Artikelen

Leven als een expat in Eindhoven

Onlangs heeft  Z-today samen met Dutch news.nl een internet peiling georganiseerd om te ontdekken waarom het moeilijk is om als expat vrienden te maken in Nederland. Er zijn in Nederland 57.170 expats. Uit het onderzoek kwamen onder andere de volgende punten naar voren:

Nederlanders spreken vooral af met vrienden die ze al jaren kennen. Als expat word je geconfronteerd met een cultuurverschil. Word je om 20 uur uitgenodigd, dan serveert de gastheer of -vrouw vaak koffie en geen complete maaltijd. Vanuit  zijn of haar moederland is een expat misschien wel gewend om later te eten dan om “onze” 6 uur.

In het onderzoek wordt tevens genoemd dat Nederlanders vaak overschakelen naar de Engelse taal, waardoor de expat de Nederlandse taal minder snel kan oppikken. Ten slotte wordt gesteld dat de gemiddelde leeftijd van een expat 34 jaar is, een leeftijd waarop de Nederlander vaak al langdurige vriendschappen heeft en niet zo’n behoefte heeft aan nieuwe vriendschappen erbij. Wat overblijft voor de expat is vrienden maken op het werk en in de kroeg.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Ik las het onderzoek en was wat verbaasd. Ik herken een aantal punten zeker, maar als verse inwoner van Eindhoven, een stad waar veel expats wonen, ervaar ik het klimaat als welkom en warm. Ik ontmoet veel verschillende mensen en die staan open voor nieuwe vriendschappen en initiatieven. In Eindhoven wordt binnenkort de expat boulevard geopend: een straat waar je als nieuwkomer alles kunt vinden om je thuis te voelen in deze stad als je als international in de stad komt wonen. Er is een actief netwerk waar expats en hun echtgenotes allerhande activiteiten kunnen doen en elkaar kunnen leren kennen. Toch hoor ik nog vaak genoeg verhalen van vrouwen die de hele dag thuis zitten en niet goed weten wat ze kunnen doen. Vaak gaat het om vrouwen die hun goed betaalde baan hebben opgegeven en nu in een nieuwe stad niet goed weten wat ze met hun kennis kunnen doen en dat is niet nodig denk ik.

Hoe zou het zijn als bij de expat boulevard een winkel wordt geopend waar geluk te vinden is? Waar je alles kunt vinden wat je gelukkig kan maken en daarvan is het opbouwen van vriendschappen een heel belangrijk onderdeel. Die winkel is er nog niet, maar ik vind dat die er mag komen. Een plek waar iedereen binnen kan lopen voor een praatje, een kop koffie en een woordenboek vol Nederlandse gebruiken. Waar je kunt luisteren naar het verhaal van een ander, en waar er plek is voor jouw verhaal. Waar je laagdrempelig recepten uit kunt wisselen en meer kunt leren van elkaar, van elkaars cultuur en de mensen uit je buurt. Hoe zou het zijn als er een etalage met geluk is die 24/7 open is en waar je terecht kunt voor vriendschap en geluk? Waar groot geschreven staat: welkom in Nederland. Welkom in je nieuwe buurt. Wie ben jij? Hoe is het met je? Ja laten we beginnen met die simpele zin. Hoe is het met jou? Mijn naam is Linde ten Broek, hoe heet jij?

Het zijn echt de eenvoudige ingrediënten voor een beetje geluk en vriendschap die we alleen maar aan elkaar hoeven te geven, terwijl we  open staan voor elkaars verhaal.

Dus, hoe is het met jou? Heb jij al iemand gedag gezegd vandaag?

[/wcm_restrict]

Linde ten Broek schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine. Zij is soulcoach, schrijver en verhalenplukker. Zij helpt vrouwen bij het kiezen voor een bezield leven waarmee hun volle potentieel aangesproken wordt en tot volle bloei komt. Linde heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan: kinderboek "Gina en de rode vogel" en "Moeders en dochters". Daarnaast is Linde (tevens documentairemaakster) bezig met het voorwerk voor de documentaire "Soulstories": Zij interviewt hiervoor 5000 vrouwen over het leven van hun volle potentieel.