Artikelen

Psychologisch Kapitaal. Karakter of eigenschappen?

Er is de laatste tijd veel aandacht voor eigenschappen die mensen zouden helpen om door de crisis te komen. Of was het toch karakter? Daar gaan we wat dieper op in aan de hand van het begrip Psychologisch Kapitaal.

De positieve eigenschappen optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen noemen we samen ‘psychologisch kapitaal’ (PsyCap). Dat is inmiddels een begrip dat ook meer en meer gebruikt wordt in allerlei onderzoeken naar het functioneren van medewerkers op de werkplek. Het blijkt een belangrijk begrip te zijn. Zowel optimisme, hoop, veerkracht als zelfvertrouwen is goed ontwikkelbaar en heeft grote invloed op hoe mensen functioneren. Het is daarom interessant voor mensen zelf en de organisaties waarin ze werken, om deze eigenschappen te optimaliseren.

Mensen denken vaak dat dit eigenschappen zijn die met je ‘karakter’ te maken hebben en dus niet te beïnvloeden zouden zijn. Je bent dan zogenaamd óf optimistisch óf pessimistisch aangelegd. Grotere onzin bestaat er in onze ogen en ervaring niet, maar helaas geloven veel mensen dit. Optimisme of pessimisme heeft veelal te maken met de patronen die iemand heeft ontwikkeld door hun ervaringen. Het is dus vooral een kwestie van gewoontegedrag. En dat kun je gelukkig ook weer veranderen, alhoewel het aanpassen van gewoontes echt tijd kost en niet altijd makkelijk is. Het kán wél en als je doorzet lukt het ook steeds vaker en beter. Stap voor stap zullen we maar zeggen.

PsyCap optimaliseren is een uitstekend idee

Het is heel slim om aandacht te geven aan het optimaliseren van de PsyCap. Omdat die PsyCap echt belangrijk is voor het functioneren van iedereen. Je staat daardoor krachtiger in je totale leven; qua werk, bijvoorbeeld, levert het een belangrijke bijdrage aan aspecten als betere werkprestaties, meer arbeidsvreugde, minder ongewenst gedrag, meer bevlogenheid en minder burn-outklachten. Kortom: PsyCap is echt belangrijk als het gaat om het totale functioneren van een mens.

Maar hoe krijg je het nu voor elkaar om die PsyCap te verbeteren? Dat kun je op veel manieren doen. Op dit moment kun je ook de huidige maatschappelijke crisis daarvoor gebruiken.

Crisis is kans

In het Chinees betekent het woord crisis ook ‘kans’. En dat is nu ook aan de orde! Dus voor wie het nu lastig heeft: je kunt de huidige crisis gebruiken om je PsyCap te optimaliseren. Oftewel: gebruik je actuele problemen/ellende om er sterker en daardoor completer uit te komen.

De meeste mensen hebben van nature niet zo’n grote veranderbereidheid. Door de pijn van het trauma, de moeilijke periode of tegenslag neemt de veranderbereidheid toe, waardoor dat proces veel meer kans heeft om goed door te zetten. Zodat ook al gedurende het proces, maar zeker achteraf, geconstateerd wordt dat het hele veranderingsproces een verrijkingsproces geweest is en makkelijker verlopen is dan iemand van tevoren voor mogelijk had gehouden.

Je blijkt daardoor namelijk relatief vlugger de gewoontes die je wilt veranderen ook daadwerkelijk te kunnen veranderen en daaruit blijkt dat ellende in iemands leven grote ontwikkelmogelijkheden biedt. Vaak worden persoonlijke problemen van mensen gezien als verzwakkend gedoe, en daardoor als negatief. Maar dat is het dus uiteindelijk allerminst. Je kunt een enorme groeispurt maken door simpelweg je psychologisch kapitaal te vergroten. Onderzoek en observeer jezelf. Welk voor jou niet (meer) werkend gewoontegedrag wil je veranderen. Doe het gewoon! Het kan echt!

Greet Vonk en Anja Jongkind

Anja Jongkind en Greet Vonk werken sinds 2013 samen binnen Et Emergo en ze hebben PTG Coaching ontwikkeld. Zij zijn auteurs van het bestseller boek PostTraumatische Groei - Sterker door ellende. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in coaching op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Ze geven workshops, lezingen, inspiratiesessies en trainingen op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Anja heeft meer dan 35 jaar ervaring als therapeut en coach en heeft in haar praktijk vele mensen begeleid met allerlei psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten en stoornissen. Ook o.a. traumatische ervaringen, allerlei overbelastingsklachten en vele soorten vragen waaronder leiderschaps-, loopbaan- en zingevingsvraagstukken. Ze is 11 jaar directeur geweest van een GGZ/GZ erkende zorginstelling. Greet heeft 20 jaar ervaring als (programma-/interim)manager en directeur in de zakelijke dienstverlening en zorg. Greet heeft een brede opleidingsachtergrond. Sinds 2006 werkt zij als coach. Ze is gespecialiseerd in TSI Trimetrix ontwikkelassessments en deed een wetenschappelijk onderzoek betreffende PostTraumatische Groei (PTG). Greet geeft regelmatig lezingen/workshops op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Zij doet dat voor diverse doelgroepen.