Artikelen

Thuiskomen zonder huis

Mijn visum in Indonesië verloopt binnenkort dus moet ik mij gaan afvragen wat ik wil en waarheen. Dit is best een uitdaging voor mij omdat ik niet verder kan kijken dan twee dagen vooruit. Ik leef namelijk zoveel mogelijk in het moment. Het betekent voor mij dat ik goed moet gaan voelen: wat wil ik over een paar weken? Wat wil het leven van mij? Met welke keuze ben ik een meerwaarde voor mijzelf en voor anderen? Welke kant wil het leven dat ik opga? Werken in Australië? Nog een maand rondreizen in Vietnam of Myanmar? Filippijnen? Duikinstructeur worden? Aan een sociaal project werken in ruil voor onderdak? Het gaf uiteindelijk iets aan wat ik eigenlijk niet had gedacht, maar wat toch echt wel zo voelde: (voorlopig) terug naar Nederland.

Ik laat het gevoel in eerste instantie niet helemaal toe, want waarom zou ik teruggaan, wat is daar de meerwaarde van? Met mijn verstand kan ik de keuze van mijn hart niet begrijpen. Toch besluit ik nieuwsgierig te zijn naar dit gevoel en het toe te laten. Met dat ik het toelaat merk ik dat het gevoel in mijn lichaam intenser wordt. Sterker nog, op een gegeven moment kán ik niet meer verder reizen. Mijn lichaam komt letterlijk niet meer vooruit. Ik voel geen motivatie meer om (voorlopig) door te reizen. Ik heb voor mijn gevoel geen andere keus dan naar Nederland te gaan en het pad van mijn innerlijke reis te volgen. Twee dagen later zit ik in het vliegtuig.

Alles of niets?

Ondanks het vertrouwen in mijn gevoel gieren de zenuwen door mijn lijf wanneer ik het vliegtuig in stap. Wat moet ik in Nederland? Geen baan dus geen inkomen, geen huis en eigen plek, geen eigen bed dat op mij staat te wachten waar ik mij na zo’n intensieve en bijzondere reis lekker even in kan terugtrekken. Niets. Niets? Inderdaad, niets! Dat is het! Dat is het waarom ik terug moet! Ik ga terug om aan den lijve te ervaren hoe is het om niets meer te hebben. Ik ga letterlijk de confrontatie aan met de keuzes die ik heb gemaakt voordat ik vertrok. In mijn hoofd heb ik het allemaal kunnen verwerken, maar fysiek is dit ook nodig, het staat met elkaar in verbinding.

“Met niets meer hebben (met name in materiële zin) komt ook ineens de vraag naar boven: wat heb ik dan wel?”

Dat is een enorm lange lijst die niet op één pagina past en dan kom ik erachter dat ik alles heb behalve niets. Dit zijn geen dingen, nee, dat zijn hele rijke ervaringen die mij van binnenuit hebben veranderd, ze helpen mij steeds meer te worden wie ik werkelijk ben. De ervaringen die mij een enorme kracht en vertrouwen in mijzelf en het leven hebben gegeven. In het goede van het leven. Hoe vervelend en naar sommige gebeurtenissen ook kunnen zijn. Met dit diepe vertrouwen weet ik zeker dat deze keuze die ik maak de juiste is, wat het me dan ook mag brengen.

Met de stroom mee

En dan kom ik aan in Nederland en krijgt mijn vertrouwen in het leven nog eens een extra boost. Wat ik niet voor mogelijk had gehouden, gebeurde. Binnen twee dagen wordt mij duidelijk dat niets meer hebben helemaal niet bestaat, vanuit het niets kan namelijk plots alles ontstaan. Het leven is een verrassing en je weet niet welk cadeau je die dag weer mag uitpakken. Op de dag van mijn aankomst in Nederland wordt mij onder andere een huisje en een (tijdelijke) baan aangeboden. Dingen komen moeiteloos op me af, exact die dingen die ik nodig ben om, voor nu, verder te floreren.

Ik heb geleerd om mij te bewegen met de stroom van het leven mee in plaats van ertegenin. Mij bewust worden van mijn angsten en mij niet laten leiden door deze angsten is hierin een grote keuze geweest. Hoe meer ik mijn hart volg, des te meer vertrouwen ik in het leven krijg. Het lijkt zo eng, elke keer weer vertrouwen op keuzes die je in het diepe gooien, zonder houvast. Maar juist dat diepe zonder enig vastklampen aan wat dan ook, brengt mij naar de meest heldere wateren. Het blijven volgen van mijn hart is een prachtig avontuur, waar ik me ook bevind in de wereld!

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"