Artikelen

Vier tips voor een rustig hoofd met de feestdagen

Of je nu druk bent met feestjes of het rustig houdt deze dagen; kerst en oudjaar maken bij veel mensen wat los. Als je in gezelschap bent, dan kan de verlangde gezelligheid wat druk opleveren en als je alleen bent wens je misschien een modelgezin in matching outfits rond een perfecte kerstboom. Reden genoeg om je vier tips te geven voor rust in je hoofd tijdens deze dagen.

1) De knop voor rust bestaat

Je hoofd staat bijna nooit stil; overdag hopt het van de ene gedachte naar de andere en ’s nachts fabriceert het interessante dromen, of je ze nu herinnert of niet. Zelfs als je nu vrije dagen hebt of fijn op vakantie gaat, dan is je hoofd nog flink actief. Het denkt alleen andere gedachten. Bijvoorbeeld wat je gaat eten, hoe het uitzicht is en of je de volgende keer wel weer met deze mensen je kerst wilt doorbrengen.

“Schattingen zijn dat je zo’n vier keer meer energie overhoudt als je hoofd rustig is.”

Dit alles kost veel energie. Schattingen zijn dat je zo’n vier keer meer energie overhoudt als je hoofd rustig is. Logisch dat je dat wel zou willen, maar ja, waar zit die knop dan voor dat rustige hoofd? Bestaat die wel? Jazeker, het is de deurknop, want buiten in de natuur zijn levert direct meer rust op. Wandelen in de natuur vermindert mentale vermoeidheid, kalmeert de geest en vergroot het creatieve denken, blijkt uit onderzoek.

Direct rust en vrede

Het levert je direct een gevoel van rust en vrede op en het vermindert ook je malende gedachtestroom. Fijn is dat wandelen je lichaam ook helpt; je verbrandt dan namelijk tussen de 400 en 700 calorieën per uur. En stel dat je niet zo mobiel bent: uitzicht op natuur helpt mensen al te herstellen van stress, zo staat er in een advies van de Gezondheidsraad. Hoe je ook gaat genieten van de natuur, zorg dat je telefoon uit staat. Zo breng je jezelf meer naar het hier en nu.

2) Perfect gezelschap

Dat zou fijn zijn, dat de mensen bij het kerstdiner of op het feestje echt gezellig en perfect gezelschap zijn. Ze zeggen precies wat je wilt en waar je nu behoefte aan hebt, iedereen is vriendelijk en grappig en de sfeer is fantastisch. Ze zijn precies zoals jij bent. Toch? Want ja, als je van anderen verwacht dat ze perfect zijn, dan moet je dat zelf natuurlijk ook zijn.

Eigen versie van imperfectie

De realiteit is dat we allemaal onze eigen versie van imperfectie zijn. Je kunt het ook zien als een vorm van perfect zijn met al je nukken, grillen, wensen en gevoelens. Of je nu deze dagen een volle agenda hebt met diners en feestjes of je eigen gezelschap bent, je neemt jezelf en deze ‘perfecties’ mee. En dat rugzakje met mens-zijn hebben anderen ook en die zit muurvast aan hun lijf. Dat geldt dus ook bijvoorbeeld voor je schoonmoeder door wie je al gestrest raakt als je maar naar haar kijkt en dat irritante neefje dat de boel graag sloopt. Deal with it.

‘Mensen zijn onlogisch, onredelijk en egocentrisch. Hou toch van ze’ schreef Kent M. Keith als eerste gebod in zijn boek De Paradoxale geboden. Keith is een Amerikaanse schrijver en servant-leader; zijn tien geboden vind je hier.

Besef dat de mensen om je heen hun eigen versie van menselijkheid hebben en dat ze allemaal op hun eigen manier hun best doen. Net zoals jij. Dit inzicht helpt je om milder naar jezelf en anderen te kijken en hiermee je hoofd wat rustiger te maken.

3) Fit lijf? Fit hoofd

We zijn gewend om aandacht te hebben voor ons lichaam. Rond deze dagen mag het allemaal wel wat makkelijker; we hebben vrije dagen en genieten hoort er gewoon bij. Eet je te veel en beweeg je te weinig? Dat komt in januari wel weer goed. Hoe bont je het ook maakt, je lichaam volgt toch echt jouw orders op. De echte baas zit bovenop, dat is je hoofd.

“Hoe bont je het ook maakt, je lichaam volgt toch echt jouw orders op. De echte baas zit bovenop, dat is je hoofd.”

Het is vreemd dat we zoveel aandacht voor de fitheid van ons lichaam hebben, terwijl dit maar de volger is van je hoofd. Je hoofd bestaat onder meer uit je gedachten en je bewustzijn en het is verantwoordelijk voor een groot deel van je gedrag en keuzes. Maar hoeveel aandacht hebben we nu voor de echte baas? Meestal niet zoveel.

Controle

Interessant is dat je hoofd je leven grotendeels bepaalt, maar dat we vaak ervaren dat we er helemaal geen controle over hebben. De gedachten komen en gaan en soms zijn ze enorm druk en irrationeel. Stel je maar eens voor hoe bizar het zou zijn als je al je gedachten hardop zou uitspreken, bijvoorbeeld tijdens een vergadering.

Maar zulke drukke hoofden hebben we bijna allemaal. En ze geven veel last. Want je kunt wel een gedachte krijgen, maar als het bijvoorbeeld geen fijne gedachte is, dan volgen er al snel meer en daarna gaan je emoties erop reageren. Het kan ook andersom, je schrikt ergens van en daarna denk je over wat er is gebeurd, hoe en waarom. Hierdoor ben je snel weer tientallen gedachten verder. Dat kost tijd en energie en het belemmert dat je echte aandacht kunt geven aan wat belangrijk voor je is.

50.000

Gemiddeld hebben we zo’n 50.000 gedachten per dag en aan de meesten hebben we niet zoveel. Maar het lijkt wel of we ons daarbij neer hebben gelegd, terwijl we ons lichaam wel maakbaar vinden. Slanker, strakker, fitter, het is allemaal mogelijk. Maar een rustiger hoofd? De meesten denken dat je dan op een bergtop moet mediteren en dat dat hele mediteren alleen is weggelegd voor mensen die het al kunnen.

Maar rust is een kwaliteit als een onzichtbare spier. En spieren kun je trainen, jij kunt dat ook. Dus: aandacht voor je lijf? Geef dan ook aandacht aan je hoofd.

4) Je hoofd heeft tijd nodig

Alle vaardigheden kosten tijd, dus ook het krijgen van een rustiger hoofd. Je kon vroeger niet meteen de eerste keer zonder zijwieltjes fietsen en je doet je werk zoals je het nu kunt ook niet meteen vanaf de middelbare school. Veel dingen in het leven vragen om tijd en aandacht. De kwaliteit ‘rust’ vraagt dit ook van je.

Fluitketel

Je kunt de drukte in je hoofd vergelijken met een fluitketel met water op een warmtebron. Het water is alles wat je hebt meegemaakt, al je angsten, veronderstellingen, oordelen, hoop en wensen. De warmtebron is je dagelijkse leven, waarbij er gewoon weinig tijd is om stil te staan bij jezelf. Maar al die gedachten in dat malende hoofd zijn best vervelend. Dat is nu precies wat het fluiten van de ketel is. Dat zijn je gedachten en ook je gevoelens.

Als je niet de tijd neemt om stil te staan bij wat er zich binnen in je bevindt, dan komt er druk op te staan. Er kan geen licht en lucht bij en door de druk zet het uit. Het wordt alleen maar meer en hardnekkig, net zoals dat fluiten van die fluitketel. Het helpt enorm om geregeld jezelf even terug te trekken en bereid te zijn om te kijken naar je gedachten en gevoelens.

Wees een eiland

Boeddha zei ‘Wees een eiland’, wat betekent dat je tijd en stilte neemt om jezelf af te zonderen zodat je inzichten krijgt. Natuurlijk is samenzijn met anderen ook belangrijk, maar dat gaat al bijna als vanzelf in ons leven. Het is de kunst, zeker rond de feestdagen, om ook tijd voor jezelf te nemen. Al is het maar een half uurtje of tien minuten. Je kunt even buiten wandelen, jezelf terugtrekken op een slaapkamer of desnoods in de bezemkast of het toilet.

Sluit je ogen als je rustig zit, want dat vermindert direct de drukke bètagolven in je hersenen. Volg je ademhaling en laat gedachten en gevoelens die er zijn, gewoon komen. Ze gaan heus ook wel weer weg. En dan ga je weer terug naar je ademhaling met je aandacht. Tot er wordt geklopt op de deur, de volgende gang geserveerd wordt of het echt bijna 12 uur is met oudjaar. Maar jij hebt een net wat rustiger hoofd, zodat je met meer aandacht en liefde je leven weer instapt.

Bonustip

Een bonustip is deze: wees dankbaar. Alles in het leven is tijdelijk, ook de drukte in je hoofd of die in je agenda rond deze dagen. En zeker ook de mensen in je leven. Door het gevoel van dankbaarheid aandacht te geven en te versterken, ontspan je direct. Onderzoek wijst uit dat dankbaarheid helpt tegen piekeren en tegen angsten. Daarnaast is het ook goed voor je weerstand en je vitaliteit.

Gun je jouw team en medewerkers ook een rustig hoofd? Neem even contact op voor de training In 1 dag een rustiger hoofd met saskia@saskiachatillon.nl.

Mooie dagen en een zalig rustig hoofd gewenst!

Saskia Chatillon is auteur voor Pioniers Magazine. Ze is trainer en auteur van het boek Rust – Het geheim van een stiller hoofd. Sinds 2002 begeleidt ze mensen in haar bedrijf naar persoonlijke ontwikkeling en ze helpt medewerkers en leiders van organisaties naar meer rust. Servant-Leadership is voor haar het leiderschap van de toekomst voor een betekenisvolle, groene en bewuste wereld.