Artikelen

Zo eenvoudig is de liefde

Deze maand vier ik de liefde en dat vind ik heel bijzonder: mijn zoektocht op dat gebied is bepaald niet zonder zorgen geweest. Nu is het alweer meer dan een jaar geleden dat ik het eerste berichtje kreeg van de man die ik met recht en vol trots mijn partner noem en bijna een jaar geleden dat we elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Wat is er deze keer anders gegaan dan het eerder ooit ging? Een klein onderzoekje, natuurlijk vol open deuren. Mijn vraag aan wie worstelt met de liefde, is: als ze dan toch open staan, waarom zou je buiten in je eentje blijven mokken? Er wordt op je gewacht.

Don’t hide your heart, but reveal it

Jazeker, ik heb een paar keer flink pech gehad, daar doe ik niets aan af. Toch is het goed geweest om ook eens naar mezelf te kijken. De meeste breuken waren niet mijn keuze, maar ze vonden wel plaats. Kijkend naar mijn eigen beschikbaarheid in de relatie, heb ik gemerkt dat deze soms die van een gesloten oester was: een mooie schelp, maar het gaat natuurlijk om die verborgen parel…

Mijn moeite om me open te stellen heeft vele gronden en allemaal zijn ze voor mij op zijn minst even legitiem geweest. Het heeft me geholpen deze redenen te toetsen op hoe waar ze nog zijn en ook om als ik vastloop dan in elk geval maar open over mijn eigen onvermogen inclusief herkomst te zijn. Me uitspreken blijft soms spannend, of ronduit doodeng, maar elke keer merk ik hoeveel ruimte het geeft om te delen en ook dat het al doende makkelijker wordt. Mijn partner stelt vaak goede vragen en het geeft ook niet als ik er niet meteen een antwoord op heb. Natuurlijk blijk ik ook niet de enige te zijn die het soms spannend vind om zich open te stellen. Dat is nou net de kern van een relatie: je bent niet de enige en je bent niet alleen. Het is heerlijk om dat terug te krijgen en ook een behulpzaam uitgangspunt als ik een keer tegen mijn gesloten schelp bots of er wat onbesuisd uit val.

Be careful what you wish for

Iedereen heeft verwachtingen van relaties, maar doen jouw verwachtingen recht aan jou en zijn ze echt belangrijk? We zijn hier onder hoog opgeleide, onafhankelijke en niet zelden spirituele, artistieke of anderszins begaafde vrouwen. Ik heb gemerkt dat ik in een partner een soort overtreffende trap van mezelf zocht: een kunstzinnige, spirituele, intellectuele man, die sterk genoeg is om mij een beetje aan te kunnen. O ja, en natuurlijk een soulmate. Simpel toch?

Ik heb vaak gekregen wat ik vroeg. In de praktijk leken de kunstenaar, de intellectueel en de ‘spiritueel’ soms wezens van een andere planeet te zijn. Planet earth calling! Dan de soulmate: het is fantastisch om deze te ontmoeten, inspirerend en helend. Het heeft voor mij echter ook vaak betekend dat ik slechts de springplank bleek naar de volgende fase in de ontwikkeling van de ander en zelf met veel pijn achter bleef. Planet earth calling! Nu we toch bezig zijn: hoezo moet iemand mij aankunnen? Ben ik werkelijk zo vreselijk, sta ik echt op zo’n voetstuk?

Ik nam mezelf gewoon niet serieus: de kwaliteiten die ik in een partner zocht, heb ik zelf. Ik ben het voor mogelijk gaan houden dat ik in een relatie zelf de artistieke, intellectuele, spirituele, krachtige partij zou kunnen zijn. Dat gaf ruimte aan de wens onder mijn wensen en na de laatste, pijnlijke breuk bleef er ook maar één over: een man om werkelijk samen mee te zijn, in het hier en nu, op deze aarde. Dat bleek meer dan genoeg. Mijn partner is slim en geestig, hij mediteert, hij zingt graag, hij is sterk, weet wat hij wil en hij doet graag leuke dingen. Hij is daarbij daadwerkelijk geïnteresseerd in wie ik ben en wat ik doe, stimulerend, relativerend en open. In het hier en nu, want zo staan we allebei in het leven. Wat een feest, wat een opluchting!

Liefde is een keuze en je koos voor hem

Mijn partner en ik hebben voordat we elkaar hebben ontmoet ieder afzonderlijk al volmondig gekozen voor het hebben van een relatie. Die grond onder onze klik is een krachtig fundament gebleken op die onvermijdelijke momenten waarop we ook af hadden kunnen haken. Het heeft ruimte gegeven om te blijven onderzoeken wat onze volgende stap zou kunnen zijn. Gaandeweg groeit deze fundamentele, afzonderlijk gemaakte keuze nu vanzelf steeds meer uit tot een werkelijke keuze voor elkaar.

Zei ik vanzelf? Niet elke dag natuurlijk en elke man heeft een eigenschap, een hobby, een trui of een zienswijze die de jouwe niet is. Toen het tussen mijn partner en mij deze zomer even spannend was, realiseerde ik me heel sterk: ik wil dit echt en wat ik niet wil is hem veranderen, want ik vind hem leuk. Ik wil wel graag beter om leren gaan met wat ik soms lastig vind. Daarbij mag ik ook zelf mijn plek innemen en hem handvatten geven voor hoe hij met mij om kan gaan. Ook dat heeft veel ruimte gegeven. Ruimte waarin we heel veel plezier hebben, waarin antwoorden en nieuwe ideeën kunnen ontstaan en waarin we allebei helemaal aanwezig mogen zijn. Precies zoals we zijn.

Ik vier de liefde, ik ben elke dag dankbaar dat ik dit mag ervaren. Ik nodig je uit om jouw verlangen niet op te geven maar er pal achter te gaan staan en te onderzoeken wat jij voorbij details in essentie belangrijk vindt, welke overtuigingen je niet (meer) helpen, welke kwaliteiten jij volop meebrengt en hoe je jezelf en de ander de ruimte kunt geven. Dat is heel confronterend soms, maar ook heel verhelderend en dat trekt simpelweg helderheid aan.

 

Don’t hide your heart, but reveal it

So that mine might be revealed

And I might accept what I’m capable of

Jallaludin Rumi

 

PS: op mijn zoektocht ben ik behalve door mijn eigen kracht en dierbaren geholpen en geïnspireerd door o.a. de online course Calling in the One, Als de buddha zou daten van Carlotte Kasl en Toewijding van Elizabeth Gilbert.

Marjolijn Tijsmans

Marjolijn is vertaler. Zij zorgt ervoor dat onze teksten taalkundig verantwoord in het magazine verschijnen vanuit het Engels naar het Nederlands. In het dagelijks leven is zij projectcoördinator in de trainings- en adviesbranche en werkt zij als Tao-trainer in haar eigen bedrijf Tao Transformatie.