Artikelen

Vanuit welke (schijn)zekerheid leef jij?

Ik zal het moment dat ik alles achter liet in Nederland, nooit meer vergeten. Het was 5 maart 2016. Ik had een enkeltje naar Nepal geboekt om voor onbepaalde tijd op reis te gaan en om het leven te vinden waarin ik mijzelf volledig kon ontplooien. Ik was niet gelukkig in mijn leven en ik wist dat ik het op die manier ook niet meer ging vinden. Ik was bang, bang voor het onbekende, bang om het helemaal mis te hebben, bang om alleen te zijn, bang om met niets over te blijven, en zo kon ik nog wel meer opnoemen waarvoor ik bang was en een reden had kunnen zijn nooit te vertrekken.

De controle die ik voelde om alles in bedwang te houden, om bij het zekere te blijven, moest ik door deze keuze volledig laten gaan. De enige optie die overbleef was vertrouwen. Vertrouwen op mijn hartenkeuze en vertrouwen op dat het leven het allerbeste met mij voor zou hebben. En daar ging ik…. Ik sprong in het diepe, vertrouwend op de enige zekerheid die ik had: de verbinding met mijn hart.

‘Relax, nothing is under control’

Zo kreeg ik voor vertrek een kaartje met deze tekst erop. Niets is onder controle, dus waarom zou je je druk maken? Morgen kun je met ontslag op straat staan. Je huis kan afbranden. Al je geld kan gestolen worden. Je titel (manager, directeur, hoofd van een afdeling etc) kan plots verdwijnen of veranderen. Jij of anderen kunnen ziek worden. Een ongeluk krijgen. Dierbaren kun je (plots) verliezen. Er kan zelfs een bom afgaan in de metro waar jij of een dierbare dagelijks in stapt. En ga zo maar door. Alles kan van je worden afgenomen. En dan kun je je nog zo goed hebben verzekerd tegen al het gevaar dat jou kan overkomen. Uiteindelijk is niets zeker. Niets is vast. Niets kun je controleren. Al denken we van wel en handelen we ook zo in de dagelijkse praktijk!

De behoefte aan controle komt voort uit angst

We hebben een sterke behoefte om de wereld om ons heen onder controle te houden, we hebben een sterke behoefte aan macht. Want macht en controle geven ons een gevoel van zekerheid. We proberen onszelf en ons gezin overal voor te beschermen, vooral voor het onbekende. Maar waar is het goed voor? En waar is deze bescherming nou eigenlijk echt op gebaseerd? Daar heb ik één antwoord op: ANGST. Angst om afgewezen te worden. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst voor het onbekende. Angst voor tekortkoming. Angst voor verlies. Angst voor bedreigingen van buitenaf. Angst voor GEVAAR. We streven daarbij voortdurend naar de goedkeuring van anderen. Ons denken en gedrag wordt bepaald door de reactie die we verwachten of hopen te verwachten. Het is angst om je controle te verliezen. Maar waarover kan je de controle verliezen?

Deze controle en macht zijn gebaseerd op het ego. Ze bestaan alleen maar zolang het er is. Als je een bepaalde titel hebt, president of voorzitter bijvoorbeeld, of als je veel geld hebt, hoort die macht die je hebt vaak bij de titel, de baan of het geld. Dit soort ego-macht bestaat alleen zolang dergelijke dingen duren. Op het moment dat de titel, de baan of het geld verdwijnen, verdwijnt ook de macht en daarmee de controle.

Het is ook de angst om niet volop te leven. Niet volop te geven. We zijn bang anderen tekort te doen en daarmee doen we onszelf tekort. Het is allemaal gebaseerd op angst dat ons verwijderd houdt bij het leven dat we eigenlijk zouden willen leven.

Hoe meer (ego)macht we denken te hebben, hoe succesvoller we ons voelen, en tegelijkertijd hoe kwetsbaarder we zijn, want alles kan van ons weggenomen worden. Echte veiligheid kunnen we dus nooit bereiken. Of toch wel?

Uiteindelijk weet je niet meer beter dan dat een leven vanuit je hart je alle zekerheid geeft waar je stiekem al die tijd naar op zoek was

Wanneer we leven vanuit deze veiligheid, kunnen we nooit volop leven. Als we altijd weglopen voor het onbekende, voor iets dat in onze ogen dreigend zou kunnen zijn, onszelf klein houden omdat we denken niet goed genoeg te zijn of iets niet te kunnen, liever aan andermans verwachtingen voldoen om onze status hoog te houden, onszelf wijs maken dat we beter af zijn in onze comfortzone waar alles zo fijn en vertrouwt voelt en waar alles zo veilig lijkt, dan raakt de verbinding met echte veiligheid, de veiligheid in onszelf, de veiligheid in ons hart, steeds verder zoek. En dat is waarom zoveel mensen zich verwijderd van zichzelf voelen, en van dat wat er ten diepste toe doet. Een leven vanuit je hart brengt werkelijke vervulling en die kan zijn weg nooit vinden wanneer je leeft vanuit angst.

Een leven vanuit je hart kan voelen (vooral in het begin) als de meest onzekere, maar tegelijkertijd de meest levendige en avontuurlijke reis die je kunt maken. Want alles is mogelijk als je leert leven vanuit je ware zelf, als je leert leven vanuit je hart. Uiteindelijk weet je niet meer beter dan dat een leven vanuit je hart je alle zekerheid biedt waar je stiekem al die tijd naar op zoek was!

Je werkelijke macht is die van verbondenheid die voortkomt uit ware liefde

Zeg ik nou dat er dus enigszins wel controle is? Ja! Maar dat is geen controle gebaseerd op angst en schijnzekerheden, het is controle gebaseerd op kennis van het Veld, de Bron, essentie (hoe je het ook maar noemt) van oneindige liefde, onafscheidelijk van al het bestaan en wéten dat jij dat bent.Het is ook kennis van universele wetten en deze integreren in je leven. Je werkelijke macht is die van verbondenheid die voortkomt uit ware liefde. Dit is zekerheid gebaseerd op zelfrealisatie. Ware zelfkennis en zelfkracht. Het gaat hier om zekerheid die je alleen verwerft wanneer je ontdekt wie jij in je diepste essentie bent. De zekerheid die hierin huist is er een die nooit afgenomen kan worden. Vanuit hier durf jij elke uitdaging aan. Angst kan best wel aanwezig zijn, maar de kennis die je hebt over je ware zelf neemt die angst met alle liefde op in haar licht en stelt je gerust. Je hart neemt het over van je hoofd, en zo ga je op weg naar een leven waarin jij jezelf volledig kunt ontplooien!

Wanneer we ons veilig voelen kunnen we creёren als een bloem die zich moeiteloos opent

Wanneer jij leeft vanuit je hart en de onzekerheid kunt zien als een prachtig avontuur dat alle deuren voor je kan openen, laat het leven zich in alle geuren en kleuren en mooiste vormen aan je zien. Wanneer we ons veilig voelen kunnen we creёren als een bloem die zich moeiteloos opent. Alles wat jij in je hart wenst kan terugkomen naar jou omdat jij daar zelf de ruimte voor hebt gecreёerd!

En omdat dat waar je hart zo naar verlangt de liefdevolle aandacht krijgt die het zo verdient, kan het leven niets anders doen dan gehoor geven aan wat je vraagt. Dit zorgt weer voor een meer gevoel van veiligheid, maar nu een veilig gevoel vanuit je hart en niet meer de schijnzekerheden vanuit angst. En zo voed je de enige zekerheid die er is, en zet je de energie naar je hart en vanuit je hart in beweging. Dit geeft je weer meer vertrouwen, en meer vertrouwen zorgt er weer voor dat je nog meer uit je hart gaat leven! Net zo lang totdat je volledig vrij bent en nooit meer anders wilt dan in dit rijk van onzekerheid leven!

Uiteindelijk kwam ik tot deze conclusie: het is eng om je zekerheden te laten gaan, maar weet je wat nog veel enger is? Spijt! Ik ben het leven enorm dankbaar dat ik de moed en de wijsheid vond om te doen wat mijn hart me ingaf.

Vind jij het eng om je ‘zekerheden’ los te laten, hoe groot of klein dan ook, en te vertrouwen op je hart? En zou je iemand naast je willen hebben staan die je helemaal begrijpt en je kan helpen op weg naar een leven waarin jij helemaal tot bloei komt? Dan kom ik graag met je in contact! Stuur een mailtje naar info@be-effortless.nl of kijk op www.be-effortless.nl

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"