Artikelen

De waarde van woede: hoe word je vrienden met boosheid?

Woede is een fantastische emotie die ons heel veel vertelt over hoe wij ons echt voelen en over wat wij kunnen creëren via de wet van aantrekkingskracht. Het liefst willen we natuurlijk een leven creëren waarin we vrij en gelukkiger zijn. In die wereld speelt geld vaak een belangrijke rol. Aan geld is tot op de dag van vandaag nog steeds heel veel gekoppeld. In ieder geval de wens meer te verdienen. Toch gaat waarde niet altijd over geld, maar op de eerste plaats over waardigheid: wat vind jij jezelf waard? Achter de wens om meer te verdienen schuilt op een dieper niveau vaak het gevoel beter te verdienen.

Als we sterk het gevoel hebben dat we beter verdienen, worden we boos. Van onszelf of onze omgeving mogen we echter meestal niet boos zijn. We stappen er dan vaak maar overheen. Ik wil in dit artikel graag de waarde van woede verkennen. Ik doe dat vanuit mijn ervaringen als mens en als een coach die veel met EFT (Emotional Freedom Therapy) werkt.

Wat ons woedend maakt

Ik kan je precies vertellen waarom jij elke keer weer boos bent geworden in je leven. Dat was omdat iets niet eerlijk leek te zijn tegenover jou of iemand waar jij van houdt. Woede komt altijd voort uit een gevoel dat iets oneerlijk is en woede voelt altijd gerechtvaardigd. Zelfs als we ons schuldig voelen over onze woede, zegt er vaak een klein stemmetje in ons hoofd: “Maar ik heb gelijk!”

Als we boos zijn, zeggen de meeste mensen vergoelijkend dat we niet boos moeten zijn, dat we er overheen moeten stappen. Vaak wordt ons ook nog verteld dat het wenselijk is te vergeven. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk is het ontzettend moeilijk om je boosheid los te laten als degene die je iets aangedaan heeft niet bereid is zijn excuses te maken of zelfs niet toe wil geven jou te hebben bezeerd. Als we zomaar over onze boosheid heen stappen, betalen we een prijs. Soms voelen we dat direct, soms voelen we pas jaren later dat we dat nog steeds doen.

Je verdient beter

Boosheid blijft soms bestaan met een hele goede reden, het vertelt je iets heel belangrijks. Je boosheid zegt: “Dit is zo oneerlijk, ik ben echt verkeerd behandeld!” Als we boos zijn op iemand anders, geeft ons dat een veel beter gevoel dan zelf een depressie hebben of in slachtofferschap vervallen. Je energieniveau stijgt er enorm van. Toch is dat niet de grote positieve kracht van woede. Er is nog iets anders dat ik er fantastisch aan vind. Bij “Dit is oneerlijk!” hoort automatisch de volgende zin: “Ik verdien beter!” Dit vind ik het mooiste aan woede, het vertelt jou dat je beter verdient! Nu nog die woede goed leren gebruiken, zonder een prijs te betalen. Dat doen we aan de hand van EFT.

Hoe werkt EFT?

 Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in ons energiesysteem,” zo luidt het uitgangspunt van EFT (Emotional Freedom Therapy). Emoties die op de een of andere manier niet soepel verwerkt zijn, laten hun sporen na in het emotionele brein en zullen in je dagelijks leven hun aanwezigheid laten voelen, bijvoorbeeld door spierspanningen, ademhalingsproblemen, onrustige gedachten, angsten, enz. Hoe meer iemand door allerlei oorzaken emotioneel overbelast raakt, hoe meer het lichaam als een onveilig huis voelt en hoe meer de psyche overprikkeld raakt.  In de conventionele gezondheidzorg heeft al deze problematiek een eigen specialisme waarbij er diverse etiketten worden opgeplakt. Een groot deel van deze klachten wordt in veel gevallen echter door hetzelfde mechanisme veroorzaakt: namelijk een disbalans in het vegetatieve, autonome zenuwstelsel.

“Om het meeste plezier van onze woede te hebben, kunnen we beter bij onszelf blijven.”

EFT is een combinatie van al langer beproefde behandeltechnieken zoals NLP, Mindfulness, Bodyscan, Acupressuur en EMDR. Met EFT kunnen we de als negatief ervaren gebeurtenissen, gedachten en emoties traceren, benoemen, fysiek te ervaren en tegelijkertijd lichamelijk beïnvloeden door te kloppen op acupunctuurpunten (‘tapping’genaamd). Met een goede ademtechniek kunnen we het autonome zenuwstelsel verder tot ontspanning te brengen en zo de negatieve emotie te neutraliseren.

Woede als transformatiekracht

Terug naar woede. Ik zei net al dat we graag boos zijn op een ander. Toch kunnen we om het meeste plezier van onze woede te hebben, beter bij onszelf blijven. Als we ‘tapping’ gebruiken op boosheid, eren we onze boosheid. We erkennen wat woede ons vertelt: dat we beter verdienen dan wat we kregen en dat die realisatie gerechtvaardigd is. Door de boosheid te benoemen en een waarde toe te kennen met EFT, zal je deze makkelijker loslaten. Je hoeft er immers niet tegen te vechten en blijft er zodoende niet aan vast zitten zonder een kant op te kunnen. Het voelt enorm krachtig om te voelen dat we gelijk hebben en tappen terwijl je moppert is heel productief.

“Het blijkt niet meer belangrijk te zijn op wie je boos bent, wat telt is waarom je boos werd en wat je daarmee kunt doen.”

Als ik met cliënten werk op boosheid, specifiek op de stukken “waardigheid” en ‘het verdienen van’, kunnen ze ontploffen: “Ik ben plotseling boos op iedereen, ik ben geen boos persoon maar ik schreeuw tegen mijn familie, wat is er mis met mij?” Ik leg dan mijn handen tegen elkaar, wijs naar de hemel en begin te applaudisseren. Tot dit punt konden ze de meest idiote dingen in hun leven accepteren, maar plotseling is er die woede die zegt: “Hé, ik verdien beter!”

Dit is een doorbraak, omdat we nu door deze boosheid heen kunnen ‘tappen’ en uitkomen bij het ontvangen van transformatie-energie en bekrachtiging! Het is een enorme sprong in bewustzijn om echt waarde toe te kennen aan je boosheid en deze vervolgens los te laten. Boosheid ontstaat door een gevoel van ontkrachting. Als we de boosheid omlaag tappen met EFT, wordt degene die jou boos gemaakt heeft minder belangrijk en dan kan jij het loslaten en jouw kracht terugpakken. Het blijkt niet meer belangrijk te zijn op wie je boos bent, wat telt is waarom je boos werd en wat je daarmee kunt doen.

Woede en de wet van aantrekkingskracht

Zodra we onze boosheid op iemand anders loslaten, komen we echter vaak eerst uit bij boosheid op onszelf. “Eigenlijk was het mijn fout, ik had beter moeten weten, ik zou het anders hebben kunnen doen.” De boodschap van deze boosheid is dan: “Het is mijn schuld, ik heb het verkloot, ik ben schuldig, niet goed genoeg.” Deze boosheid zegt je: “Ik verdien het niet,” of erger nog: “Ik verdien deze puinhoop in mijn leven!”

Als we ons vasthouden aan de boosheid op een ander zijn we helemaal gefocust op de oneerlijkheid van hoe we op een emotionele manier intens benadeeld zijn. Als we ons vasthouden aan de boosheid op onszelf, gaan we geloven dat we niet beter verdienen, terwijl we dit wel willen. Dit zijn prachtige voorbeelden van hoe je de energie van boosheid vervolgens met focus gebruikt om iets aan te trekken wat je juist niet meer wilt in je leven.

Als we EFT gebruiken voor de woede en boosheid naar jezelf toe, zul je zien dat je ook dan weer bij je kracht komt en geen slachtoffer bent. Als je jouw woede niet wegdrukt of op de ander of jezelf blijft richten, maar onderzoekt, blijkt het een energie te zijn die je leven kan transformeren.

Hoera, ik ben boos!

Dan te bedenken dat ik jarenlang niet echt boos kon worden op iets of iemand. Tegenwoordig wel! Boosheid is mijn vriend geworden sinds EFT een dagelijkse gewoonte is. Ik kan enorm uitvaren tegen alles wat oneerlijk voelt, ik kan vreselijk boos worden en heel specifiek zijn. Als ik door ‘tapping’ voel dat het rustiger wordt en er een meer gebalanceerd perspectief ontstaat, vraag ik mezelf af: “Wat leert deze woede mij nu eigenlijk te doen in mijn leven op dit moment?” Het is net zo belangrijk om te ervaren hoeveel energie er dan vrij door mijn lichaam stroomt en mij andere gedachten geeft, aanzet tot nieuwe acties en helpt zorgen voor een beter resultaat.

Voor meer informatie: https://eftnederland.nl/wat-eft/eft-theorie/ en https://www.thetappingsolution.com/#what-is-eft-tapping.

Een link over onderzoek naar EFT: https://www.eftuniverse.com/research-and-studies/eft-research

Wil je live kennismaken met EFT? Neem dan contact op met mij voor een gratis kennismakingssessie.

Sonja Verberne

Sonja Verberne schrijft over de werking van onze hersenen, oude paradigma’s die van invloed zijn op ons persoonlijke en collectieve gedrag en hoe Emotional Freedom Techniques (EFT) een bijzondere methode is om vrij te worden van aloude programmeringen, zodat ieder die met haar werkt op pionierende wijze zijn/haar leven gezonder en met meer vervulling kan leven en zo een gezonde bijdrage kan leveren aan de wereld. Als moeder van Angie met het downsyndroom blijft haar liefde uit gaan naar alle innovaties die er binnen de zorg nodig zijn om deze hoog gevoelige mensen beter te kunnen begeleiden. Ze richt zich in haar werk als trainer, EFT behandelaar/transformatiecoach mede op ouders, verzorgers en instellingen rondom mensen met downsyndroom.