Artikelen

Nooit meer met je verkeerde been uit bed!

Wat heeft de manier waarop je aan je dag begint, te maken met de manier waarop je die dag beleeft? Alles! De eerste handelingen, de manier waarop je uit je bed stapt, je partner goedemorgen zoent of te laat wakker wordt, hebben invloed op de manier waarop je naar alles zult kijken wat je die dag ontmoet en beleeft. Een ritueel kan hierbij helpen: zonder nadenken gewoon elke dag doen wat je aan jezelf beloofd hebt.  Een fijn begin maakt je dag fijn: alles kan zich aandienen, als je de dagelijkse basis maar hebt gelegd.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van het artikel lezen en de meditatie van Linde beluisteren? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Rituelen en adempauzes: geef je hersens lucht

Voor mij is ’s ochtends een yoga sessie van 15 minuten heilig. Dat begint al met uit het raam kijken en de dag welkom heten, de mat uitrollen en starten. Welkom mooie dag, hier ben ik weer! Het voelt onaf en niet fijn als dat een keer niet lukt en ik te snel mijn dag inga, zonder dit ritueel. Ik heb er ook een tijdje een meditatiesessie achteraan geplakt, dat was nog fijner: echt even zitten, 25 minuten voor mij. Ook al kom ik net uit bed, dit is voor mij de mooiste manier om de dag te beginnen. Dat goede begin is het halve werk:  ik geloof ook dat het heel belangrijk is dat we regelmatig, gewoon door de week, even ruimte nemen om zuurstof en lucht toe te laten in onze hersenen. Voor mij werkt een dag naar zee kijken magisch. Ik laad mezelf op, krijg een zachte glimlach om mijn mond en voel me diep, diep verbonden met mezelf en de natuur. Vaak ontstaan er een dag daarna allerlei nieuwe ideeën en kan ik weer een tijdje door. Hoe druk het ook is, het is essentieel dat ik deze dagen inbouw: gewoonweg omdat ik er van geniet en het me een mooi mens maakt.

Neem je ruimte

Heb jij ook een plek, of een hobby die ervoor zorgt dat je weer helemaal één met jou kan worden? Dat kan werkelijk van alles zijn en jij weet feilloos wat het is als je deze momenten, deze oplaadmomenten in je eigen leven herkent. Dus ik zeg: gun ze jezelf, geniet er met  volle teugen van en weet dat je daardoor nog beter van uit jezelf naar de wereld kunt kijken. Oplaadmomenten zijn nodig, fijn en heerlijk. Zonder deze momenten wordt het leven saai en snak je naar ruimte. Het is een bijzonder cadeau als jij jezelf die ruimte kunt geven. Ik ben ervan overtuigd dat deze momenten kunnen voorkomen dat je stress ontwikkelt en dat ze het beste medicijn zijn om een burn out te voorkomen. Weet jij wat goed voor je is, maar besteed je er nog te weinig tijd aan? Laat eens helemaal weg wat anderen van je vinden en laat je ritme niet bepalen door iemand anders. Alleen als jij in jouw ritme en tempo loopt, kun je jezelf opladen. Loop je in dat van een ander, dan loop je leeg. Alleen jij weet hoe jij je batterij oplaadt: doe dat vooral en blijf het doen!

PS: 

Als je nog weinig rituelen hebt, kun je ’s ochtends ook heel simpel een ritueel maken van onderzoeken wat jouw ritueel zou kunnen zijn of wat jou helpt om op te laden. Dit kan je ook helpen als je het bijvoorbeeld nog lastig vindt om lang in stilte te mediteren. Blijf even zitten op de rand van je bed, volg je adem, richt je aandacht naar binnen en laat iets in je opkomen wat jij fijn vindt om te doen. Ongeacht of je daar daadwerkelijk tijd voor hebt vandaag. Blijf met je aandacht bij het eerste wat bij je opkomt: dat is nu je beste idee. Stel het je helemaal voor: waar ben je, wat zie je, wat ruik je, wat doe je, wat voel je? Als je schrijven fijner vindt dan stil zitten, kun je het ook opschrijven. Als jij je regelmatig alleen maar voorstelt welke rituelen en oplaadmomenten jij fijn vindt, zal je verlangen het gewoon te doen vanzelf zo groot worden dat je niet anders meer kunt. Loopt ondanks je ritueel je dag toch niet helemaal zoals je wenst, haal dan diep adem en denk even terug aan je fijne ochtendritueel. Grote kans dat het meteen allemaal weer een stuk soepeler gaat.

 Gelijk aan de slag? Luister dan hier naar mijn meditatie, the soul story way. Fijne dag!  [/wcm_restrict]

Linde ten Broek schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine. Zij is soulcoach, schrijver en verhalenplukker. Zij helpt vrouwen bij het kiezen voor een bezield leven waarmee hun volle potentieel aangesproken wordt en tot volle bloei komt. Linde heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan: kinderboek "Gina en de rode vogel" en "Moeders en dochters". Daarnaast is Linde (tevens documentairemaakster) bezig met het voorwerk voor de documentaire "Soulstories": Zij interviewt hiervoor 5000 vrouwen over het leven van hun volle potentieel.