Artikelen

Leer de magie van het lesgeven en breng de klas tot leven!

Een tijd geleden was het zelfs in het nieuws: leraren moeten meer inspirerend zijn, want daar is een gebrek aan en dat gaat ten koste van onze komende generatie. De nadruk ligt in ons reguliere onderwijssysteem vooral op theorie en kennis en er is weinig ruimte voor creativiteit. Enkele vernieuwende particuliere initiatieven uitgezonderd, hebben we het punt nog niet bereikt waarop het hele schoolsysteem zelf vindt dat er iets anders moet. Wat wel kan is dat je als docent je manier van lesgeven onder de loep neemt.

Van alle docenten die ik ooit had, staat er bij mij slechts 1 absolute topper in mijn geheugen gegrift. Hij bezat de gave van de magie: mijn docent Engels meneer Popma. Hij stelde onvergetelijke lessen samen. Zo moesten we tijdens de les echt naar Engeland bellen om een pruik te bestellen. We reageerden dan op een advertentie in een Engelse krant en met elkaar luisterden we naar het slachtoffer dat aan de beurt was om in vloeiend Engels te gaan bellen. Spannend was dat! Hakkelend en met een rood hoofd belden we dan. Maar het was ook o zo leuk omdat we ook daadwerkelijk enige tijd later een hilarische pruik ontvingen en we trots waren omdat we dat dan maar even gedaan hadden. Of hij verzon dat we allemaal….

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

een liefdesbrief in het Engels zouden schrijven. Gewoon aan iemand in de klas die je leuk of wel aardig vond, of waar je misschien heimelijk verliefd op was.  Gênanter was het dat je dan ook de brieven die je kreeg, moest voorlezen….. Het heeft diepe indruk op me gemaakt en mijn liefde voor de taal absoluut aangewakkerd.

Is het er nu leuker op geworden in de klas? Christopher Edmin is een onderwijs pionier en hij vertelt in zijn Ted Talk “Teach teachers how to create magic” hoe de magie weer terug kan komen in het klaslokaal. Leraren kunnen veel van deze pionier leren door naar plekken te gaan zoals rapconcerten of een kapperszaak om te zien hoe de echte verhalenvertellers hun publiek inspireren en welke verhalen leven. Ik ben vóór! We hebben echte verhalenvertellers nodig om het leven levend te houden en onze nieuwe generatie te boeien.

[/wcm_restrict]

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.