Artikelen

Vijf cadeautjes van Corona die de wereld helpen er anders uit te zien

De laatste weken gebeuren er veel nare, maar nog veel meer mooie dingen in de wereld. Iedere dag ontstaat er ergens een cadeautje voor de wereld. Een cadeautje dat we kunnen koesteren, omdat we er als samenleving zo blij van kunnen worden. Deze cadeautjes zijn initiatieven, samenwerkingsverbanden, nieuwe inzichten en ontdekkingen. We hebben straks na het coronavirus de keuze om terug te gaan naar de oude samenleving, maar veel beter kunnen we kiezen om deze cadeautjes te waarderen en in onze manier van leven te integreren. Hieronder benoem ik vijf ‘gifts from heaven’.

1. Economie wordt mensgericht

In de afgelopen weken zijn er bijzondere beslissingen genomen. Ineens lijkt geld geen rol te spelen en staat de mens centraal. Een mooi voorbeeld is dat huisuitzettingen voorlopig niet meer plaats mogen vinden. Ook het verhogen van boetes of terugvorderen van leningen staat op een laag pitje. Er ontstaan ook mooie samenwerkingsverbanden. Nieuwe inkoop- en verkoopprocessen ontstaan, waardoor verspilling van voedsel, grondstoffen en restproducten wordt tegengegaan. Voor ondernemers blijkt een fysieke locatie niet altijd noodzakelijk te zijn. Restaurants en boeren doneren overgebleven voedsel aan de voedselbank. Kunnen zij niet standaard een klein percentage van hun inkopen hieraan doneren?

Hopelijk blijven deze mooie initiatieven ook na het coronavirus bestaan. Laten we zorgen dat iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoefte en dat de ruimte die onze winkels innemen beperkt blijven tot het noodzakelijke. Laten we voortaan zorgvuldig met onze materialen en eigendommen omgaan, zodat ze langer meegaan. Zo is er meer ruimte voor de natuur en voor mensen om te leven.

2. Meer zon en gezondere lucht

Sinds de intelligente lockdown is het weer omgeslagen. Van maandenlang regen naar onvoorwaardelijke zonneschijn en hoge temperaturen. Het lijkt toeval, maar dat is het niet. Volgens Pier Siebesma van het KNMI zorgt vliegverkeer in bepaalde gevallen voor vorming van bewolking. Deze bewolking beïnvloedt de temperatuur, aantal zonuren en luchtvochtigheid aanzienlijk. Samen met de verbeterde luchtkwaliteit door minder uitstoot, zorgt dit voor het heerlijke weer. Behalve gezondere lucht, meer vitamines en een beter humeur, zorgt dit weer ook voor een afname aan energieverbruik. Zeer waarschijnlijk heeft het coronavirus meer levens gered, dan dat het heeft genomen.

3. Mensen en aarde komen tot rust

De afgelopen decennia is de maatschappij aan het rennen geweest. Kinderen wordt geleerd om te presteren en zijn voornamelijk druk met clubjes, bijlessen en nog meer activiteiten. De een na de andere volwassenen krijgt een burn-out of wordt overspannen door de hoge werkdruk. Nu staat het ineens allemaal stil. Er is rust. Minder reistijd, minder werk, minder clubjes, minder ‘moeten’. Er is tijd om te verbinden, om samen te zijn. Sommigen ontdekken hoe slecht hun relatie eigenlijk is, anderen ontdekken weer hoe fijn het eigenlijk is om samen of alleen te zijn. Kinderen ‘moeten’ nu ook minder, wat ook zorgt voor een positieve ontwikkeling. De hersenen ontwikkelen voornamelijk in rust.

Bijzonder detail is dat de aarde op dit moment ook minder bevingsactiviteit heeft. Normaal beweegt de aarde licht door de industrie, nu krijgt de aarde even rust. Nu de aarde minder beeft, is de vraag wat dat doet met de psychische en fysieke gezondheid van mens en dier. Met minder waarneembare trillingen, geeft de aarde een andere frequentie af. Het lichaam en psyche zouden hierdoor meer tot rust komen, waardoor psychische klachten afnemen.

4. Dieren krijgen meer ruimte

Op sociale media komen regelmatig filmpjes voorbij van wilde dieren die in een verlaten stad lopen, zoals een poema in Chili. Nu mensen veel binnen zijn, hebben dieren letterlijk meer ruimte. Nu het geluid weg is, ontdekken ze de plekken waar normaal mensen domineren. Maar wilde dieren zijn niet de enige dieren die meer ruimte verdienen. Nu de restaurants gesloten zijn, wordt er veel minder vlees gegeten en blijken de veestapels toch op overschot gefokt te worden, want de stallen lopen vol. De dierentuinen hebben het financieel zwaar, ze hebben te weinig inkomsten. De vraag is hoe erg het zou zijn als de dierentuin ophoudt te bestaan. Dieren horen immers in de vrije natuur te leven en daar veilig te zijn.

5. We kunnen prima zonder de mensen die miljoenen verdienen, maar niet zonder de lage lonen banen.

De afgelopen weken werd duidelijk dat niet iedereen de beloning krijgt die hij/zij verdient. Voetballers, BN’ers, handelaren, CEO’s en andere mensen die riant verdienen, blijken weinig toe te voegen aan de basis van de samenleving. Het zijn de mensen in de zorg, het onderwijs, de landbouw en supermarkten die de motor van de economie zijn. Bijzonder is dat in deze sectoren veel vrouwen, jongeren en allochtonen werkzaam zijn. Juist die groepen die soms worden buitengesloten van kansen op de arbeidsmarkt, die minder officiële macht en gezag hebben. Maar als zij het willen, ligt de samenleving stil. Echt stil.

Niraï Melis

Niraï Melis (1980) is auteur voor Pioniers Magazine. Zij is schrijver, socioloog en ondernemer. Haar missie is om mensen weer in hun kracht te zetten. Dit doet zij door de disbalans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie te benoemen. Ze heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van de disbalans en hun invloed op de maatschappij, economie en politiek. Zo heeft ze een onderzoek naar de gendergelijkheid in kranten gedaan en in politieke programma's.