Artikelen

Zo ziet jouw ideale relatie eruit

Het risico van het hanteren van criteria voor het kiezen van een partner is dat je je niet langer laat leiden door onbevangenheid, maar door mentale concepten. Het lijstje in je hoofd met punten waar je partner aan moet voldoen, is dan meer een product van de afgescheiden geest die het leven probeert te controleren dan een goede richtingaanwijzer.

Toch is het wel degelijk zinvol om onderscheidingsvermogen te ontwikkelen ten aanzien van wat je verwacht van de man of vrouw met wie je een relatie begint. Samenleven met iemand die niet bij je past, kan je leven immers grondig verzieken. Hoe kort een relatie ook is, het doet altijd pijn als het uitgaat.

Op grond van de drie-eenheid lichaam, ziel en geest kun je min of meer de basisbehoeftes in een relatie in kaart brengen. Werkelijk waar: die zijn voor mannen en vrouwen identiek.

Het lichaam – veiligheid, welbevinden en passie

Het lichaam zoekt in principe naar iemand met wie hij of zij zich succesvol kan voortplanten. Dit diepe voortplantingsinstinct zorgt voor duidelijke reacties op fysieke kenmerken zoals geur, uiterlijk, gezondheid en manier van bewegen. Het is uiterst simpel om een partner te selecteren die op fysiek niveau bij je past. Wanneer je in de buurt komt van zo iemand word je er als vanzelf naartoe getrokken. Je nieuwsgierigheid wordt gewekt en zonder enige moeite begint het flirten. Hij of zij ruikt lekker, je vindt het fijn om hem/haar aan te raken, je geniet ervan om naar hem/haar te kijken en zijn/haar stem te horen. Je voelt je veilig. Je zintuigen zeggen ‘ja’ tegen deze persoon. Je lichaam reageert met gevoelens van vrolijkheid, opwinding, warmte en behaaglijkheid. Je bent graag bij deze persoon in de buurt, kruipt tegen hem/haar aan als je slaapt en voelt je trots als je met hem/haar over straat loopt. Je geniet ervan als hij/zij je aanraakt en reageert doorgaans met gewilligheid en bereidheid als hij/zij je uitnodigt voor seks.

Geen twijfel mogelijk

Een duidelijk kenmerk van deze fysieke dimensie van relaties is dat er in principe geen twijfel is: je vindt iemand aantrekkelijk of niet.Het is ‘ja’ of ‘nee’. Dat maakt deze dimensie uiterst betrouwbaar en solide.

De ziel – liefde en pijn

Op zielsniveau zoeken we niet alleen naar iemand die fysiek goed bij ons past, maar willen we een verbinding die dieper gaat, persoonlijker is en van meer betekenis is dan dat. Op zielsniveau zoeken we naar een soulmate, iemand bij wie we het gevoel hebben dat hij of zij ziet wie we werkelijk zijn en met wie we onze dromen en idealen kunnen delen. Wanneer iemand je op zielsniveau raakt, is dat een ingrijpende ervaring. Het is een verbinding die je diepste gevoelens en verlangens oproept. Wanneer iemand op zielsniveau bij je past betekent dat dat hij of zij je inspireert, zelfvertrouwen geeft en je helpt om jezelf te verwerkelijken in het leven. Wanneer een zielsverwant in je gelooft, geeft dat een kracht en moed die met niets te vergelijken is. Tegelijkertijd is er ook geen heviger pijn dan hartepijn, wanneer een zielsverbinding stuk gaat.

Liefde brengt alles omhoog wat er niet aan gelijk is

Voor de partnerkeuze op zielsniveau is er maar één criterium: Liefde.

‘Liefde brengt alles omhoog wat er niet aan gelijk is,’ zei Leonard Orr.

Een zielsverbinding heeft de kracht om diep verborgen pijn, woede en verdriet naar de oppervlakte te brengen, patronen die er misschien al jaren zitten. Vaak wordt dit proces echter niet herkend, ook niet bij een zielsverbinding, en wordt de pijn die omhoog komt geprojecteerd op de partner. Het intense gevecht dat je soms ziet tussen twee mensen en die voor buitenstaanders onbegrijpelijk is, is hier een uiting van. Door met elkaar te vechten werken ze hun verleden uit. Zinvol misschien, maar ook erg pijnlijk.

Twijfel is een onvermijdelijk gegeven bij een zielsverbinding. Twijfel ontstaat wanneer je de verkeerde partner hebt gekozen, maar ook als je de juiste partner hebt gekozen. Want juist bij iemand met wie je zo’n sterke zielsverbinding hebt kunnen intense, heftige gevoelens getriggerd worden.

Bij een echte zielsverbinding zijn het niet de patronen die de basis van de relatie vormen, maar de liefde waarmee ze herkend en omhuld worden als ze omhoog komen. Het blootgeven van dit soort patronen onthult je diepste angsten en maakt je bijzonder kwetsbaar. Wanneer er niet voldoende liefde is binnen een relatie ontbreekt de bedding om een dergelijke kwetsbaarheid toe te laten.

Het gemis van de onvoorwaardelijke liefde van de ouders

Het vermogen om je te hechten aan iemand, rekening te houden met deze persoon en bereid te zijn jezelf niet langer op de eerste plaats te zetten kenmerkt een volwassen, rijpe ziel. Veel mensen zijn op zielsniveau nog steeds in de kinderlijke fase van hunkering en afhankelijkheid. Dit zie je terug in relaties waar de partners zich constant onmogelijk gedragen. De onderliggende boodschap is eigenlijk: ‘Jij moet onvoorwaardelijk van mij houden.’ Het gemis van de onvoorwaardelijke liefde van de ouders manifesteert zich vaak op deze manier en kan een bron van verwarring en drama zijn in de relatie.

De geest – waarheid en helderheid

De geestelijke dimensie is deels verbonden met het proces van de ziel dat hierboven beschreven is. Wanneer binnen een relatie patronen worden getriggerd en oude pijn naar boven komt kunnen de partners zich vreemd, emotioneel en onredelijk gaan gedragen. De functie van de geest is om in het heftige proces van een intieme relatie het hoofd koel te houden. Het vermogen van de geest is om helder te denken, de werkelijkheid objectief waar te nemen en deze zo te communiceren dat het voor de ander mogelijk is om te begrijpen waar je het over hebt. Wat er ook gebeurt, een gezonde en sterke geest raakt het contact met zichzelf en de werkelijkheid niet kwijt, hij blijft het geheel overzien en hij blijft trouw aan waar hij in gelooft.

We zitten op dezelfde golflengte

Wanneer je iemand ontmoet met wie je op dezelfde golflengte zit bevordert dit enorm de communicatie. Het kan een feest van herkenning zijn wanneer je in gesprek bent en herkent hoe de ander denkt, hoe de ander de werkelijkheid ziet en waar hij of zij naar streeft in het leven. Zo iemand kan je ongelooflijk inspireren en je perceptie van de werkelijkheid in hoge mate uitbreiden.Wanneer je geestelijk bij elkaar past voel je je thuis bij de manier waarop de ander de werkelijkheid ervaart, waar hij/zij in gelooft en wat voor hem/haar waar is. Je geniet van de verhalen, gedachten en ideeën van de ander, je bent gretig om te leren en je kennis van zaken uit te breiden.

Wanneer een relatie louter seksueel is is de geestelijke dimensie vrijwel onnodig. Het lichaam weet heel goed hoe het seks moet hebben en heeft daar de geest nauwelijks bij nodig. Zo gauw de relatie echter ook een ziels-dimensie krijgt is de geest onontbeerlijk.

Wees kalm temidden van de storm

Wanneer je verlangt naar een relatie waaraan je kunt groeien en waarmee je je perceptie van de werkelijkheid kunt uitbreiden heb je een partner nodig met wie dit mogelijk is, dus die net als jijzelf verlangt naar de waarheid en ernaar streeft aanwezig te blijven in de storm van het leven. De geestelijke dimensie van een relatie staat voor het potentieel dat de relatie heeft om te leren van wat er gebeurt en is afhankelijk van jullie beider bereidheid daartoe, alsmede de helderheid, volwassenheid en intelligentie van beide partners.

Kortom: Goede seks, echte liefde en deabsolute waarheid. Graag alledrie tegelijkertijd alstublieft. Daar doen we het voor.

Dit artikel is een ingekorte en aangepaste versie van hoofdstuk 16 uit ‘Visie op seks’, een boek over seksuele bewustwording van Sanne Burger. Dit boek en het uitgebreide hoofdstuk kun je gratis online lezen via www.sanneburger.com

Dit is deel 11 uit de 12-delige serie ‘Liefde en seksualiteit’.

Sanne Burger (1966) is auteur voor Pioniers Magazine en schrijft over liefde, relaties en seksualiteit. Zij is schrijfster, healer en lerares. Ze geeft les in Tao Training, Qigong en Ancient Thai Massage. Daarnaast geeft ze individuele coaching. Momenteel woont en werkt ze in Peru.