Artikelen

Vertel een nieuw verhaal

‘The universe is made of stories, not of atoms’ – Muriel Rukeyser

We zijn alweer een week onderweg in het nieuwe jaar. Voor velen van ons is dit een tijd van vooruit kijken en uitspreken wat we verlangen voor het komende jaar. Facebook wordt overspoeld door warme wensen voor onze naasten. Liefde, geluk, vrede en gezondheid voor iedereen! ‘Be the change you want to see in the world’. Het verlangen en het geloof hebben we al, maar hoe maken we dit samen tot werkelijkheid en waarom lijkt dit toch zo verdomde moeilijk?

Het unieke aan ons mensen is dat wij zelf betekenis kunnen geven aan ons leven en de wereld waarin we leven. Dit is veel fundamenteler dan we ons doorgaans beseffen. Ons leven ontvouwt zich niet per se op basis van feiten en gebeurtenissen, maar op basis van de betekenis die wij hieraan geven. We doen dit met de verhalen die we dagelijks vertellen en uitdragen. Willen we veranderen, dan moeten we beginnen met nieuwe betekenisgeving aan de feiten, dan moeten we beginnen met het vertellen en het uitdragen van nieuwe verhalen.

De kracht van verhalen

Ik ben erg gefascineerd door de kracht van verhalen en hoe meer ik er mee bezig ben en erover lees, hoe meer ik zie dat ze op een diep niveau ons denken en handelen sturen en ook dat het wakkerheid, tijd en verbinding nodig heeft om een nieuw verhaal tot leven te brengen in de maatschappij. Onze persoonlijke verhalen zijn sterk verbonden met het grote verhaal waaraan we deelnemen, het leidende verhaal in onze cultuur. Dit werkt twee kanten op. Enerzijds zijn onze persoonlijke verhalen sterk beïnvloed door het grote culturele verhaal, anderzijds verandert deze laatste op basis van onze nieuwe persoonlijke verhalen.

Herken je “Master Story”

Een monocultuur ontstaat als mensen inslapen en volledig opgaan in het grote overheersende verhaal, ze zien geen andere mogelijkheden dan dat verhaal te leven. Zo raken we gevangen in een zeer eenzijdige cultuur en beginnen we ons steeds beperkter te voelen in onze vrijheid. In haar boek ‘Monoculture: How one story is changing everything’ beschrijft F.S. Michaels uitvoerig het ontstaan van de huidige monocultuur, dat draait maar om één verhaal: het economische verhaal. Alle fenomenen in onze wereld krijgen betekenis door de ogen van het economische verhaal: als het daar niet in past heeft het geen betekenis. Het herkennen van deze ‘Master Story’ is een belangrijke stap naar vernieuwing. De Master Story is een onzichtbare kracht waar we iedere dag vanuit handelen, die bepaalt welke beslissingen we nemen, wat juist en wat niet juist is, wat onze doelen zijn en wat we denken dat er mogelijk is voor onszelf en de wereld. De meesten van ons zijn in dit verhaal grootgebracht en weten niet beter.

Vertel een nieuw verhaal

Ga maar eens bij jezelf na. Zelfs in deze tijd waarin we niet meer om de gevolgen van het economische verhaal heen kunnen, vinden we het moeilijk om rigoureus te veranderen, ook al weten we dat we alle capaciteiten voorhanden hebben. Dit lijkt zo moeilijk omdat we niet zien dat we in deze Master Story leven en dat we deze kunnen en moeten wijzigen. In plaats daarvan verfrissen we alleen de kostuums, het decor en de spelers en gaan we door met het spelen van hetzelfde verhaal. Er verandert niets fundamenteels. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit door hebben. Zij vertellen en tonen een nieuw verhaal. Met hun eigen leven als voorbeeld. Waarschijnlijk herken je jezelf hierin. Jij, net als iedereen, bent een verhalenverteller en je hebt de mogelijkheid om een nieuw verhaal te vertellen en zo bij te dragen aan het openbreken van de monocultuur. Luister naar jezelf, kijk naar jezelf; welk nieuw verhaal vertel jij of zou je willen vertellen?

Blijf jezelf voeden en inspireren met nieuwe verhalen, door ze te vertellen, ze te leven en anderen op te zoeken om ze in ons te versterken, zodat het economische verhaal in kracht afneemt tot het uiteindelijk met een kleine bijrol opgenomen wordt in onze nieuwe Master Story die we nu samen aan het creëren zijn. Gelukkig nieuw jaar!

Judith heeft diverse artikelen voor Pioniers Magazine geschreven. Zij is een ‘social artist’ en haar missie is: ‘Een nieuwe wereld creëren van binnenuit’. Met haar initiatief ‘Transforming Self and Society – The Social Artist’s Way’ helpt ze individuen en groepen om meer van hun menselijk potentieel te ontdekken en in te zetten met als doel een florerende wereld maatschappij. Ze is als ‘social artist’ betrokken bij meerdere projecten en is gedreven om ‘social artistry leadership’ te introduceren in Nederland en de rest van Europa.