Artikelen

Politieke keuzes raken vrouwen na Prinsjesdag

De politiek heeft weinig feeling voor het verdedigen van de natuurlijke behoeften van vrouwen. De leefruimte die er voor vrouwen is in de samenleving lijkt voor de politiek voornamelijk afhankelijk te zijn van de begroting: bij crisis worden als eerste de subsidies die voor vrouwen zijn bedoeld, verminderd. Als de economie aantrekt, komt er weer geld vrij om de positie van vrouwen te verbeteren. Ondanks de rooskleurige cijfers van Prinsjesdag kan politiek Den Haag er nog veel aan doen om het leven van vrouwen veiliger en comfortabeler te maken.

De samenvatting van Prinsjesdag: Rutte en Koning Willem-Alexander zijn tevreden. Nederland krijgt weer vaste grond onder de voeten. Het gaat beter met de economie. Na jaren van recessie is er eindelijk weer ruimte om te investeren. Het geld wordt goed besteed. Hierbij een inkijkje in de cijfers van Prinsjesdag en in wat dit voor vrouwen betekent.

Kinderopvang

Voor de kinderopvangtoeslag wordt € 200 miljoen extra beschikbaar gesteld. Dat is een feestje en broodnodig. Na de bezuinigingsslagen in de kinderopvang van de afgelopen jaren zijn veel vrouwen hun baan kwijt geraakt. Daarnaast zijn vrouwen minder gaan werken. Het extra geld geeft gezinnen meer bestedingsruimte. Het klinkt alsof de problemen serieus worden genomen, maar is dit de realiteit?

“In omringende landen, zoals Zweden en de Oost-Europese landen is de kinderopvang gratis of goedkoop.”

Een gezin waarin beide ouders van twee kleine kinderen fulltime werken, is voor vier jaar opvang  € 141.030,- kwijt. Dat is tweederde van het bedrag dat het NIBUD rekent voor de gehele opvoeding van kinderen. Reken even mee: om dit bedrag uit te kunnen geven, dient een gezin dit over te houden na aftrek van belasting, hypotheek of huur, zorgkosten, vaste lasten en boodschappen. De overheid gaat, na jaren 0% subsidie te hebben gegeven, hoogopgeleide tweeverdieners tegemoet komen door 33% terug te betalen. Dat is € 47.000,- Fulltime werkende ouders zijn dus nog steeds veel geld kwijt, sparen voor de studie zit er in ieder geval niet in. Dat terwijl in omringende landen, zoals Zweden en de Oost-Europese landen de opvang gratis of goedkoop is. Het kan dus beter en makkelijker voor ouders. Het kabinet maakt daarin alleen een andere keuze.

Zorg

Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor de zorg. De zorg krijgt na jarenlange bezuinigingen weer een extraatje. Toch zijn veel werknemers in de zorg hun baan kwijt geraakt en is de werkdruk erg hoog. Een dubbel nadeel voor vrouwen is dat veel mensen die aanspraak maken op de zorg ook vrouwen zijn. Vrouwen lijden namelijk veel vaker aan chronische ziekten dan mannen.  Ze hebben meer last van depressies en hebben daardoor meer geestelijke zorg nodig. Dit komt veelal door de traditionele taakverdeling, door inkomensverschillen en door hormonen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat de vergrijzing maar voor een klein deel bijdraagt aan de steeds toenemende zorgkosten. De marktwerking, de administratie en de keuze voor medicijnen die niet op vrouwen zijn getest, zijn ook kostenposten. De zorgkosten kunnen omlaag als vrouwen meer inkomen krijgen en veilig kunnen leven en wanneer de zorgtaken meer verdeeld worden.

Veiligheid

Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met ongewenst seksueel contact, zoals aanranding of verkrachting. Dat is nou niet echt een veilige situatie voor vrouwen. Het kabinet kan de keuze maken om hier wat aan te doen. Meer voorlichting, scholing van kinderen en jongeren, hogere celstraffen en een andere aangifteprocedure zijn enkele voorbeelden. Helaas komt dit niet terug in de begroting.

 Bevallingsverlof

Ook is er geen extra geld beschikbaar gesteld voor een langer bevallingsverlof voor mannen. In veel landen krijgen mannen tot 3 maanden of 1 jaar verlof. In Nederland krijgt een man 2 dagen betaald en 2 dagen onbetaald verlof. De overheid houdt hierbij echt geen rekening met het lichaam van vrouwen. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, zodat lichamelijke klachten wegblijven.

Daarnaast zijn steeds meer oma’s en opa’s verplicht om fulltime door te werken tot hun 67e. Als iedereen werkt in de omgeving van een vrouw, wie kan dan de zorg verlenen die ze nodig heeft?

Denk ook eens aan de mogelijkheid om hoogzwangere vrouwen en jonge moeders gebruik te laten maken van invalidenplaatsen. Vaak kunnen vrouwen dit goed gebruiken in verband met hun bekkeninstabiliteit. Dat moet toch makkelijk geregeld kunnen worden?

Carrière

Uit onderzoek blijkt dat het aandeel vrouwen in de top stabiel blijft en daardoor juist een neerwaartse trend vertoont. Ook hier wordt geen hot topic van gemaakt.

Pensioen

Vrouwen ontvangen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. Er is veel te doen over pensioenwetgeving, maar dit verschil wordt nauwelijks besproken. Het wordt gezien als een individueel probleem, terwijl het een sociaal probleem is. Vrouwen krijgen immers minder loon omdat de werkgever minder loon wil betalen aan vrouwen. Door deze gewoonte ontvangen vrouwen later minder pensioen.

“Het aanpassen van wet- en regelgeving kan vrouwen veel meer veiligheid, vrijheid en gezondheid geven.”

Conclusie

De politiek kan nog veel doen voor vrouwen. Het aanpassen van wet- en regelgeving kan vrouwen veel meer veiligheid, vrijheid en gezondheid geven. Ik hoop dat de politiek snel meer ruimte geeft. Bewust stemmen in 2017 helpt hier trouwens ook bij. Uit mijn onderzoek naar politieke partijprogramma’s blijkt dat linkse partijen de meest vrouwvriendelijke partijprogramma’s hebben. Rechts stemmen betekent juist een afname van de vrijheid van vrouwen, ook autochtone vrouwen. Wil je toch rechts stemmen, dan kun je in elk geval altijd op een vrouw stemmen.

Niraï Melis

Niraï Melis (1980) is auteur voor Pioniers Magazine. Zij is schrijver, socioloog en ondernemer. Haar missie is om mensen weer in hun kracht te zetten. Dit doet zij door de disbalans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie te benoemen. Ze heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van de disbalans en hun invloed op de maatschappij, economie en politiek. Zo heeft ze een onderzoek naar de gendergelijkheid in kranten gedaan en in politieke programma's.