Artikelen

Winterdip? Ga voor groen!

Het nieuwe jaar is alweer in volle gang. Sommige voornemens worden volop geleefd en anderen, waarschijnlijk de meeste, zijn alweer vergeten. Ondergedompeld in de ruis van alle dag. Afgelopen maandag was het ‘Blue Monday’, en ondanks dat wij hier in het midden van het land nog geen echte winter hebben gehad zie ik ook hier witte gezichten die snakken naar een beetje licht en lente. Ik zeg wel eens dat je met het Dieet van de Liefde zonne-energie krijgt omdat dat is wat de koolhydraten uit planten werkelijk zijn; suikers die de plant door middel van zonlicht (fotosynthese) opslaat in grote moleculen. Planten creëren hun eigen voedsel.

Wij, de mensen en de dieren, moeten de planten eten. Deze suikers, ofwel glucose zijn de perfecte brandstof voor alle cellen van jouw lichaam! Groene planten voegen daar nog wat speciaals aan toe; chlorofyl. Chlorofyl is de stof die de mooie rucola blaadjes hun prachtige kleur geven. Chlorofyl reinigt de darmen, werkt basisch op het bloed en geeft energie. Kun jij dus wel een oppepper gebruiken? Ga dan voor een menu vol zonne-energie! Kies voor zetmeelhoudende plantaardige producten zoals rijst en aardappelen, maar ook wortelen en bataat voor langdurige energie. En voor reiniging en energie neem je groen. Ik heb hieronder een dagmenu voor je samengesteld met het beste van beiden; reiniging én energie. Kom maar op met die lente in je lijf!

Ontbijt: Super Stuiter Smoothie

Maak een smoothie van:

1 banaan

1 appel

1 stengel bleekselderij

2 flinke handen spinazie

een stukje gember

1 glas water

Doe alles in een blender en drink de smoothie gedurende de ochtend. Smoothies zijn ideaal voor mensen die moeite hebben met ontbijten. Je neemt ze makkelijk mee en je neemt simpelweg steeds een slok.

*voor een zoetere variant met meer calorieën kun je 2 dadels toevoegen.

Dat kan prettig zijn als je erg actief bent ’s ochtends.

*Als je tussen ontbijt en lunch honger krijgt kun je gerust iets eten maar probeer het groen te houden. Zoals een peer, appel, bleekselderij.

Lunch: Bonen salade met vetvrije humus.

jessica (1077 x 807)

Maak een flinke salade van:

gemengde sla

1 tomaat in partjes

1 blikje witte reuzenbonen, afgespoeld en uitgelekt

1/2 courgette, in plakjes gegrild

1/2 rode paprika, in reepjes, gegrild

eventueel wat plakjes aubergine, gegrild.

2 el Humus, gemaakt van:

1 blikje kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

1 teen knoflook

1 el water

1 el citroensap

1 tl komijn

1tl paprikapoeder

2 el water

een snufje cayennepeper

zout

verse koriander.

Voor de salade: doe de sla in een grote kom of schaal. Verdeel er de bonen, tomaten en gegrilde groente over. Courgette en paprika kun je makkelijk grillen in bijvoorbeeld een tosti-ijzer. Heb je geen gril, kun je de groente ook even in de oven doen.

Voor de humus: Pureer de kikkererwten met een staafmixer of prak met een vork. Roer er het citroensap, water en specerijen doorheen. Proef, en voeg eventueel nog wat zout/specerijen toe, of wat water als de humus nog te dik is.

Als laatste roer je er fijngehakte koriander door.

Maak een dressing in een blender van:

2 dadels

1/4 cup ongebrande cashewnoten

2 tl azijn

4 el water

1 flinke tl curry kruiden (mijn favoriet is curry madras van Jonnie Boer).

Giet de dressing over de salade en serveer met een 1 of 2 eetlepels van de humus erbij.

Diner: Broccoli/prei soep

Je zult niet geloven hoe romig deze soep wordt met behulp van een blender. Het geheim zit hem in de aardappel. Geen room dus, met de bijbehorende calorieën en de verzurende en slijm-vormende werking van zuivel. Maar wel extra zonne-energie! Ik maak deze soep regelmatig en heb het recept al vaak mogen uitdelen, ik hoop dat hij bij jou ook in de smaak valt.

jessica soep (1077 x 807)

Je hebt nodig:

1 liter tuinkruiden bouillon

2 tenen knoflook

3 laurierblaadjes

2 el Italiaanse kruiden

1 el dille

zout

1 prei (in ringen)

1 stronk broccoli (in stukken)

2 aardappelen (in blokjes)

Breng in een grote pan met dikke bodem een dun laagje water aan de kook. Smoor hier de uitgeperste knoflook een minuut of 2 in. Voeg dan de prei, de broccoli en de aardappels toe. Roer om en giet de bouillon erover. Voeg de laurierblaadjes toe, breng aan de kook en laat de soep een half uurtje zachtjes koken. Draai het vuur uit, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep bij voorkeur in een blender, omdat je dan de romigste structuur krijgt. Heb je geen blender dan kun je ook een staafmixer gebruiken. Breng de soep nog op smaak met de kruiden. Proef en voeg eventueel nog wat zout/peper toe. Voor extra zonne-energie kun je de soep nog garneren met verse kruiden en kiemen.

Heb je echt last van een zware winterdip?

Probeer dan elke dag meer groen in je dieet te verwerken (soepen zijn hier ideaal voor) en ga dagelijks naar buiten. Als je er meer dan normaal last van hebt kun je ook overwegen je vitamine D gehalte te laten checken. Steeds meer, ook jonge, mensen hebben een vitamine D tekort. Een supplement kan dan uitkomst bieden. Voor de meeste mensen zal een beetje extra zelfzorg en buitenlucht echter wel voldoende zijn.

Ik vind het leuk om te horen hoe je mijn recepten vond. Laat je het me weten?

Dat kan via mijn facebookpagina

Jessica Moreno

Jessica schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine over een pure, plantaardige lifestyle. Zij is een gepassioneerd vegan kok. Bijna 5 jaar geleden ontdekte ze de pure, plantaardige lifestyle. Dit bleek de deur naar een diepere connectie met de aarde en het begin van een leven vol energie, een slanker lijf, en spirituele ontwikkeling.