Evenementen

Pioniers Masterclass voor multipotentialites
27 maart 2018

Zet al jouw passies en talenten in en beperk je niet tot 1 missie

Vind je het lastig om je in je werk vast te leggen op slechts één gebied of product? Raak je de focus regelmatig kwijt of kom je moeilijk tot een keuze omdat je het liefste alles wat je leuk vindt, wilt doen? Raak je het spoor bijster omdat het je frustreert om je op één missie te richten? Misschien houd je zelfs wel sommige talenten van jezelf angstvallig verborgen voor de buitenwereld?

Waarschijnlijk ben je een multipotentialite (of Renaissancemens): iemand met veel interesses en creatieve ambities. Bekende multipotentialites zijn bijvoorbeeld Leonardo da Vinci en Michelangelo. In onze huidige tijd en cultuur wordt er van ons verwacht dat we één beroepskeuze maken. Je hebt de vraag vroeger vast weleens gekregen: “Wat wil je later worden als je groot bent?” Deze op het oog onschuldige vraag zorgt ervoor dat je je beperkt tot één studie, beroep of missie omdat je denkt dat dit van je wordt verwacht.

Emily Wapnick vertelt in haar Ted Talk “Why some of us don’t have one true calling” dat er niet alleen generalisten rondlopen op deze aarde, maar juist ook multipotentialites: mensen met veel interesses en creatieve ambities.

Een multipotentialite herken je door een diepe, gerichte interesse in een onderwerp. Dat wordt helemaal uitgeplozen, daar gaat alle energie naartoe. Deze mensen worden heel goed in dat ene en na verloop van tijd komt er een moment dat de verveling toeslaat en er iets anders hun aandacht vangt. Dan herhaalt zich het patroon.

Wapnick ziet drie duidelijke voordelen van de multipotentialite:

 • Er ontstaat een ideeënsynthese: je combineert twee of meer gebieden met elkaar en je creëert iets nieuws in de overlap: werkelijke vernieuwing en nieuwe ideeën ontstaan daar waar de verschillende disciplines elkaar raken.
 • Je leert sneller. Als je ergens in geïnteresseerd bent, laat je er geen gras over groeien. Omdat multipotentialitesvaak beginners zijn geweest, zijn ze minder bang om nieuwe dingen uit te proberen en om uit hun comfortzone te stappen. Veel van wat ze leren, benutten ze bij het nastreven van hun volgende doel, dus ze beginnen nooit helemaal vanaf nul.
 • De derde superkracht is aanpassingsvermogen: het vermogen om je om te vormen en welke rol dan ook in een gegeven situatie op je te nemen. In mijn geval ben ik soms de creatief therapeut die heel snel in nieuwe mogelijkheden kan denken, dan weer de marketeer die zich makkelijk inleeft in anderen en hun producten of dan weer de hoofdredacteur.

Welke passies, missies en rollen heb jij allemaal?

Tijdens de Renaissance werd het als ideaal gezien om goed te zijn in diverse disciplines: juist door het combineren van verschillende componenten ontstond innovatie. Dat is wat de wereld ook nu van jou vraagt! Stel je voor dat je duidelijk krijgt hoe je al jouw kwaliteiten kunt inzetten? Zou dat niet veel meer vervullend voelen? Dat is allemaal mogelijk. Ook jij kunt je meer vrij voelen waardoor er een diepere creatiekracht in jezelf los kan komen.

Wat je leert in deze masterclass:

 • Je ontdekt wat de voordelen zijn van multipotentialites;
 • Je leert hoe je meer focus en duidelijkheid krijgt in je werk;
 • Je brengt je talenten, interesses en mogelijkheden in kaart die jou tot nu toe gevormd hebben;
 • Je integreert, met behulp van geleide meditatie en andere oefeningen jouw potentieel, waardoor je makkelijker in staat bent om keuzes te maken in de richting die je in kunt slaan;
 • Je leert hoe de synergie tussen jou en andere multipotentialites werkt en hoe je makkelijker innovatie tot stand kunt brengen.

Begeleiding:

Deze masterclass wordt begeleid door Piet Hurkmans en Carla de Ruiter, beiden multipotentialites.

Piet Hurkmans is van huis uit documentairemaker. Hij maakte met name ‘human interest’ documentaires over drijfveren van mensen in ‘binnenwerelden’ waar je als buitenstaander niet zo snel komt. Piet werkte de afgelopen jaren als trainer en coach en is o.a. gespecialiseerd in de kracht van verhalen. Hoe verhalen mensen in organisaties kunnen helpen om transformatie en vernieuwing teweeg te brengen. Piet’s zienswijze richt zich op wat mensen wél kunnen, op hun talenten en ervaringen. Zijn visie stoelt op het (her)ontdekken en inzetten van het ware potentieel van mensen, door met hen samen hun authentieke verhalen ‘op te graven’ en nieuwe verhalen te creëren die hen bekrachtigen.

Carla de Ruiter, hoofdredacteur van Pioniers Magazine begeleidt mensen en organisaties bij het realiseren van hun idealen voor een wereld die wél werkt. Zij heeft met hetzelfde getruggeld: veel talenten hebben en zich daar dan helemaal op storten tot de verveling toesloeg en me dan weer op een andere interesse storten. Zij is mede daarom enkele keren in haar bedrijf van doelgroep en missie veranderd.

Ze leerde met vallen en opstaan wat de rode draad was in haar vele missies en kan dat inmiddels goed hanteren. Niet door zichzelf tegen te werken, maar juist door ruimte te geven aan alle verschillende aspecten in haarzelf.

Praktische details:

Datum: 27 maart van 13:00- 16:30 uur

Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen

Organisatie: Pioniers Magazine in samenwerking met The Needs

Investering: € 125,- p.p. excl. BTW (inclusief koffie, thee, hapje en drankje).

Korting als lid van Pioniers Magazine:

Maak je gebruik van het verdiepingspakket, Pioniers Plus Pakket of Pioniers Partner Pakket van Pioniers Magazine? Dan kan je je voor dit evenement inschrijven met 10% korting op de totaalprijs. Neem daarvoor contact op met onze redactie.

Algemeen: 

2 x per jaar vindt er een Pioniers Masterclass plaats waar je je apart voor kunt opgeven. De thema’s sluiten aan bij de thema’s van het kwartaalmagazine.

Voor wie is deze masterclass geschikt?

 • Multipotentialites
 • Leiders;
 • Pioniers;
 • Iedereen die wil werken aan persoonlijk leiderschap.

Aanmelden

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur van de business school van Servant-Leadership Solutions en helpt organisaties en leiders bij nieuwe vormen van leiderschap. Momenteel schrijft zij aan het boek: "Pionierend Leiderschap, de creatieve uitdaging voor ons menselijk bestaan." Carla is ontwikkelaar van de filosofie die zij Pionierend Leiderschap noemt. Zij maakt zich hard voor maatschappelijke innovatie door pioniers samen te brengen en hen te stimuleren om vooral boven het maaiveld uit te steken met hun idealen voor een wereld die werkt. Met haar unieke visie maakt zij pioniers bewust van een dieper, vrijer, persoonlijk- en collectief potentieel, waarmee zij meer impact krijgen met hun idealen voor een betere wereld.

Geef een reactie