Winkelmand

Artikelen

Pionieren met taal

Je kunt zelf kansen scheppen en nieuwe mogelijkheden creëren door bewust met je woordkeuze om te gaan. Door je taal aan te passen, kun je bijvoorbeeld je eigen pioniersdromen uit laten komen of meer ruimte voor je eigen kracht en energie creëren. Ik geef je 5 tips hoe je in de praktijk je woorden voor je kunt laten werken.

Het klinkt simpel, en eigenlijk is dat het ook. We zijn ons alleen vaak niet bewust van de kracht van onze woorden. Taal is een energie, een energie die jou als persoon deels bepaalt. Het is een soort onzichtbaar visitekaartje. Taal zorgt dat er keuzes worden gemaakt en dat mensen je een kans gunnen of geen kans geven. De energie van woorden beïnvloedt niet alleen jou als persoon, het beïnvloedt ook de normen en waarden van een hele maatschappij.

Hoe werkt het?

Ieder woord wordt gehoord door ons onderbewuste en er wordt in ons brein een beeld gevormd bij het horen van die woorden. We koppelen er informatie aan vast als: ‘normaal’, ‘goed,’ ‘slecht.’ Door te kiezen voor bepaalde woorden kun je hierdoor acties bij mensen uitlokken of juist een perceptie veranderen. Voor het ontwikkelen van positief gedrag, positieve gedachten of keuzes, kies je positieve woorden. Voor het ontwikkelen van negatief gedrag, negatieve gedachten of keuzes, kies je woorden waar een negatieve perceptie aan verbonden is. Dit werkt niet alleen één op één, dit werkt in groepen en zelfs in hele samenlevingen.

Ook jij kunt die kracht gebruiken voor je eigen visie en missie.

Wil je pionieren, dan kan de kracht van taal je helpen. Pionieren met taal kan op verschillende manieren. Je kunt taal gebruiken om je eigen pad te effenen of je kunt pionieren door woorden te kiezen waardoor vrouwen in het algemeen meer ruimte en kansen krijgen om hun dromen te volgen in de maatschappij.


Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!

Niraï Melis

Niraï Melis (1980) is auteur voor Pioniers Magazine. Zij is schrijver, socioloog en ondernemer. Haar missie is om mensen weer in hun kracht te zetten. Dit doet zij door de disbalans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie te benoemen. Ze heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van de disbalans en hun invloed op de maatschappij, economie en politiek. Zo heeft ze een onderzoek naar de gendergelijkheid in kranten gedaan en in politieke programma's.