Artikelen

Wat je voelt is niet altijd wat je denkt

Sta je op een kruispunt in je leven? Wil je ander werk dat echt bij je past? Is de relatie die je hebt wel de relatie die voor jou ideaal is? Het zijn maar een paar vragen, maar de keuzes die volgen op de vraag, kunnen levensveranderend zijn. Wat volg je dan? Je gevoel of je verstand of is er nog een andere mogelijkheid?

Klopt het als het goed voelt?

“Volg je hart” is een veelgehoorde kreet, maar het wekt de suggestie dat je volledig naar je gevoel luistert. Een plek in jou die ruimte geeft aan iets dat lang verborgen is gebleven. “Hartszaken kun je nu eenmaal niet beredeneren met je verstand”, hoor ik vaak zeggen door vrouwen die het roer om willen gooien. “Ik voel nu eenmaal dat ik dit moet doen”. Mij valt het op dat met name vrouwen zich makkelijk laten leiden door hun gevoel. Wanneer iets goed voelt, klopt het en is de keus gauw gemaakt. Ik ben hier geen voorstander van. Ik zal je uitleggen waarom.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Ga niet over een nacht ijs.

Belangrijke keuzes in je leven zijn een zorgvuldige overweging waard. Je gaat daarin niet over een nacht ijs. Vaak gaan er fasen van jaren overheen voor iemand echt een drastische keus maakt. Voor de buitenwereld lijkt het dan plotseling, maar weet dat er al lang iets in gang gezet is, voordat iemand ontslag neemt of een andere drastische keus maakt.

Zijn wij onze gevoelens?

Onze gevoelens worden in de meeste gevallen bepaald door wat we denken. Daarbij identificeren vrouwen zich, meer dan mannen, met hun gevoelens. Ze worden of zijn hun gevoelens. Mede daardoor lijkt het alsof we ons altijd goed moeten voelen, dat er een negatief gevoel is of een positief gevoel. Stop je met je plannen als je weerstand krijgt onderweg? Omdat het niet goed voelt en het dus niet de bedoeling kan zijn? Ik zie veel vrouwen met een goed plan dan ineens afhaken. Zonde! De onderliggende motivatie is angst. En angst is echt op te lossen.

Uit de lucht, door de dampkring

Weerstand is het teken dat je op de goede weg zit. Wat gebeurt er als je een ingeving krijgt? Uit het niets plopt er een idee in je op. Je voelt je er enthousiast over en hoe langer je erover nadenkt…. Je vindt het nog steeds een goed plan. Soms kun je het ervaren als een goddelijke ingeving. Iets dat bijna lijkt alsof jij het niet bedacht zou kunnen hebben. Wanneer je daar dan verder op gaat broeden kan het iets moois worden. Misschien is dat het plan waar je lang naar gezocht hebt. Bij de uitwerking en uitvoering van je plan begint het interessant te worden. Je omgeving geeft kritiek op je plan of je krijgt andere weerstandenbij het vormgeven van je idee. Deze weerstand is natuurlijk. Wanneer iets dat nog geen vorm heeft, een vorm moet krijgen is het alsof het idee dat uit de lucht is komen vallen, door de dampkring geduwd wordt. Dat gaat met weerstand gepaard. Het is er niet zomaar.

Alle elementen tellen mee

Een goed plan doorstaat die weerstand wel. De kracht van goede keuzes ligt in het feit dat je weet waar je naartoe wilt en dat je alle elementen die mee doen, afweegt tegen elkaar. Wie zijn er betrokken bij je plan, wat zegt je gevoel, wat zegt je verstand? Waarom is je plan belangrijk? Hoe zet je het plan in de wereld? Wat heb jij nodig? Het zijn slechts maar een paar vragen van de vele die je jezelf eerst kunt stellen. En dan.. ja.. rest er niets anders meer dan het gewoon te doen!

Wil jij hulp bij je levensvragen van nu? In mijn levensdesign-sessies help ik je met de belangrijke vragen en keuzes waar je mee te maken krijgt.

[/wcm_restrict]

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.