Artikelen

Van klachten naar krachten

De kranten staan er weer vol mee: “Psychische klachten nemen toe”, “Burn-out golf op komst”. Mensen die met dit soort berichten geconfronteerd worden, worden daarmee vooral gewezen op hun eventuele klachten. Daar gaat de aandacht heen. Velen worden er zelfs bang door gemaakt. Uiteraard moeten klachten serieus worden genomen, maar een focus alleen daarop helpt bepaald niet. Wij pleiten voor veel meer aandacht voor de krachten, de onderliggende capaciteiten van mensen in plaats van voornamelijk de focus te leggen op de klachten.

Uitgangspunt moet groei zijn

De gebruikelijke zorg is vooral gericht op beperking van de klachten. Het werkelijke uitgangspunt zou moeten zijn: groei. Levenservaring en rijping leiden tot groei en dat resulteert in krachtontwikkeling en levenswijsheid. Groei is niet de vermindering van klachten, maar juist de ontwikkeling van krachten. Door groei na te streven gaat herstel veel sneller. Door uit te gaan van herstel door groei in plaats van terug te willen naar het oude niveau, wordt iemand krachtiger. Onderzoek jezelf en wees nieuwsgierig naar jouzelf. Een gedachte kan bijvoorbeeld zijn: “Oké, als dit mijn dieptes zijn, wat zou er dan nog achter liggen? En wellicht is daarachter nog veel meer?”

Pak de kwaliteiten van je innerlijk kind terug. Het onderzoekende van een kind zorgt ervoor dat de wereld veel groter wordt en zo verwerf je meer zelfkennis, waardoor je jezelf met al je capaciteiten en beperkingen veel beter kunt hanteren.

Als je klachten hebt, dan is dat iets wat je serieus moet nemen. Daar is iets mee! Het is vooral belangrijk om te onderzoeken wat er werkelijk onder de klachten ligt. Als je bijvoorbeeld pijn in je been hebt doordat er een bot gebroken is, is het heel duidelijk wat de oorzaak is. Als de klachten meer van psychische of psychisch/emotionele aard zijn, wordt het veel ingewikkelder. Dan moet je verder zoeken naar waar het ‘gebroken been’ zit in die klachten. Dus verdiep je erin met aandacht en belangstelling. Onderzoek waar de schade en de pijn liggen en welke mogelijkheden van jou er te veel of te weinig gebruikt zijn.

Als de klachten op die manier onderzocht worden, ontdek je namelijk ook de krachten van die persoon. Ieder mens heeft een scala aan al dan niet alreeds (h)erkende mogelijkheden in zich. Allerlei capaciteiten, talenten en bijbehorende valkuilen.

Kwaliteiten, talenten en valkuilen

Iedere kwaliteit, ieder talent heeft ook altijd zijn valkuil. De keerzijde van de medaille. Mooie voorbeelden hiervan zijn veerkracht en grenzeloosheid.

Veerkracht kan zich uitwerken als grenzeloosheid als het gaat om je eigen belastbaarheid. Bijvoorbeeld wanneer je van alles en nog wat maar blijft pikken en blijft slikken, omdat jij altijd wel weer de veerkracht hebt om je daar met behulp en misbruik van je prachtige kwaliteiten uit te worstelen. Kwaliteiten zoals onder andere positiviteit, inlevings-vermogen, zachtaardigheid, vergevingsgezindheid, enzovoort. De veerkracht wordt dan niet herkend en erkend, waardoor je zelfs op een gegeven moment kunt gaan aanvaarden dat jij als slap weggezet wordt, terwijl in werkelijkheid je incasseringsvermogen en veerkracht juist heel erg sterk zijn, maar als dusdanig niet (h)erkend wordt.

Greet Vonk en Anja Jongkind

Anja Jongkind en Greet Vonk werken sinds 2013 samen binnen Et Emergo en ze hebben PTG Coaching ontwikkeld. Zij zijn auteurs van het bestseller boek PostTraumatische Groei - Sterker door ellende. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in coaching op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Ze geven workshops, lezingen, inspiratiesessies en trainingen op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Anja heeft meer dan 35 jaar ervaring als therapeut en coach en heeft in haar praktijk vele mensen begeleid met allerlei psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten en stoornissen. Ook o.a. traumatische ervaringen, allerlei overbelastingsklachten en vele soorten vragen waaronder leiderschaps-, loopbaan- en zingevingsvraagstukken. Ze is 11 jaar directeur geweest van een GGZ/GZ erkende zorginstelling. Greet heeft 20 jaar ervaring als (programma-/interim)manager en directeur in de zakelijke dienstverlening en zorg. Greet heeft een brede opleidingsachtergrond. Sinds 2006 werkt zij als coach. Ze is gespecialiseerd in TSI Trimetrix ontwikkelassessments en deed een wetenschappelijk onderzoek betreffende PostTraumatische Groei (PTG). Greet geeft regelmatig lezingen/workshops op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Zij doet dat voor diverse doelgroepen.