Artikelen

Nieuwe plannen? Neem dan eerst afstand van je oude spullen!

Waarom zijn we gehecht aan onze spullen en hoe is het om er bewust afstand van te doen? Al een tijdje liep ik met het idee rond om alles wat ik niet meer gebruik weg te doen, te verkopen of op te ruimen. Tegelijkertijd heb ik bruisende plannen voor mijn werk waarvoor extra financiën meer dan welkom zijn. Ik wil in alle rust mijn nieuwe boek kunnen schrijven en mijn pc is aan vervanging toe. Ik ga nieuwe trainingen opzetten voor na de zomer en bouw aan een nieuwe website. Ik stel mezelf voor welk streefbedrag ik voor al deze plannen nodig heb en begin met sorteren en opruimen.

Wat is waardevol?

Deze week zet ik alle spullen die me ooit dierbaar waren, zoals mijn zeldzame Oosterse muziekinstrumenten, op Marktplaats. Toen ik met deze instrumenten werkte, hadden ze waarde omdat ik met de betoverende klanken andere mensen kon helpen hun diepe zielenroerselen naar boven te krijgen, iets te verwerken of meer hun gevoel te laten spreken. Ik heb afscheid genomen van deze manier van werken omdat iets in mijzelf veranderde. Voor mij kreeg het een andere waarde. Ik wilde geen instrumenten meer nodig hebben, behalve mezelf als instrument. Het knaagde aan me dat deze prachtige, vaak handgemaakte instrumenten niet meer gezien of gebruikt werden.

Ik stelde me voor dat ze in goede handen terecht kwamen. Van klanktherapeuten misschien of van mensen die al heel lang naar dat ene muziekinstrument hadden gezocht. De dagen die volgden, waren allemaal boeiend omdat ze me een belangrijke levensles leerden: de waarde van dingen verandert omdat deze afhankelijk is van welke waarde je er zelf aan toekent.

Nieuwe eigenaar

In mijn eigen kennissenkring ging als een lopend vuurtje rond dat ik iets bijzonders in de verkoop had. Mensen kwamen kijken en inderdaad, het werkt zoals ik het had gehoopt: In vier dagen tijd heb ik zoveel verkocht dat het grootste deel van mijn plannen al bekostigd kan worden. Daarbij zijn er een heleboel mensen aan hun droom verder geholpen. Ik ben elke dag ontroerd over hoe de instrumenten de juiste personen aangetrokken hebben. Zo was een kindercoach al sinds 2006 aan het dromen over die mooie indianenfluit die in Nederland niet te vinden was en ineens zag ze hem bij mij en kan zij nu in het bos voor groepen kinderen haar muziek laten horen. Zo kocht een muziektherapeut in een instelling voor verstandelijk gehandicapten een aantal instrumenten die ze inzet in haar muziektherapie.

“Het is heerlijk en vrij om afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt. Ik heb ruimte in mijn huis, in mijn hoofd en heb plaats gemaakt voor mijn nieuwe activiteiten.”

Ik stond vervolgens voor het dilemma waar veel vrouwen mee worstelen: wat doe ik met mijn trouwjurk? Ik ben nagegaan wat ik het liefste zou willen en ik kwam op het idee om hem te schenken aan Linde ten Broek. Zij is soulcoach en trouwt mensen voor 1 dag. Ze laat mensen ervaren hoe het is om aan jezelf een belofte van trouw af te leggen. Vaak zijn dat hele bijzondere momenten die indruk maken op degene die dat ritueel ondergaat. Daar hoort ook een mooie jurk bij! Zo kan mijn trouwjurk voor vele vrouwen dienst doen die een nieuwe stap in hun leven willen zetten. Linde is blij met mijn gebaar. Doordat ik heel bewust voor elk item een nieuwe eigenaar zoek duurt het wel even voor ik opgeruimd heb, maar ik doorzie hoe ons leven in elkaar steekt. Alles heeft zo met elkaar te maken. Door te geven vanuit deze plek van liefde in mezelf, heb ik in korte tijd iets in gang gezet dat niet alleen voor mij goed is, maar ook voor al deze andere mensen. Het zijn dezelfde principes als uit de alchemie. De ene vorm verandert in de andere vorm. Hoe mooi is dat!

Loslaten

Ik ben niet zozeer geraakt door de geschiedenis die ik tegenkom op mijn zolder, de herinneringen die er aan spullen kleven, maar juist aan het idee dat ik zo makkelijk kan loslaten op het moment dat ik zelf een nieuwe richting bepaal voor mijn toekomst en daarvoor mijn oude spullen gebruik. Zo werken er ineens een heleboel andere mensen mee aan de realisatie van mijn plannen in plaats van dat ik dat helemaal alleen doe. Ik ben dankbaar voor elke bijdrage, klein of groot.

Houd je doel voor ogen

Heb jij ook veel spullen staan maar weet je niet wat je ermee moet doen? Zorg dan eerst dat je een doel hebt. Beschrijf wat je het liefste wilt doen en wat je daar financieel voor nodig hebt. Maak een lijstje met alle spullen die je wilt verkopen, schrijf de prijs erachter die je ervoor wilt hebben en zorg dat dit minimaal het bedrag is dat je nodig hebt voor jouw nieuwe plannen. Ik durf te wedden dat je razendsnel het geld (dat niets anders is dan energie) bij elkaar hebt voor jouw droom of ideaal! Doordat je elke keer dat je iets weggeeft of verkoopt denkt aan het doel dat dichterbij komt voor jou en ziet welke waarde het voor een ander heeft, verandert er iets ten positieve in jou.

Het is heerlijk en vrij om afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt. Ik heb ruimte in mijn huis, in mijn hoofd en heb plaats gemaakt voor mijn nieuwe activiteiten.

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.