Artikelen

Pionieren met jezelf door Post Traumatische Groei (PTG)

In ons vorige artikel schreven we al heel kort iets over ‘Crisis is kans’ en dat het woord crisis in het Chinees twee betekenissen kent. Namelijk crisis en kans. Daar gaan we nu wat verder op in.

Sterker door ellende
Kun je een moeilijke periode in je leven gebruiken om te groeien?
Ja, dat kan!
De meeste mensen hebben van nature niet zo’n grote ‘veranderbereidheid’. Pas als het ergens echt pijn gaat doen, wordt die veranderbereidheid een stuk groter. Daardoor kunnen we een moeilijke periode ook positief gebruiken om een groeispurt te realiseren. In de wetenschap heet dat fenomeen ‘PostTraumatische Groei’ (PTG).

Mogelijkheden na tegenslag, een moeilijke periode of een trauma

In de afbeelding hierboven is te zien wat er kan gebeuren met mensen die tegenslag, een moeilijke periode of andere ellende meemaken. Het plaatje laat zien dat we eraan kunnen bezwijken, in een overlevingsstand terecht kunnen komen, of kunnen herstellen en zelfs groei kunnen realiseren.

Op de manier waarop traditioneel gezien psychische klachten behandeld worden, ligt de nadruk vooral op symptomen, klachten en de algehele problematiek. Over het algemeen wordt zowel in de professionele wereld als door ‘het publiek’ aangenomen dat mensen met psychisch/emotioneel gerelateerde klachten blijvend kwetsbaar zijn. De behandeling is ‘geslaagd’ als de klachten slechts zo ver mogelijk verminderd zijn. Er is dan slechts sprake van een overlevingsstand, niet van herstel, laat staan groei.

Deze werkwijze is foute boel. Als aan mensen wordt verteld dat ze hulp nodig hebben, dat ze kwetsbaar zijn en waarschijnlijk zullen blijven, wordt dat algauw een ‘selffulfilling prophecy’. Als er niet over herstel en groei gesproken wordt, blijf je als het ware naar beneden kijken. Als dat het enige is wat je ziet, is dat ook het enige waar je naartoe gaat.

Het werkt beter als we (h)erkennen dat mensen ook kunnen groeien in moeilijke tijden en dat ook in dergelijke moeilijke processen mensen vaak nog in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen in hun eigen leven en proces.

Diepgaande bewustwording
Om PTG te realiseren, focus je op diepgaande bewustwording van al je krachten, talenten, mogelijkheden en capaciteiten. Op hoe je je daarvan echt bewust kunt worden, hoe je ze kunt gaan (h)erkennen en daardoor in staat raakt ze te versterken, waardoor je als het ware boven je klachten uit groeit.

Met andere woorden: je leert je gekende en ongekende potentieel herkennen, erkennen en hanteren!

Als je dat doet, maak je uitgebreid en goed kennis met jezelf en jouw mogelijkheden. Dit is een intensief en diepgaand proces, dat een sterke invloed heeft op hoe je in het leven staat.

Je kunt zo’n verandering bij mensen herkennen als ze erover praten alsof hun leven in ‘stukjes’ is gedeeld, zoals:

  • “Sinds mijn ongeluk ben ik een ander mens, ik geniet veel meer van het leven”;
  • “Na mijn herstel van kanker weet ik wat echt belangrijk is in het leven”;
  • “Mijn wereld stortte in toen ik mijn baan verloor, maar achteraf is dat het beste wat me is overkomen”;
  • “Door mijn burn-out sta ik veel blijer en bewuster in het leven en maak ik keuzes die écht bij mij passen”;
  • “Ik ben sinds ik die ellende overwonnen heb veel gelukkiger”;
  • “Ik ben mij nu veel bewuster van alle goede dingen en geniet daardoor meer”.

Dit zijn allerlei voorbeelden waaruit blijkt dat PTG tot transformatie leidt. Mensen ervaren dat ze veel beter functioneren en dat ze een veel gelukkiger en bewuster leven hebben dan voorheen.

PTG ontstaat niet door de traumatische ervaring op zich, maar behelst emotionele groei en positieve psychologische veranderingen als gevolg van het worstelen met de tegenslag, tenslotte resulterend in een hoger niveau van functioneren in het hele leven. Juist door dat worstelen kun je je eigen gekende en ongekende potentieel leren herkennen, erkennen en hanteren.

De bonusregeling: Het ontwikkeladvies
En laat nu net de overheid sinds 1 augustus een coronamaatregel in het leven hebben geroepen die kan helpen bij het leren herkennen en erkennen van je potentieel, namelijk het ontwikkeladvies.

Met dit persoonlijke ontwikkeladvies krijg je een beeld van jezelf en jouw situatie en wordt de mogelijkheid geboden een eerste stap te zetten in een mogelijke (her)oriëntatie op je werk, persoonlijke omstandigheden en arbeidsmarktpositie.

Vanwege de bijzondere omstandigheden op de arbeidsmarkt is er een arbeidsmarktscan toegevoegd aan de regeling. Dat betekent dat je via een vragenlijst en rapportage zicht krijgt op je eigen interesses en competenties en wat je daar allemaal mee kunt doen in de huidige arbeidsmarkt.

Dus ja, je krijgt de mogelijkheid een beetje te pionieren met jezelf als het ware. De meeste arbeidsmarktscans bieden mogelijkheden om te zoeken in uitgebreide databases en dat maakt toch dat je ‘verder’ kunt kijken en op ideeën gebracht wordt waar je zelf nooit aan had gedacht.

Mocht je dus interesse hebben in het ontwikkeladvies: je kunt kijken voor geschikte loopbaanadviseurs/coaches op bijvoorbeeld de sites van de NOBCO en NOLOC.

We kunnen het je van harte aanbevelen. Er kan echt veel gebeuren in een paar gesprekken!

En daarnaast is pionieren met jezelf ook gewoon zeer leerzaam, verhelderend en leuk!

P.S. Je kunt hier lezen hoe het ontwikkeladviestraject bij ons eruit ziet.

Greet Vonk en Anja Jongkind

Anja Jongkind en Greet Vonk werken sinds 2013 samen binnen Et Emergo en ze hebben PTG Coaching ontwikkeld. Zij zijn auteurs van het bestseller boek PostTraumatische Groei - Sterker door ellende. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in coaching op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Ze geven workshops, lezingen, inspiratiesessies en trainingen op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Anja heeft meer dan 35 jaar ervaring als therapeut en coach en heeft in haar praktijk vele mensen begeleid met allerlei psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten en stoornissen. Ook o.a. traumatische ervaringen, allerlei overbelastingsklachten en vele soorten vragen waaronder leiderschaps-, loopbaan- en zingevingsvraagstukken. Ze is 11 jaar directeur geweest van een GGZ/GZ erkende zorginstelling. Greet heeft 20 jaar ervaring als (programma-/interim)manager en directeur in de zakelijke dienstverlening en zorg. Greet heeft een brede opleidingsachtergrond. Sinds 2006 werkt zij als coach. Ze is gespecialiseerd in TSI Trimetrix ontwikkelassessments en deed een wetenschappelijk onderzoek betreffende PostTraumatische Groei (PTG). Greet geeft regelmatig lezingen/workshops op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Zij doet dat voor diverse doelgroepen.