tussentijd en chaos door te komen en een toekomstbestendig bedrijf op te zetten en te behouden.


Ga op onderzoek uit naar wie jij bent, wat jouw doel is in het leven, hoe kan ik bijdragen aan deze nieuwe wereld? Hoe zou jij de wereld willen zien? Neem dat beeld als leidraad en maak een plan. Hoe ga jij je vanwaar je nu staat stap voor stap bewegen naar de wereld die jij voor ogen hebt?


Houvast

Een plan geeft je houvast en focus om door een tijd van crisis, chaos en onzekerheid heen te loodsen. Het geeft richting en het maakt het nemen van beslissingen makkelijker. Draagt deze vraag of investering die ik wil doen bij aan het behalen van mijn doel? Nee, dan doe ik er niets mee, ja, dan besteed ik er mijn tijd, geld en aandacht aan.


Op deze manier van ondernemen blijf je gericht op jouw eigen pad en is het risico veel minder aanwezig dat je bezwijkt onder de druk van bijvoorbeeld de maatschappij.


Wat brengt Moeder Aarde?

De druk van de maatschappij ontstaat onder andere doordat we onbewust geneigd zijn om te handelen vanuit het gevoel van schaarste. Is er wel genoeg voor mij, om een goed en gelukkig leven te leiden? Vanuit die gedachten denken we dat als we gaan voor alsmaar meer, we uiteindelijk gelukkig worden. Blijven vechten en streven naar meer ten koste van jezelf, je omgeving en de planeet, brengt ons uiteindelijk waar we nu zijn. Kijk eens naar jezelf, de maatschappij en Moeder Aarde wat het ons gebracht heeft.


Ik vraag graag aandacht voor genoeg. Wat heb jij nodig om een goed en gelukkig leven te leiden? Denk er eens over na hoe jij je in jouw leven en in je bedrijf zou willen voelen en wat daarvoor nodig is.


Ik geloof in een wereld van GENOEG. Jij ook?


36 weergaven

Commentaires


Nieuwe artikelen

bottom of page