Artikelen

Wie ben je?

Wie ben je, wie ben je

En ken je jezelf wel

Wie ben je, waar ga je heen?

Het is de maand van de spiritualiteit en ik was bij de boekpresentatie van Lenny Kuhr. In boekhandel Van Piere, waar zij jaren geleden heeft gewerkt, vertelde ze, zong ze en speelde ze  ‘Wie ben je’, naar aanleiding van haar gelijknamige boek. Gedreven door een diepe eenzaamheid en het diepe weten dat ze iemand kon zijn voorbij de beelden die ze van zichzelf had gemaakt, ging ze op zoek en vond haar innerlijke stem en haar ware gezicht, nadat ze in 1993 getroffen werd door een radicale stembreuk.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

De presentatie raakt me diep: de combinatie van teksten, muziek en de passie van een vrouw die al zo lang in het vak zit, laat me beseffen dat vitaliteit echt niets met leeftijd te maken heeft. Vitaliteit zit in ieder mens en wordt in het geval van Lenny Kuhr zichtbaar als ze iets mag doen waar ze heel blij van wordt, iets wat zonder tussenkomst van haar denken gemanifesteerd wordt en daardoor harten sneller laat kloppen, wangen roze kleurt en haar verschijning magnetisch maakt.

Ben jij soms de mens die maar niet op durft te staan

Bang voor de waarheid, sluimert in waan

Verscholen je vuur ergens diep in je jeugd

Verscholen de liefde achter de deugd

Wie ben je?

Hoe herkenbaar: het leven grijpt in en je kunt niet anders dan in stilte ervaren welke woorden boven komen. Weg van wat moet, weg van wat je dacht te horen. Weg van dat wat we met elkaar hebben bedacht. Dichtbij jezelf vinden wat er wel is.

Ben jij de mens altijd goedgehumeurd

Altijd vitaal niet langer getreurd

Is dit dan de werkelijk je ware gezicht

Of hou je krampachtig de waterkraan dicht

 

Wie ben je?

Ben jij de mens die niet de minste kan zijn

Bang voor gezag, mij krijg je niet klein

Wie ziet er jouw wanhoop, wie eindigt jouw spel

Wie heeft er jou lief, wie kent er jou wel

Wie ben je?

 

Wie ben je?

Ben jij de mens die zich nooit helemaal geeft,

die altijd en eeuwig een achterdeur heeft,

drukke gebaren en snedige taal,

wanneer komt er een keer een eind aan het verhaal.

Wie ben je?

De tranen biggelen over mijn wangen. Ik ken die achterdeur zo goed en met mij jij waarschijnlijk ook. We gebruiken ‘m omdat we bang zijn, bang zijn dat we opvallen en niet met iedereen meer vriendjes zullen zijn. Daarmee snijden we de grootste bron, onze eigen innerlijke stem, af van de zuurstof die we haar elke seconde kunnen geven. Onze vitaliteit slinkt tot dat wat moet en tot verplichte sportschool uren die nauwelijks nog iets te maken hebben met onze echte vitaliteit: die bruist diep van binnen als we onze bron aanraken, het leven kussen, omarmen wie we zijn.

Ben jij de mens die niet groot durft te zijn

zich steeds vereenzelvigt met schuld en met pijn

bang voor je kracht die je zelf al kent

en dat men je afwijst om die wie je bent.

Lenny Kuhr kon niet anders dan de stilte ingaan en daar in de diepte vond ze haar bron. Deze was ondergesneeuwd door aannames en vaste ritmes en zo had zij niet voldoende ruimte om te ervaren hoe de dag werkelijk voor haar was.

Open je ogen en oren, en het wordt geboren

het ongerepte woord.

Als je niet luistert naar je ziel

ga je dood van een verlangen.

Sluit je niet op in het beeld dat je van jezelf en de wereld hebt geschapen. Je denkt dat het je veiligheid en structuur biedt, maar je verpietert erdoor. Ik vraag het mezelf, ik vraag het jou: Wie ben je?

[/wcm_restrict]

Linde ten Broek schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine. Zij is soulcoach, schrijver en verhalenplukker. Zij helpt vrouwen bij het kiezen voor een bezield leven waarmee hun volle potentieel aangesproken wordt en tot volle bloei komt. Linde heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan: kinderboek "Gina en de rode vogel" en "Moeders en dochters". Daarnaast is Linde (tevens documentairemaakster) bezig met het voorwerk voor de documentaire "Soulstories": Zij interviewt hiervoor 5000 vrouwen over het leven van hun volle potentieel.