Artikelen

Sensuele Weelde- liefde en rijkdom voor iedereen

Ben jij omkoopbaar? Als iemand je 1000 euro biedt om een nacht samen door te brengen, zou je het dan doen? Wat als het een miljoen was? Wie is aantrekkelijker voor het andere geslacht denk je, een rijke patser of een arme sloeber? Speelt geld een rol in de dans van aantrekking en afstoting, in partnerkeuze, in of je wel of niet in een relatie blijft? Is geld sexy? Wie versiert sneller iemand, de man met de dure auto, de strakke kleren en de design zonnebril, of de man die dat alles niet heeft?

Natuurlijk wil je verontwaardigd ‘nee’ zeggen in antwoord op die eerste vraag. Hoe durft iemand aan je integriteit te twijfelen? In deze tijd zijn we toch allang aan dit soort onzin voorbij? Maar wees eerlijk: heb je ooit getwijfeld toen de keuze zich voordeed tussen trouw blijven aan je hart of toch gaan voor het geld? Ik wel. Twee keer zelfs.

“Je hebt een miljonair aan de haak geslagen. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”

Veilige haven

Ik begon iets met een man die miljonair bleek te zijn. Dat wist ik aanvankelijk niet, maar als we samen uit waren kreeg ik jaloerse en bewonderende blikken van andere vrouwen. “Goed werk,” zei er één. “Je hebt een miljonair aan de haak geslagen. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?” Wist ik veel. Ik vond de assumptie nogal beledigend en ook de relatie vond ik weinig boeiend. Toen ik het uitmaakte ging wel de gedachte door me heen: “Toch jammer.” Dat was de eerste keer. Het was een moment, een milliseconde van twijfel, dus dat telt eigenlijk niet.

De tweede keer ging een stuk dieper. Een jaar nadat ik gescheiden was van de vader van mijn kinderen vroeg hij of ik terug wilde komen. Ik was doodmoe, had geen werk en voelde me nergens thuis. Het idee om weer in die veilige haven te stappen, iedere dag bij mijn kinderen te kunnen zijn en me geen zorgen te hoeven maken over geld was verleidelijk. Maar ik hield niet meer van hem, dus ik wist dat ik het niet kon doen. Toch twijfelde ik, maar eigenlijk met name omdat ik mijn kinderen miste. Dus dat telt eigenlijk ook niet. Mijn integriteit is nog intact!

“Hoeveel vrouwen kiezen een man, krijgen zelfs een kind van een man, omdat hij een goede kostwinner is, of veel alimentatie betaalt?”

Arrogante miljonair

Hoeveel vrouwen blijven bij hun man, niet uit liefde, maar omdat hij voor het inkomen zorgt? Hoeveel vrouwen kiezen een man, krijgen zelfs een kind van een man, omdat hij een goede kostwinner is, of veel alimentatie betaalt? Andersom kan natuurlijk ook: arme man kiest rijke vrouw, maar dat komt toch minder voor, ook in deze tijd van emancipatie. Rijkdom, status, macht door geld, behoort nog steeds vooral tot het domein van mannen. In ons land wordt de gelijkwaardigheid steeds groter, maar in het grootste deel van de wereld is de vrouw nog steeds financieel afhankelijk van de man. Als ik vroeger een nieuw vriendje had, was het eerste wat mijn moeder wilde weten: “Wat doet hij voor de kost?” Toen ik ging scheiden, vond ze dat heel onverstandig. “Hoe moet je nu rondkomen?” vroeg ze, in plaats van “Ik bewonder je moed, schat.” Nu is mijn moeder van de na-oorlogse generatie waar financiële zekerheid de eerste prioriteit is in het leven, maar ik zie hetzelfde bij jongere mensen. Wantrouwen van ouders dat hun succesvolle zoon verleid wordt door een meisje dat alleen op zijn geld uit is. Achterdocht bij rijke mensen dat hun date alleen op hun geld uit is, wat eigenlijk een vorm van arrogantie is. De miljonair was verbijsterd dat ik het uitmaakte. Hij beschouwde zichzelf als een lot uit de loterij. Andersom zie je schaamte en onzekerheid bij mannen en vrouwen wanneer ze minder goed verdienen, alsof ze daarmee ook minder goed in de markt liggen. Geld is nog steeds een beladen onderwerp. Hoe is dat bij jou?

“Heb je als arm meisje geluk wanneer de prins op het witte paard ontdekt hoe mooi, lief en onschuldig je bent en om die reden zijn schatten met je deelt?”

Is geld sexy?

Hebben sprookjes als ‘Assepoester’, films als ‘Pretty Woman’ en ‘Indecent Proposal’, liedjes als ‘Summertime’ – “Your daddy’s rich and your mama is good looking” – ons nog steeds in de greep? Welke conditioneringen dragen we nog steeds met ons mee als het gaat om liefde, seks en rijkdom? Heb je als arm meisje geluk wanneer de prins op het witte paard ontdekt hoe mooi, lief en onschuldig je bent en om die reden zijn schatten met je deelt? Of zijn dit soort verhalen metaforisch bedoeld en staat de rijkdom voor iets anders, voor waarden die er echt toe doen, zoals moed, eerlijkheid en doorzettingsvermogen? Geld schept mogelijkheden in de uiterlijke wereld. Geld biedt de vrijheid om te kunnen doen wat je wilt. Het biedt veiligheid, luxe, comfort en avontuur. Dat is sexy – geld niet.

Ibiza of wildkamperen?

Een paar jaar geleden had ik een relatie met een man die 10 jaar lang keihard gewerkt had om zijn droom te verwezenlijken: een paar jaar de wereld over reizen. Hij was moedig, eerlijk en op alle andere vlakken ook geweldig, maar samen reizen bleek onmogelijk. Wanneer in een relatie de één meer geld heeft dan de ander is het lastig daar relaxed mee om te gaan. Neem je de bus of het vliegtuig? Slaap je op de bank of neem je een hotel? Ga je een tantra retraite doen op Ibiza of ga je samen wildkamperen? Wie betaalt wat? Hoe vanzelfsprekend is het dat degene met het meeste geld ook het meeste betaalt? Kan de ander dat ontvangen zonder zich ongemakkelijk te voelen? Hoe vind je een happy medium? Wij vonden geen oplossing. Als hij betaalde, voelde ik me opgelaten. Als hij niet betaalde. voelde hij zich beperkt, omdat ook zijn mogelijkheden dan ineens veel minder werden. Uiteindelijk kozen we met pijn in het hart ervoor elk ons weegs te gaan. Het verschil in financiële vrijheid zat ons teveel in de weg.

Nee, dan die relatie met de kunstenaar, waar we allebei nauwelijks geld hadden. Heerlijk was dat. We woonden ergens op het platteland in Frankrijk, met onze eigen bron en groentetuin. Er was absolute gelijkwaardigheid. Ik voelde me rijker dan toen ik met de miljonair of de wereldreiziger optrok.

Menselijke waardigheid

Een oplossing voor deze ongelijkwaardigheid in relaties zou zijn dat iedereen evenveel geld heeft. Mannen en vrouwen, bouwvakkers en IT-ers, reizigers en ondernemers, allemaal hetzelfde inkomen. Financiële overvloed en vrijheid voor iedereen, zodat dit geen enkele rol meer speelt in partnerkeuze of de kwaliteit van leven. Geld en liefde zouden helemaal losgekoppeld moeten worden, zowel in de media als in ons hoofd. Dit vereist vertrouwen. Vertrouwen dat gelijkwaardigheid en liefde niet gebaseerd zijn op hoeveel je verdient, maar op wat je als mens voorstelt. Vertrouwen dat je partner van je houdt om wie je bent, niet om wat je hebt.

Liefde is niet te koop. Ja, als je geld hebt, kun je een bruid kopen in Thailand, maar dat is geen liefde, dat is slavernij. Geld zegt niets over wie je werkelijk bent, waar je werkelijk voor staat, wat je echt te geven hebt. Je waarde als mens hangt af van hoe vriendelijk, eerlijk en authentiek je bent en zelfs dat dekt de lading niet. Als je niet zeker weet of je partner nog evenveel van je zou houden en even graag bij je zou zijn als je failliet zou gaan: vraag het. Als je zelf niet zeker weet of je bij je partner zou blijven als je relatie gestript zou worden van alle luxe en comfort, het fijne huis, de vakantie en de auto: onderzoek het. Zorg dat je het zeker weet. In een relatie blijven om het geld is een belediging ten aanzien van de liefde. Vertrek als je niet uit liefde bij je geliefde bent. Je bewijst er jezelf en de ander een dienst mee.

Wanneer financiële gelijkwaardigheid en overvloed voor mannen en vrouwen, bij alle beroepsgroepen en bevolkingsgroepen een feit is, op globaal niveau, zal iedereen de vrijheid hebben om op grond van liefde en menselijke waarden een partner te kiezen. Jij hebt die keus al. Gebruik hem!

 

*Dit is deel 8 uit de serie: liefde en seksualiteit

Sanne Burger (1966) is auteur voor Pioniers Magazine en schrijft over liefde, relaties en seksualiteit. Zij is schrijfster, healer en lerares. Ze geeft les in Tao Training, Qigong en Ancient Thai Massage. Daarnaast geeft ze individuele coaching. Momenteel woont en werkt ze in Peru.