Artikelen

Mijn kind heeft Downsyndroom en is begaafd

Als ouders van kinderen met het Downsyndroom herkennen wij hun grootste gave wel, het brengen van onvoorwaardelijk liefde. De maatschappij waarin wij leven doet dit echter zeker nog niet altijd. Persoonlijk vind ik het ontzettend belangrijk dat deze gave van onze kinderen met Downsyndroom erkend wordt.

Jeetje, dat juist hij moest gaan!

Ik sta tegenover de moeder van een vriendinnetje van Angie dat hetzelfde dagactiviteitencentrum bezoekt. De meisjes zijn binnen aan het spelen en de moeder houdt mij staande. Ze condoleert me met het verlies van mijn zoon Rick die de week daar voor is verongelukt met zijn motor. Ze vraagt me naar de ins en outs en ik deel een stuk van mijn verdriet. Ze luistert met ingehouden adem en zegt dan: “Jeetje, dat nou juist hij moest gaan!”

Als aan de grond genageld staar ik de vrouw tegenover mij aan.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Mijn maag krimpt ineen en ik bekijk haar direct met andere ogen. De woorden die uit haar mond komen, kan ik nauwelijks geloven. Ik ben ook te verbijsterd om assertief te kunnen reageren. Ik voel medelijden met haar mooie dochtertje. Beseft deze vrouw wel wat zij zegt? Zou het minder pijnlijk zijn geweest als Angie was gegaan? Het gevoel dat ik moet braken komt omhoog en ik rond het gesprek direct af.

Nog steeds als minderwaardig gezien

Hieruit blijkt voor mij dat mensen kinderen met Downsyndroom nog steeds als minderwaardig zien. Blijkbaar zien zij niet de schoonheid van hun gaven, die zo levensveranderend  zijn. Goed, het is niet altijd rozengeur en maneschijn, zeker niet als ze met lichamelijke gebreken geboren worden die soms heel veel vragen om ze te overwinnen. Maar met welk kind is het wel alleen maar leuk?

Waarom weten mensen niet hoe begaafd deze kinderen zijn? Ik noem hun grote gewaar zijn waarmee ze mensen binnen enkele seconden kunnen scannen. Het geen concessies doen in hun handelen aan wat zij voelen. Weten wat zij wel en niet willen eten. Hun hoog sensitieve gehoor of reuk. Het helende vermogen dat je bij velen aantreft: dit doen ze gewoon door aan te raken daar waar het nodig is, met een snelheid waar menig healer nog iets van kan leren. Geen trucjes, maar vanuit pure liefde helen en verbinden. Ons altijd nemen zoals we zijn zonder enig oordeel en daarbij door hun verschijningsvorm altijd in onze schaduw staan om hun grootste gave tot uitdrukking te brengen.

Wat kunnen wij daar als mens en als maatschappij van leren? Durven wij te erkennen dat ze eigenlijk onze meerdere zijn? Durven wij te zien dat zij iets hebben waar wij eigenlijk altijd naar verlangen?

Oproep

Om als intermediair een brug te bouwen tussen de wereld van Down en de maatschappij wil ik  Stichting Down-To-Earth in het leven roepen die antwoorden gaat geven en zich hard maakt voor het welzijn van onze pareltjes. Daar heb ik hulp bij nodig.

Als jij de roep voelt om hier een actieve rol in te spelen, neem dan contact met mij op. Ik ben in dit stadium op zoek naar goede bestuursleden. Een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. En als jij het niet bent, weet je misschien wel iemand anders. Stap samen met mij naar voren en we maken samen het verschil!

Voor meer informatie kun je mij bereiken via:

T: 06 22741509 / E: sonjaquiet@gmail.com

[/wcm_restrict]

Sonja Verberne

Sonja Verberne schrijft over de werking van onze hersenen, oude paradigma’s die van invloed zijn op ons persoonlijke en collectieve gedrag en hoe Emotional Freedom Techniques (EFT) een bijzondere methode is om vrij te worden van aloude programmeringen, zodat ieder die met haar werkt op pionierende wijze zijn/haar leven gezonder en met meer vervulling kan leven en zo een gezonde bijdrage kan leveren aan de wereld. Als moeder van Angie met het downsyndroom blijft haar liefde uit gaan naar alle innovaties die er binnen de zorg nodig zijn om deze hoog gevoelige mensen beter te kunnen begeleiden. Ze richt zich in haar werk als trainer, EFT behandelaar/transformatiecoach mede op ouders, verzorgers en instellingen rondom mensen met downsyndroom.