Boekrecensies

Weet wat je eet | Daan de Wit

Recensent: Carla de Ruiter

Kun je in de wirwar van tegenstrijdige berichten rondom voeding een gezond en natuurlijk voedingspatroon ontwikkelen dat bij je past?

Iedereen kent het wel. De ene voedingsgoeroe na de andere doet zijn intrede en elke volgende spreekt de eerdere weer tegen. We geloven misschien te snel wat de wetenschap ons laat zien als waarheid. Maar wat geloof je dat gezond is en waar is dat op gebaseerd?

Onafhankelijk onderzoeksjournalist Daan de Wit prikt mythes door en laat zien dat de huidige voedingsadviezen zijn ingehaald door nieuwe en heel oude feiten. Dat doet hij op een hele intrigerende wijze, zonder belerend te zijn. In zijn bijna 280 pagina tellende boek ‘Weet wat je eet’ laat hij zien hoe je gezond kunt eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.

Voor het boek stelde hij een kopgroep samen, bestaande uit voedingswetenschappers die onafhankelijk van elkaar informatie hebben aangedragen. Het boek vormt een nieuwe blik op hoe we met de juiste voeding op een natuurlijke manier gezond kunnen zijn en ziekte kunnen voorkomen, soms zelfs genezen. Daan de Wit heeft er twee jaar over gedaan om alle informatie te verzamelen en schreef het boek dat hij zelf had willen lezen over voeding. Juist omdat er al zoveel geschreven is, maar hij door de bomen het bos niet meer zag. Interessant genoeg heeft de auteur zelf geen achtergrond in de medische wereld of in de voedingswereld. Juist hierdoor heeft hij dit boek kunnen schrijven in alle puurheid.

Het boek is goed onderbouwd met feiten en bronvermeldingen. Ik was onder de indruk van de oorsprong van onze huidige ideeën over voeding en waar de verwarring door is ontstaan. Ondanks de vele theoretische opsommingen is de schrijfstijl boeiend, fris en ontluisterend. Je kunt duidelijk merken dat de schrijver door deze materie is geraakt en dat hij dit in zijn leven is gaan toepassen.

Geschiedenis van onze voeding

Het boek gaat niet uitsluitend over gezonde voeding en is meer dan een richtsnoer voor wat je wel en niet tedat moet eten. De schrijver gaat ook in op de geschiedenis en de functie van gezond leven in onze huidige tijd. Het raakt mij dat ons voedingspatroon een spiegel is van onze huidige maatschappelijke ontwikkeling en dat de ongezonde kanten van onze samenleving, het streven naar macht en winst maken, hun weerslag vinden in hoe we eten en wat we eten.

Verantwoordelijkheid

Het boek geeft een belangrijke boodschap: we zijn zelf verantwoordelijk voor wat we eten en hoe we dat willen. Het heeft geen zin om te wijzen naar instanties of naar de voedingsindustrie, je kunt zelf al meteen beginnen om het anders te doen en de eerste stap zetten naar een ander, gezond leven.

Enkele voorbeelden die je aanzetten tot nadenken:

Ontstekingen staan aan de basis van hart- en vaatziekten en leiden tot een verhoogd cholesterolniveau. Bovendien worden ontstekingen bevorderd door het veelvuldig gebruik van snelle koolhydraten.

Moderne voeding voedt te weinig, bevat toxische stoffen en schept tekorten. Met de komst van de landbouw is ons voedingspatroon gewijzigd en zijn er steeds meer ziekten gekomen. We kunnen veel leren van bevolkingsgroepen in andere delen van de wereld waar amper ziekte voorkomt. In het boek staan talloze inspirerende voorbeelden.

Onze visie op vet klopt niet. De resultaten en conclusies van de adviescommissies over de consumptie van verzadigd vet in relatie tot hart- en vaatziekten komen niet overeen met de wetenschappelijke literatuur. Diëtist en onderzoeker Robert Hoenselaar kwam tot deze conclusie in 2011. Hij ontdekte dat deze situatie kon bestaan omdat de commissies de overgrote meerderheid van het beschikbare onderzoek hebben weggelaten om tot een advisering te komen.

Gebrekkige voeding onttrekt voedingsstoffen aan het gebit: We plegen vaak roofbouw op ons gebit in plaats van dat we het opbouwen. Voeding, gezondheid en het gebit staan in direct verband met elkaar.

Ontrafelt dit boek nou die wirwar aan voedingsmogelijkheden?

Ik vind het een compleet boek waarin de schrijver ruimte laat om zelf tot inzichten te komen over wat voor jou gezond is, doordat je leest hoe misverstanden in de wereld zijn gekomen. Ik werd me tijdens het lezen bewust van het feit dat ik vaak voedingsadviezen te klakkeloos aanneem. Nu snap ik op een dieper niveau waarom ik me aangetrokken voel tot een bepaalde voedingsrichting. Doordat de schrijver de koppeling maakt met de geschiedenis en onze huidige tijd, ben ik nu veel beter in staat om gefundeerde keuzes te maken voor een gezond leven en de daarbij horende voedende voeding.

Ik raad je niet aan het boek in 1 adem uit te lezen. Ik heb er echt wel even over gedaan om de inhoud te verteren. In mijn ervaring is dit een boek dat we nog niet hadden en het biedt dan ook zeker niet meer van hetzelfde.

‘Weet wat je eet’ is een zorgvuldig samengesteld boek dat gerust baanbrekend en pionierend genoemd mag worden en een aanwinst voor iedereen die zich niet alleen om zijn of haar eigen gezondheid bekommerd, maar ook om die van de wereld om zich heen in bredere zin.

Meer informatie:

www.weetwatjeeethetboek.nl

Uitgeverij: Scriptum

 

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.