Boekrecensies

Reinventing organizations | Frederic Laloux

Zelfsturende organisaties gebaseerd op ‘purpose’, heelheid en vertrouwen, is dat mogelijk?

Volgens Frederic Laloux wel. In zijn nieuwe boek ‘Reinventing Organizations, A Guide to Creating Organizations Inspired by the Next Stage of Human Consciousness’ laat hij zien, dat we toe zijn aan een nieuw organisatiemodel. Hij heeft een aantal middelgrote tot zeer grote organisaties in uiteenlopende sectoren onderzocht die hiermee al enige tijd pionieren. ‘Reinventing Organizations’ is een handboek voor ondernemers, leiders, coaches en adviseurs. Het beschrijft in praktisch detail en met veel voorbeelden hoe een veel grotere werktevredenheid en uitstekende resultaten kunnen samengaan. ‘Reinventing Organizations’ is een boek dat de harten van vele pioniers sneller doet kloppen.

Frederic Laloux woont in Brussel, werkte 20 jaar (tot 2011) voor McKinsey & Company als management consultant en is nu adviseur en coach voor leiders die zich richten op fundamentele vernieuwingen. ‘Reinventing Organizations’ is als eerste in het Engels verschenen, maar de Nederlandse editie zal vanaf oktober 2015 te verkrijgen zijn en wordt uitgegeven door uitgeverij Het Eerste Huis.

Het boek is persoonlijk en optimistisch geschreven. Frederic Laloux werd gedreven door zijn eigen vragen en interesse nadat hij door een sterk gevoel van ontevredenheid in 2011 het bedrijf verliet waar hij daarvoor altijd met plezier en ambitie had gewerkt.

“We verlangen naar meer, naar radicaal betere manieren om in organisaties te werken. Maar is dit werkelijk mogelijk, of vooral “wishfull thinking”? Als het mogelijk is om organisaties te creëren  die meer potentieel uit mensen weten te halen, hoe zien zulke organisaties er dan uit? Hoe brengen we deze tot leven? Dit zijn de vragen in het hart van dit boek.”

Doorgewinterde organisatietijgers

Het is vlot geschreven, met gebruik van korte, compacte zinnen en weinig managementtermen waardoor het makkelijk te lezen is. Ook voor mensen die niet doorgewinterde organisatietijgers zijn zoals ik, maar die wel geïnteresseerd zijn in ontwikkeling van bewustzijn en hoe dit zich manifesteert in organisaties, is dit boek geschikt.

Dit laatste is volgens de schrijver zelf en volgens Ken Wilber, die het voorwoord schrijft, een nieuwe toevoeging aan de bestaande ontwikkelingstheorieën zoals o.a. Spiral Dynamics (Clare W. Graves) en AQAL (Ken Wilber). De geschiedenis laat zien dat iedere sprong in bewustzijn een nieuw soort (culturele, politieke, bedrijfsmatige) organisatievorm voortbrengt en deze brengt Laloux in kaart. In het eerste deel (van 3) omschrijft hij kort en bondig deze stadia in onze menselijke geschiedenis met de daarbij horende organisatiestructuren. Het laatste nu opkomende stadium noemt hij ‘Evolutionary Teal’ waaraan hij een volledige en zeer inspirerende paragraaf wijdt.

Vernieuwingen

In het tweede deel, dat het grootste deel van het boek beslaat, omschrijft hij, aan de hand van maar liefst 12 van deze ‘Teal’ organisaties (wereldwijd) wat de zichtbare en meetbare vernieuwingen zijn die hij daar geconstateerd heeft. Dit zijn de 3 doorbraken die hij heeft ontdekt bij het onderzoeken van deze pionierende ‘Teal’ organisaties: 1) Zelf-Management, 2) Heelheid en 3) Evolutionair doel (Purpose).

Op deze 3 doorbraken gaat hij uitgebreid in. De case beschrijvingen zijn naar mijn smaak aan de lange kant. Ook al is het nog steeds heel vlot leesbaar, de hongerige geest wil korte en pakkende conclusies en wil vooral weten: Hoe?! Gelukkig volgt er nog deel 3.

Condities voor een nieuwe organisatie

Want in het volgende deel gaat Laloux in op de belangrijkste condities die nodig zijn om je bestaande organisatie te loodsen naar een meer evolutionaire organisatie en, wat ikzelf nu vooral interessant vind, wat de condities zijn voor een startende organisatie die op deze nieuwe wijze wil werken en pionieren.

Het antwoord luidt in beide gevallen: De enige 2 condities die nodig zijn, zijn het ‘Teal’ wereldperspectief van 1) de topleider(s) en 2) de eigenaren of het bestuur van de organisatie. En in dit geval zijn beide deel van een organisch, zelfsturend geheel waarin leiderschap vooral inhoud dat je ruimte creëert voor zelfsturing en het perspectief bewaakt.

Toekomst

Aan het eind van deel 3 waagt de schrijver zich nog met enige schroom aan het voorspellen van de toekomst. Het ontwikkelingsstadium ‘Evolutionary Teal’ is nog zo nieuw, dat we het

letterlijk nu aan het ontdekken zijn in onszelf en het tegelijkertijd als pioniers tot leven brengen in de leefverbanden en organisaties waar we deel van uitmaken. Laloux geeft ons als afsluiting een aantal behulpzame oefeningen die hij heeft weten te ontdekken in zijn onderzoek die helpen om met een ‘Teal’ perspectief te kijken en te handelen.71RiX7p05oL

Gulzige interesse

Ik heb ‘Reinventing Organizations’ met gulzige interesse gelezen en zie het als een belangrijke ondersteuning bij het starten van mijn eigen evolutionaire organisatie waarin een diep vertrouwen in het leven zelf de drijvende kracht is.

Wat betreft vertrouwen geeft Frederic Laloux zelf een goed voorbeeld met de verkoop van dit boek. Op zijn website www.reinventingorganizations.com kun je het boek, naast de gewone manieren, digitaal aanschaffen en naderhand betalen naar waarde!

Vanaf oktober is het boek dus ook in het Nederlands te koop.

Judith heeft diverse artikelen voor Pioniers Magazine geschreven. Zij is een ‘social artist’ en haar missie is: ‘Een nieuwe wereld creëren van binnenuit’. Met haar initiatief ‘Transforming Self and Society – The Social Artist’s Way’ helpt ze individuen en groepen om meer van hun menselijk potentieel te ontdekken en in te zetten met als doel een florerende wereld maatschappij. Ze is als ‘social artist’ betrokken bij meerdere projecten en is gedreven om ‘social artistry leadership’ te introduceren in Nederland en de rest van Europa.