Evenementen

Pioniers Masterclass “Macht dat zomaar?”
26 juni 2018

Macht & onmacht op de werkvloer: doorbreek ongezonde machtspatronen en geef een ander voorbeeld!

Macht en onmacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zéker wanneer het om leiderschap gaat. We zien maar al te vaak dat organisaties en managers een oud idee hebben van aansturen, namelijk vanuit verdeel- en heers politiek. Dat is ook niet verwonderlijk als we zien waar dat vandaan komt. Het denken achter de aansturing van mensen is van oorsprong operationeel geweest waardoor het behapbaar werd. Kleine groepen mensen waren makkelijker te ‘beheersen’ dan de grote massa.

De mens is ondergeschikt gemaakt aan het systeem vanaf de industriële revolutie. Dat heeft ons veel goed gebracht: winst, groei en welvaart. Nu we in een tijd leven waarin betekenisgeving en het isolement van mensen steeds respectievelijk belangrijker en groter worden, vraagt dat een andere zienswijze op leiderschap: leiderschap waarbij de mens en haar missie weer centraal staan. Oude traditionele wijzen van aansturen zijn passé maar op de werkvloer is dat niet zomaar even gedaan.

Wellicht herken je je in (een of meerdere van) deze situaties:

 • Je bent leidinggevende en je voelt je regelmatig niet gehoord;
 • Je ziet wat er niet goed loopt in je organisatie en wilt daar iets aan doen. Je loopt telkens tegen een muur op en voelt je een roepende in de woestijn;
 • Het frustreert je dat je eigen leidinggevende en/ of de bestuurder(s) niet zien wat er werkelijk aan de hand is, maar je wilt geen betweter zijn;
 • Je hebt oog voor je medewerkers maar je hebt het gevoel dat er meer in hen zit. Daar wil je je hard voor maken;
 • Je zoekt naar een manier van leidinggeven die recht doet aan zowel jou als persoon, je medewerkers en de organisatie;
 • Jij wilt graag de regie en de vrijheid hebben om jouw plannen ten uitvoer te brengen, vaak voel je een belemmering om dat ook daadwerkelijk in die volle vrijheid te kunnen doen.
 • Je wilt graag een nieuwe stap maken in je leiderschap maar vindt het moeilijk de regie ‘los te laten’ en vertrouwen te hebben dat, wanneer je de touwtjes laat vieren, er ook daadwerkelijk gebeurt wat jij wilt;
 • De organisatie ‘vraagt’ van jou dat je resultaatgericht te werk gaat en het overzicht houdt op de kwartaal- en jaarcijfers. Je ziet niet hoe je dat zonder regelmatig in te grijpen kunt veranderen, maar wilt wel met je organisatie toewerken naar meer van betekenis zijn voor de maatschappij. Innovatie heb je hoog in het vaandel staan binnen je organisatie;
 • Je hebt interesse in wat je medewerkers in huis hebben en wilt graag dat zij bijdragen wat ze kunnen.

Tijdens deze masterclass laten we zien door o.a. met elkaar in gesprek te gaan, wat er in de onderlaag gebeurt als het gaat over macht en onmacht. Je ziet wat frustreert, maar vooral ook hoe je niet meer het slachtoffer hoeft te zijn van de dieperliggende macht en onmachtsstructuren die besloten liggen in vrijwel elke organisatie. Effectief omgaan met macht en onmachtprincipes vraagt van jou dat je de dieperliggende lagen herkent en erkent en er vervolgens mee aan de slag gaat.

We gebruiken tijdens deze masterclass de principes van Servant-Leadership, een leiderschapsfilosofie die het beste naar boven haalt in iedereen en die niet uitgaat van het belang van de leider maar van het belang van het individu, de medewerker die geleid wordt en de betekenis die je als organisatie kunt vervullen voor de maatschappij.

Voor de dieperliggende zoektocht naar het ontstaan van macht en onmacht gaan we aan de slag met gendergerelateerde- en culturele belemmeringen die ontwikkeling tegenhouden in jezelf en in je organisatie.

Deze masterclass geeft je:

 • inzicht in je organisatie en je manier van leidinggeven;
 • handvaten om een inspirerend voorbeeld te zijn voor je medewerkers en collega’s en door meer van betekenis te zijn voor je organisatie;
 • tools om uit je slachtofferschap te stappen wanneer je te maken hebt met gevoelens van onmacht en frustratie;
 • inzicht in de verschillende belangen van leiders in (top)posities en de belangen van de middle managers;
 • inspiratie om in je eigen organisatie en met je eigen leiderschap aan de slag te gaan volgens de principes van Servant-Leadership.

Begeleiding:

Desirée Paalvast:

Voordat Desirée Paalvast met Servant-Leaderschip in aanraking kwam (2011) werkte zij binnen twee wereldwijde IT-bedrijven in verschillen salesposities. Steeds grotere en meer complexe projecten verkopen aan steeds grotere klanten. Dat bleef boeien, omdat haar motivatie altijd de mens tegenover haar was, niet de ‘deal’ zelf. Na een studie aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie om op diep persoonlijk niveau te kunnen coachen  is zij gestart als executive search consultant.

Desirée is eigenaar van The Leader Inside, het Executive Search Bureau gespecialiseerd in Servant-Leadership. Zij gelooft in de kracht van Servant-Leadership als aanjager van verandering en borger van duurzaam resultaat. Wat haar beweegt is een oprechte interesse in mensen. Haar streven is een mooie, betere en bewuste samenleving. Vanuit haar vakgebied Executive Search 2.0 schrijft zij artikelen over Servant-Leadership voor o.a. Pioniers Magazine.

Carla de Ruiter:

Carla de Ruiter is hoofdredacteur van Pioniers Magazine en zet zich vanuit Servant-Leadership Solutions in voor betekenisvol pioniersschap en leiderschap voor een wereld die wél werkt. Maatschappelijke innovatie is volgens haar een must om te komen tot meer betekenis en individuele en collectieve vrijheid. Carla werkte in talloze organisaties als leidinggevende en heeft leren werken met thema macht-onmacht op verschillende niveaus binnen organisaties. Zij werkte voornamelijk in organisaties waar veel aan de hand was op het gebied van cultuur en (het ontbreken van) leiderschap. Als transformatiecoach en leiderschapstrainer heeft zij grootschalige transformatieprocessen begeleid. Carla is o.a. opgeleid door Elizabeth Debold, een internationale autoriteit op het gebied van gender- en vrouwenontwikkeling. Carla begeleidt mannelijke en vrouwelijke leiders bij hun verlangen naar krachtig, bevrijd en gelijkwaardig leiderschap.

Praktische details:

Datum: 26 juni 2018

Tijd: 09:30- 16:30 uur

Locatie: Naarderstraat 3, Huizen.

Investering: € 295,- p.p. inclusief lunch, koffie en thee, exclusief BTW.

Korting als lid van Pioniers Magazine:

Maak je gebruik van het verdiepingspakket, Pioniers Plus Pakket of Pioniers Partner Pakket van Pioniers Magazine? Dan profiteer je van 10% korting op de totaalprijs van dit evenement. Neem daarvoor contact op met onze redactie.

Voor wie is deze masterclass geschikt?

 • Leidinggevenden;
 • Pioniers;
 • Iedereen die wil werken aan persoonlijk leiderschap.

Aanmelden

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur van de business school van Servant-Leadership Solutions en helpt organisaties en leiders bij nieuwe vormen van leiderschap. Momenteel schrijft zij aan het boek: "Pionierend Leiderschap, de creatieve uitdaging voor ons menselijk bestaan." Carla is ontwikkelaar van de filosofie die zij Pionierend Leiderschap noemt. Zij maakt zich hard voor maatschappelijke innovatie door pioniers samen te brengen en hen te stimuleren om vooral boven het maaiveld uit te steken met hun idealen voor een wereld die werkt. Met haar unieke visie maakt zij pioniers bewust van een dieper, vrijer, persoonlijk- en collectief potentieel, waarmee zij meer impact krijgen met hun idealen voor een betere wereld.