Artikelen

Pionieren: (niet) voor iedereen?

Een half jaar geleden werd mij de vraag gesteld: ‘wat is pionieren voor jou?’ Ik wist het niet. Ik kon geen duidelijk antwoord bedenken. Met de vraag in mijn achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar een antwoord. Uiteindelijk vond ik dit toen ik aan tafel zat met een aantal van mijn vriendinnen. Deze vrouwen komen allemaal uit het buitenland en gaan nu op zwemles, zodat zij met hun kinderen kunnen zwemmen. Toen besefte ik dat pionieren voor mij  ‘gewoon mijzelf’ zijn betekent en daarbij steeds opnieuw kiezen om mij te ontwikkelen naar wat voor voorbeeld ik voor anderen wil zijn en welk verhaal ik wil achterlaten.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

De kunst van kiezen

‘Gewoon mijzelf zijn’ en mijn ontwikkelpad kiezen is echter één van de moeilijkste dingen voor mij. Lang wist ik niet wie ik zelf was. Ik was op zoek naar voorbeelden van wat ik kon zijn en naar talenten die mij speciaal maakten. De zoektocht duurde erg lang. Iedereen heeft namelijk wel  iets wat ik ook ben, maar wat maakt mij dan wie ik ben? Waar liggen mijn talenten en wat is het verhaal dat ik wil vertellen? Wat maakt dat ik een mening over iets heb en anderen daar anders over denken?

Uiteindelijk vond ik mijn antwoorden in de numerologie. Numerologie is een oude methode die inzicht geeft in de blauwdruk van je ziel en je levenspad. De numerologie geeft een duidelijk persoonlijkheidsprofiel en geeft aan hoe je in het leven staat. Voor mij werd duidelijk dat iedereen een unieke blauwdruk heeft, met een uniek levenspad. Met deze kennis over mijn persoonlijkheid voelde ik mij zekerder. Ik stopte met het zoeken naar voorbeelden, want ik besefte dat deze nauwelijks vindbaar zijn. Iedere persoonlijkheid en daarmee ieder levenspad is immers uniek.

In plaats daarvan ging ik op zoek naar mijn verhaal. Wat zijn mijn normen en waarden? Hoe wil ik op mensen reageren en hoe wil ik de wereld achterlaten? De waan van de dag neemt mij vaak mee en ik vergeet vaak dat ik een keuze heb. Tijdens die middag met mijn vriendinnen besefte ik dat het ‘anders doen’ of ‘vernieuwend zijn’ makkelijk is. Het is ‘slechts’ een andere denkwijze en een ander keuzepatroon. Pionieren vraagt voor mij om te kiezen om redenen die ik belangrijk vind, niet om  redenen die ik heb aangeleerd.

“Pionieren vraagt mij om te kiezen voor dingen die ik belangrijk vind, niet omdat iedereen er voor kiest”

Wat je aandacht geeft, groeit

Het klinkt heel makkelijk, ‘kiezen voor wat ik belangrijk vind’. Het is alleen soms verdomd lastig om te doen. De samenleving is immers niet ingericht op die keuzes. Als dat wel zo was, dan hoefde ik ook niet na te denken over ‘mijn verhaal’, dan leefde ik al in ‘mijn verhaal’.  Zelf vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat mijn geld naar vrouwelijke onderneemsters gaat. Ik vind het belangrijk dat vrouwen financieel zelfstandig zijn en wil graag op die manier een bijdrage leveren. Het is moeilijk om daar goede keuzes in te maken. Er zijn bijvoorbeeld weinig vrouwelijke aannemers en op de verpakkingen van producten staat niet of er gelijk loon wordt betaald aan vrouwen.

Andere keuzes maken is dus niet het enige wat van invloed is op pionieren. Iemand heeft ook kennis, ruimte, wettelijke mogelijkheden, supporters, tijd en eventueel geld nodig om te kunnen pionieren. Niet voor iedereen zijn deze factoren altijd positief. In het begin zal er schaarste zijn. Gelukkig groeit wat je aandacht geeft. Zo ook met mijn ‘eigen verhaal’, het is nog niet uit. Zolang ik mijn dromen ‘leef’ en mijn keuzes baseer op ‘mijn verhaal’, zal het blijven groeien.

[/wcm_restrict]

Niraï Melis

Niraï Melis (1980) is auteur voor Pioniers Magazine. Zij is schrijver, socioloog en ondernemer. Haar missie is om mensen weer in hun kracht te zetten. Dit doet zij door de disbalans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie te benoemen. Ze heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van de disbalans en hun invloed op de maatschappij, economie en politiek. Zo heeft ze een onderzoek naar de gendergelijkheid in kranten gedaan en in politieke programma's.