Artikelen

Verademing op het witte doek: nieuw rolmodel spat er vanaf!

Gespannen zit ze in de cockpit. Rey (Daisy Ridley) gaat voor het eerst vliegen in dit voertuig en ze heeft haast om haar achtervolgers achter te laten. Ze checkt de knopjes en panelen en vliegt weg. Het is een van de girlpower scenes uit de nieuwste Starwarsfilm. De nieuwste Starwarsfilm, ‘The Force Awakens’, draait om girlpower. Rey is de heldin in het verhaal. Van alle kanten straalt haar femininiteit van haar af. Haar voorkomen is een voorbeeld van het nieuwe denken over vrouwen, de femilutie.  Bij de femilutie krijgen vrouwen de ruimte die ze nodig hebben. In films krijgen vrouwen dus ook rollen zoals ze zijn of in potentie kunnen zijn.

Een keer niet sexy

Rey wordt neergezet als een vrouw die in haar kracht staat: ze is intelligent, snel, een leider, een inspirator, beschermend, stoer, dapper en kwetsbaar. En ze is technisch, beheerst verschillende vechttechnieken en is analytisch. Er zijn al verschillende vrouwen geweest die deze rollen speelden, maar deze vrouwen waren meestal overdreven sexy gekleed. Dat maakt dat vrouwen zichzelf weinig kunnen identificeren met de hoofdrolspeelster en de hoofdrolspeelster uiteindelijk alleen maar als lustobject wordt neergezet.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Rey is anders. Ze is een normale vrouw en ziet er ook uit zoals de meeste vrouwen. Ze heeft comfortabele kleren en loopt op platte schoenen. Rey is sexy door gewoon zichzelf te zijn. Borsten spelen (in tegenstelling dus tot vele andere films) in deze film geen rol. Reys borsten zijn gedurende de hele  film bedekt door haar kleren, wat maakt dat Rey sexy is door haar persoonlijkheid die naar voren komt. Rey is een vrouw zoals er vele anderen zijn en dat maakt haar mooi.

Vriendschap versus liefde

Ook de bekende lovestories en standaard man-vrouw verhouding die we kennen uit de meeste films ontbreken. Rey is een vrouw die in haar kracht staat. Ze is geen vrouw die op zoek is naar de ware liefde. Ze ontmoet een man, waar vriendschap uit voortkomt. Hij verlaat haar op een moment, wat haar kwetst. Maar ze blijft krachtig en gaat door met haar missie. Ze kan goed haar eigen boontjes doppen en vecht wanneer nodig. Het is juist Rey die regelmatig anderen beschermt tegen aanvallers.

Personage als nieuw rolmodel

Het is een lijn die al eerder in de Lucasfilms naar voren kwam met Prinses Leia, hoewel haar karakter destijds meer traditionele eigenschappen had. Leia is trouwens in The Force Awakens de hoogste generaal in rang en wordt ook aangesproken met ‘generaal’. Zij leidt het hele verzet. In man/vrouw verhoudingen betekent dit dat zij als vrouw honderden mannen leidt.

Zelf ben ik erg blij met het personage van Rey. Het maakt dat ik, als vrouw, een rolmodel zie. Ik voel me gewaardeerd als vrouw, omdat ik weet dat ik ook Rey kan zijn. Met de vele rolmodellen in andere films, zoals shopping queens, roddeltantes of vrouwen die wanhopig op zoek zijn naar de liefde kan ik mij moeilijk identificeren. Het is niet hoe ik als vrouw, en vele andere vrouwen met mij, ben. Het is wel de rol waar ik in word gedwongen. Al is het alleen maar omdat we alleen die voorbeelden zien, en weinig normale vrouwen die in hun kracht staan. Ik hoop dat er nog vele vrouwen als Rey op het witte doek volgen. Door veel andere rolmodellen te zien, wordt het voor de maatschappij ook vanzelfsprekender dat er vrouwen zijn zoals Rey en ik. Vrouwen van een heel ander kaliber dan tot nu toe in beeld werd gebracht, maar waar er heel veel van zijn in de samenleving.

[/wcm_restrict]

Niraï Melis

Niraï Melis (1980) is auteur voor Pioniers Magazine. Zij is schrijver, socioloog en ondernemer. Haar missie is om mensen weer in hun kracht te zetten. Dit doet zij door de disbalans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie te benoemen. Ze heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van de disbalans en hun invloed op de maatschappij, economie en politiek. Zo heeft ze een onderzoek naar de gendergelijkheid in kranten gedaan en in politieke programma's.