Artikelen

Voor wat, hoort wat… of geef jij vanuit vrijheid?

Als je iets geeft aan een ander, wil je daar dan altijd ook zelf iets voor terug? Als je een product of dienst van iemand wilt afnemen, ga je dan ook weleens over tot ruilen? Ga jij uit van het principe: “voor wat, hoort wat? Er bestaan veel misverstanden over ruilen. In mijn geheugen staat bijvoorbeeld een uitspraak van mijn ouders gegrift: “van ruilen komt huilen.” In de praktijk heb ik ondervonden dat dat niet altijd zo werkt, als je er maar zorgvuldig mee omgaat en kijkt of je elkaar wederzijds echt iets te bieden hebt, maar daar kwam ik pas achter nadat ik ook vaak werd teleurgesteld en me tekort gedaan voelde.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Intuïtie

Jaren geleden werd ik gevraagd om een klankconcert te geven en de organisatie stelde voor om de vergoeding door een vrije bijdrage te laten plaatsvinden door de bezoekers. Dit was de eerste en meteen de laatste keer dat ik daarmee akkoord ging: na een concert, dat mij een hele dag kostte met het samenstellen van de muziekinstrumenten, heen en weer reizen en alles weer op z’n plaats zetten thuis, werd er welgeteld 0 euro bij elkaar verzameld. Ik vond de mensen ondankbaar en de organisatie stond echt versteld over deze gang van zaken. Zij hadden het ook niet verwacht, zeker niet gezien mijn inzet en wat ik voor ze had gedaan. Ik had er vanaf het begin al niet zo’n goed gevoel over en ik besloot ook niet meer voor deze organisatie te gaan werken. Sindsdien luister ik altijd naar mijn intuïtie en is het altijd goed gegaan. Ik pas ruilen soms zelf toe in mijn vriendenkring als iemand het voorstel doet, maar dat is echt bij hoge uitzondering. In dit artikel wil ik mij toespitsen op het idee dat we soms iets geven vanuit de gedachte dat je dan hetzelfde ook weer terugkrijgt.

Controle

Wanneer je iets geeft aan een ander vanuit het idee dat je het ook weer terugkrijgt, leg je jezelf en die ander altijd een druk op. Je legt dan met je wil (lees wilskracht) controle op. Wat gebeurt er dan feitelijk: je stagneert een stroom van overvloed van jou naar de ander toe en andersom. Dit betekent dat je nooit het effect zult hebben wat je had beoogd.

Vrij geven

Wat werkt dan wel? Om te beginnen: laat alle controle eens los. Laat het idee ook los dat het altijd voor wat hoort wat is. Wat gebeurt er als je dat doet? Je kent vast wel het gezegde dat als je iets geeft aan iemand, je het duizendvoudig terug krijgt? Dat klopt als je het vanuit een intentie doet die onafhankelijk is en vrij. Zonder een verlangen dat je er echt iets voor terug wilt hebben dus. Zelf geniet ik ervan als ik een vriendin in de watten kan leggen met een onverwachts cadeautje. Zij weet ook dat ik er niets voor terug verlang en dat het vrij is. Op onverwachte momenten gebeurt er daarna iets moois in mijn leven. Dat hoeft dan niet eens van haar afkomstig te zijn. Sterker nog: als je iets vrij geeft, kan er ook iets vanuit die vrije ruimte naar je toekomen.

Vrije intentie

Soms zie ik mensen die op een verjaardag iets geven van bijvoorbeeld 10 euro en dan over de zeik gaan als de ander iets teruggeeft van 25 euro. Ze voelen dan in zichzelf dat ze het jaar erop ook moeten overgaan tot een cadeau van die hogere waarde. Je snapt het idee denk ik wel: Zorg dat je intentie altijd vrij blijft.

In een organisatie hoorde ik laatst een ander voorbeeld. Het ging even wat minder goed met deze organisatie, die voornamelijk met freelancers werkt. Hoe kwam dat? Volgens de directeur omdat de freelancers vooral klussen kwamen “halen”, maar ze niet iets kwamen brengen. Deze directeur keek naar mijn idee te eenzijdig naar dit probleem en ik stelde hem voor iets ruimer te kijken naar zijn opvattingen van geven en ontvangen. Als je namelijk uitsluitend focust op hetzelfde te willen terugkrijgen, zou je jezelf weleens behoorlijk in de vingers kunnen snijden. Je snijdt niet alleen in je vingers, maar je snijdt ook de mogelijkheid af dat wat je terug zou kunnen krijgen nog weleens van veel grotere waarde kan zijn en uit onverwachte hoek kan komen. Jij denkt dat je 100 procent hetzelfde terug gaat krijgen, terwijl je misschien wel 200 procent terug zou krijgen, maar omdat je de vorm zelf al invult, blijft er geen ruimte over voor iets dat voor jou van nog grotere waarde kan zijn. Vaak zijn dat levenslessen of antwoorden waar je lang naar gezocht hebt of krijg je kansen die je weer verder helpen op het pad dat je loopt.

Hoe ga jij om met geven en ontvangen?

[/wcm_restrict]

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.