Artikelen

Stil maar wacht maar alles wordt nieuw

“Stil maar wacht maar alles wordt nieuw, de hemel en de aarde. Stil maar wacht maar alles wordt nieuw, de hemel en de aarde.”Dit kinderliedje zong ik als kleuter uit volle borst mee. Het beeld van de bloemen die niet meer dood gingen en de vogels die blijven leven maakte me vrolijk en blij. Tegelijkertijd dacht ik: “Hoe kan dat dan? Dat is toch niet mogelijk hier op aarde?” Nu, bijna 40 jaar later, geloof ik dat deze toekomst inderdaad gaat komen. De Tzolkin is in mijn persoonlijke ontwikkeling een instrument gebleken waarmee ik voor mezelf de hemel op aarde kan creëren. We zitten met ons allen in een overgangstijd waarin we alles nieuw mogen maken. Dit lukt wanneer we het oude, ego-gebaseerde denken en handelen loslaten en nieuw gedrag ontwikkelen waarbij hoofd en hart verbonden zijn met elkaar. Leven vanuit het hart brengt harmonie, heelheid, vrijheid en energie.

“Je kunt alleen komen bij een leven vanuit het hart wanneer je bereid bent alles wat in het nu geraakt en getriggerd wordt te erkennen en aanvaarden.”

Leven vanuit je hart

Wat het leven van ons vraagt, is ons open te stellen voor het NU. Alleen in het ‘hier en nu’ kun je jezelf helen en kun je gehoor geven aan de verlangens vanuit je hart. Je leeft vanuit je hart wanneer je bij dat wat je doet een JA voelt. Paradoxaal genoeg gaat leven in het NU en jezelf helen óók over de momenten waarop je een NEE voelt. Je kunt alleen komen bij een leven vanuit het hart wanneer je bereid bent alles wat in het nu geraakt en getriggerd wordt te erkennen en aanvaarden. Dit is wat hoort bij het gaan van de weg vanuit het hoofd naar het hart. Het ego (hoofd) voelt liever geen pijn of boosheid. Het is bang om dan afgewezen te worden en er niet meer bij te horen. Daarom stopt hij dit liever weg. Zolang het weggestopt is, blijft het echter bestaan en plopt het telkens weer opnieuw op en steeds iets harder, totdat je het met bewustzijn en aandacht omringt. Totdat het er mag zijn en aanvaard wordt.

Lastige gevoelens

Wat doe je wanneer je op je werk te maken krijgt met onrechtvaardigheid? Onlangs belde ik als leerkracht een moeder op omdat haar zoon pestgedrag liet zien in de klas. Hij deed dit onderhuids wat de sfeer en veiligheid niet ten goede kwam. Wanneer ik hem daarop aansprak, reageerde hij star en boos. Het lag niet aan hem maar aan de ander. Toen ik moeder hierover na schooltijd belde, vertelde ze me dat ze niet met mij in gesprek hoefde. Het lag niet aan haar zoon maar aan mij. Ze wist al wel hoe het in elkaar zat. Ik zou ‘de pik op hem hebben’ en had het recht niet om hem aan te spreken op zijn starheid en op de manier waarop hij de boel verdraaide.

De heftigheid waarmee dit gebeurde, overspoelde me en kwam diep binnen. Tijdens dit telefoongesprek bleef ik professioneel en rustig. Ik nodigde haar uit voor een persoonlijk gesprek op school. Nadat de verbinding was verbroken, voelde ik dat ik vol stress en adrenaline zat. Mijn lichaam was gespannen en ik kon niet bevatten wat ik over me heen had gekregen aan vooroordelen en onrechtvaardigheid. Een collega kwam binnen en toen ik haar het verhaal vertelde barste ik in tranen uit. Dit bleef de komende uren zo doorgaan. Ik kreeg veel adviezen in de trant van: “Trek het je toch niet aan, het zegt niets over jou maar alles over haar,” of “Laat het je ene oor in gaan en de andere weer uit.” Alleen dat kon ik niet, ik was tot diep in mijn ziel geraakt door dit telefoongesprek. Dus ik probeerde te aanvaarden wat dit in mij opriep en liet zijn wat er was: verdriet, ontzetting en machteloosheid.

“Wanneer je verdriet hebt, huil je. Wanneer je bang bent, bibber je en vertel je dit, enz. kinderen doen dit van nature. Hierin kunnen we veel van hen leren.”

Jezelf heel maken

In de Tzolkin (Maya-kalender) gaat de oer-eigenschap Blauwe Hand over openheid, ontvangen, heel maken en moeiteloosheid. Deze eigenschap vertelt je vanuit zijn kracht dat je alles in huis hebt om jezelf heel te maken. Wat je hiervoor nodig hebt, is openheid en een accepterende houding: dat je het aanvaart wanneer jij geraakt wordt door een gebeurtenis. Wanneer je boos bent, aanvaard je dit en zoek je er een uitlaatklep voor. Wanneer je verdriet hebt, huil je. Wanneer je bang bent, bibber je en vertel je dit, enz. kinderen doen dit van nature. Hierin kunnen we veel van hen leren. Als een kind verdrietig is, doet hij geen moeite om dit te camoufleren, hij laat zich reinigen door het verdriet. Als hij boos wordt, vindt hij zichzelf niet stom. Zijn instinct weet hoe het om moet gaan met emoties, maar volwassenen leren het hem weer af.

Blauwe Hand vertelt ons dat we onszelf heel kunnen maken. Hiervoor is het belangrijk dat we onze beschermingsmechanismen doorzien. Een veel voorkomende manier waarop wij ons in het Westen proberen te beschermen is met de ratio. We gaan verklaren waarom ons iets overkomt en hoe het een volgende keer anders kan. We proberen de situatie naar onze hand te zetten en gaan manipuleren om ons eigen nare gevoel niet te hoeven voelen. Dit hoort bij de schaduwkant van de Blauwe Hand, net als het uitstellen of niet afmaken van een opdracht uit angst dat het niet goed zal worden. Het leven nodigt ons uit om hierin te ontwikkelen, om de reis vanuit ons hoofd naar ons hart te maken. Dit is een van de moeilijkste opgaven waar je tijdens je leven mee te maken krijgt. Door je hoofd en je hart met elkaar te verbinden, door steeds beter vanuit je hart te begrijpen waarom iets je raakt en door dit er te laten zijn, maak je jezelf heel. Dit is de basis voor onze kinderen. Pas wanneer we onze eigen pijn geheeld hebben en onze eigen schaduwdelen in het licht hebben gezet, kunnen we onze kinderen echt begrijpen.

Zielskracht

Na dit telefoongesprek met deze moeder ben ik gaan nadenken over mijn baan. Hoe voel ik me op mijn werk? Sta ik hier in mijn kracht? Waar verlangt mijn ziel naar? Ik ontdekte dat ik al een aantal jaar aan het wachten was om te kunnen stoppen. Ik besloot dat het tijd was om een keuze te maken: aan het einde van dit schooljaar zou ik werkelijk stoppen. Dit was ik waard! Wat er gebeurde was ongelooflijk. Toen ik dit mijn man vertelde, wist hij dat ze op de Rebound een vacature hadden. Ik heb contact gezocht met die ‘school’ en kon er binnen een paar dagen op gesprek komen. Het werd van weerskanten een volmondig JA en zo start ik binnenkort al met een nieuwe baan!

De moraal van dit verhaal is dat wanneer je het proces start van spirituele groei, je van binnen verandert. Je ontdekt vanuit welke zielskracht en waarden jij gedreven wordt in dit leven. Door dit proces de tijd te geven, transformeer je angsten, onzekerheden, boosheid en andere negatieve gevoelens in kracht. Je vindt innerlijke rust in jezelf en zoekt dit niet meer in de buitenwereld. Je hoeft niet meer te ‘grijpen,’ situaties naar je hand te zetten, te manipuleren of te controleren. Je wordt open en leeft vanuit je hartsverlangen. Leven vanuit verbinding met dit nu brengt rust. Er ontstaat moeiteloosheid, flow. Zo kan het dan zo maar zijn dat je vanuit een nieuwe balans in jezelf voelt dat je aan een nieuwe baan toe bent en dan ook met een week er een gevonden hebt. Vanuit je nieuwe jij, verandert je buitenwereld mee. Relaties, vriendschappen en je werkomgeving veranderen. Zelfs je eigen kinderen veranderen in positieve zin met je mee.

Voor kinderen is dit het gedichtje dat bij onze oer-eigenschap Blauwe Hand hoort:

Ik ben een Blauwe Hand en mijn handen kunnen veel maken
Dingen worden heel wanneer ik ze aan kan raken
Het liefst ben ik buiten in de natuur of met een dier
maar ook binnen zijn en knutselen doet me veel plezier

Wil je ook ontdekken welke zielskracht bij jou en/of je kind hoort? Bestel dan het prenten-leerboek Tzolkind; Opgroeien vanuit verbinding met de Bron.

Sandra Bolte

Sandra Bolte is auteur voor Pioniers Magazine. Ze is kinder-en jeugdtherapeut, coach, ontwikkelaar van het IK-KOMPAS, docent en trainer. Haar passie ligt bij de Tzolkin (Maya-kalender). Deze heeft ze in 2014 naar kinderen vertaald. Vanuit de Maya-astrologie geeft het IK-KOMPAS volwassenen en kinderen inzicht in wie ze van nature zijn. Het is haar missie dat kinderen zich vanuit hun kern gehoord en begrepen voelen. Hiervoor leidt ze ouders en jeugdhulpverleners op verder te kijken dan de ontwikkeling op het niveau van hoofd-hart en handen. Onze kinderen willen niets liever dan dat wij ons weer bewust worden van het grote potentieel waarover we beschikken. Zodat we samen met elkaar kunnen bouwen aan een nieuwe aarde.