Artikelen

Waarom olie geen echt eten is

Veel gepassioneerde (plantaardige) keukenprinsen en -prinsessen zullen nu meteen willen stoppen met lezen, maar houdt alsjeblieft vol, na mijn pleidooi tegen het gebruik van olie is er namelijk ook nog gewoon goed nieuws! Wie weet gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open. Dat is in ieder geval wat er voor mij gebeurde. Ik heb nooit eerder zo genoten van koken én van eten als sinds ik volwaardig plantaardig eet.

Wanneer ik tegen mensen zeg dat olie geen echt eten is vinden ze dat vaak maar moeilijk te bevatten. We zijn de afgelopen jaren zo druk bezig geweest met er achter te komen wat de beste en gezondste vetten zijn dat het niet in ons is opgekomen dat helemaal geen toegevoegde vetten eten misschien wel de oplossing is. Let wel: ik bedoel dus niet de vetten die van nature in ons eten voorkomen, ik bedoel de vetten die we uit die voeding persen en vervolgens weer aan ons eten toevoegen, zoals olijfolie, zonnebloemolie en zelfs ook kokosolie.

Olijfolie en kokosvet worden verkocht als healthfoods. Waar je deze tot een paar jaar geleden alleen nog maar bij Eko Plaza kon vinden, hebben de plastic potten inmiddels hun weg gevonden naar de gewone supermarkt en zelfs de Aldi en de Xenos. Het maakt blijkbaar niet zo veel uit wat je eet, zolang je je kiloknaller bruin bakt in kokosvet zit je goed, lijkt het signaal.

The Pleasure trap

Daarnaast zijn olie en boter ook gewoon lekker toch? Jazeker. Het is naast suiker één van de moeilijkste producten om vanaf te blijven. Elk kant en klaar product dat je koopt, zal olie en suiker bevatten, want dan vindt de consument het lekker. De verklaring hiervoor ligt in ons oeroude instinct om te overleven. Ondanks dat we inmiddels in niks meer lijken op de oermens met onze auto’s, cv’s en elektriciteit, lijkt één ding in tact te zijn gebleven: ons overlevingsmechanisme.

Olie is het meest caloriedichte voedsel dat er is, 9 calorieën per gram. Verder bestaat het uit 100% vet, en dus uit 0% vezels en water.

Door die hoge caloriedichtheid heeft het een positief effect op je brein. Hetzelfde geldt voor suiker, dat zelfs een verslavende werking kan hebben. Dit effect noemen Dr. Alan Goldhamer en Dr. Douglas J. Lisle: the pleasure trap (lees er meer over in hun gelijknamige boek).

Wanneer je voedsel eet dat veel calorieën bevat ten opzichte van het volume maakt je brein een gelukssprong. “Jee! Het ultieme voer om straks de magere periode te overleven”. Die magere periode komt alleen nooit, maar dat blije, fijne gevoel maakt wel dat jij meer wilt van dat calorie rijke voedsel!

Volgens hen is dit mechanisme debet aan het hoge obesitas percentage in hun land.

Ik kan alleen maar zeggen dat na alle veranderingen die ik zelf heb gemaakt in mijn eetpatroon en leefgewoontes er nog altijd één ding is waar ik veel moeite mee heb en dat is pure chocola. En dit bestaat behalve uit suiker en vet ook uit cacao, dat een stimulerend, opwekkend product is. Kortom dé perfecte verslavende combinatie.

Zie ook deze link.

A Fat is a Fat is a Fat is a Fat

Zo begint hoofdstuk 10 van The Starch Solution. Hét boek over het plantaardige dieet dat John A. McDougall (MD) schreef, en waarin hij vertelt over zijn ervaring met het genezen van zijn patiënten met een volwaardig plantaardig dieet.

Hoewel hij uitvoerig beschrijft waarom ook plantaardige olie niet gezond is, ongeacht of het verzadigd of onverzadigd is, wil ik nu vooral benadrukken dat het geen volwaardig product is. Je mag olie echt zien als een geraffineerd product, zoals witte suiker en witte bloem. Het is ontdaan van alles wat het tot een gezond product maakt. Het gaat er dus niet om dat je geen olijven zou mogen eten, of kokosnoten. Die kun je prima eten, maar wel in zijn geheel dus.

Olie is een bewerkt product. Als het de bedoeling was dat wij puur vet naar binnen zouden krijgen, had de natuur wel voor olie fonteinen gezorgd of zoiets.

Maar we hebben toch goede vetten nodig? Jazeker, dat hebben we en daar heeft de natuur op haar manier weer perfect voor gezorgd.Ten eerste bevat bijna al het voedsel een klein percentage vet. Grote kans dat je wanneer je plantaardig gaat eten én je genoeg eet al voldoende vet binnenkrijgt. Maak je je zorgen over je omega 3 vetzuren roer dan wat lijnzaad of havermout door je smoothie. Schep hennepzaad over je salade of maak eens een chiazaad pudding. Groene bladgroente bevatten een laag percentage vet, maar wel de juiste omega 3 ratio. Hetzelfde geldt voor bonen. Ik raad dan ook absoluut aan dagelijks groene bladgroente en/of bonen te eten. Overigens combineren bladgroente en bonen heerlijk in salades. Walnoten, pecannoten en zeewier zijn rijkere vetbronnen maar bevatten relatief veel omega 6, matig dus je consumptie hiervan. Gebruik noten met name om je salades meer vullend te maken en niet te veel als tussendoortje.

In zijn laatste boek Whole, schrijft T. Colin Campbell, PhD (en co auteur van The China study) dat het ideale dieet voor de mens een plantaardig dieet is, bestaande uit volwaardig plantaardig voedsel en dat onze calorie inname voor 80% uit koolhydraten zou moeten bestaan, 10% eiwitten en 10% vet. Het kan leuk zijn om een tijdje bij te houden wat je eet in een programma als cronometer (www.cronometer.com). Dan zul je zien hoe snel 10% van je calorie inname uit vet bestaat. Wanneer je dan ook nog eens olie zou gaan toevoegen is het bijna onmogelijk onder de 30% te blijven. Ter illustratie, 1 eetlepel olie bevat ongeveer 135 calorieën.

Rest mij nog je het alternatief te bieden. Hoe ga je nu koken en bakken zonder olie?

Dat is heel gemakkelijk, en het leuke is dat je baksels zelfs geschikt kunnen worden als gezond tussendoortje. Zit je straks zomaar op een willekeurige morgen aan de zwarte bonen brownies of pompoen kruidcake. Maar dat bewaar ik voor een volgende keer. Kun je niet wachten? Ga van vast naar mijn website www.jessicamoreno.nl, daar vind je verschillende recepten, waaronder een worteltaartje van eenvoudige ingrediënten dat je zo in elkaar gedraaid hebt.

Jessica Moreno

Jessica schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine over een pure, plantaardige lifestyle. Zij is een gepassioneerd vegan kok. Bijna 5 jaar geleden ontdekte ze de pure, plantaardige lifestyle. Dit bleek de deur naar een diepere connectie met de aarde en het begin van een leven vol energie, een slanker lijf, en spirituele ontwikkeling.