Artikelen

Pas je niet langer aan en laat je authentieke jij zien!

Binnen je gezin handel je uit routine. Je wilt het graag goed doen en voor je kind heb je alles over! Maar oei, wat ben je soms moe, snel geïrriteerd, teleurgesteld of wanhopig. Je kind slaapt niet door en je wordt ’s nachts minimaal 3x wakker gemaakt. Overdag jengelt hij veel en reageert hij uiterst gevoelig op veranderingen. In je omgeving heeft iedereen een mening. Je voelt je onzeker en vooral het advies van je ouders of huisarts is belangrijk voor je. Je hebt afgeleerd om naar je eigen moedergevoel te luisteren, het instinct of stemmetje in jezelf dat je vertelt wat het beste is om te doen in jouw unieke situatie.

Aan jou de keuze

Wanneer je jezelf hierin herkent, heb je 2 keuzemogelijkheden. Je gaat door op de manier zoals je gewend bent en blijft vanuit routine handelen of je neemt de touwtjes van je leven zelf in handen en luistert naar je innerlijke autoriteit. De meeste ouders kiezen voor de eerste oplossing, wat begrijpelijk is omdat het eng is om nieuwe wegen te bewandelen. Er kleeft immers een groot gevaar aan het luisteren naar je moedergevoel: stel dat je het verkeerd hebt, dan is het jouw schuld dat het niet goed gaat met je kind. Toch kun je jezelf afvragen waar je kind de meeste behoefte aan heeft: Aan een ouder die moe blijft en luistert naar het (goedbedoelde) advies van anderen of aan een ouder die op zichzelf vertrouwt en van daaruit daadkrachtig handelt.

De oude Maya’s vertellen ons dat we uit een oer-eigenschap bestaan die ‘Rode Slang’ heet. Dit is de vijfde eigenschap van de 20 die er zijn en daar gaat dit artikel over. Elke eigenschap kan vanuit twee lagen geleefd worden: de kracht of de zwakte (de zonne- of de schaduwkant). Wij hebben allemaal in ons leven de mogelijkheid om te kiezen voor een liefdevol bestaan vanuit kracht. Rode Slang vertelt je met zijn kracht dat je op je instinct mag vertrouwen, dat het belangrijk is om je eigen zintuigen goed te ontwikkelen en naar jezelf te luisteren, jezelf te voelen, te bewegen en goed te gronden. Het gaat over de wijsheid van je lichaam die is afgestemd op je geest. Zorg goed voor je lichaam en voel wat het je te vertellen heeft. Het is veel belangrijker om te luisteren naar de signalen en prikkels die je lichaam je afgeeft, dan dat je afgestemd bent op je intellect!

Vervellen

Een slang ververst regelmatig zijn huid. Zijn oude huid laat hij dan los zodat er ruimte ontstaat voor een nieuwe. Wat vertelt jouw lichaam je? Waar ben jij geblokkeerd? Geniet jij wel voldoende van je lichaam? Stroomt jouw levensenergie? In mijn praktijk spreek ik regelmatig mensen die aangeven dat ze ‘gewoon zo zijn’. Dat het hun aard is dat ze bijvoorbeeld altijd zo hard werken en niet anders kunnen. Wanneer we aan de hand van hun blauwdruk en potentieel, dat vanuit hun geboortedatum beschreven staat in het IK-KOMPAS, kijken naar het plan van hun ziel, ontdekken ze hun gelaagdheid. Er ontstaat inzicht in hun mogelijkheden en dat ze wel degelijk een keuze hebben in de manier waarop ze zich gedragen. Alles begint met bewustzijn en soms in alleen het inzicht al voldoende om een oud patroon los te laten en jezelf te vernieuwen.

 “Het menselijk lichaam is de beste voorstelling van het universum in het klein. Wat niet in het menselijk lichaam bestaat, kan ook niet worden gevonden in het universum en wat er ook bestaat in het universum, kan ook worden gevonden in het menselijk lichaam!”

Mahatma Gandhi

De emotionele laag

Elk mens wordt in zijn leven aangestuurd vanuit de ziel. Dit is het hogere plan waar de Tzolkin inzicht in biedt. Daarnaast ervaar je in je persoonlijke leven dat je wel iets kunt willen, maar dat het resultaat dan toch vaak te wensen overlaat. Je wilt bijvoorbeeld stoppen met roken en je beslist dit vanuit wilskracht. Dit mislukt, ondanks dat je dagelijks tegen jezelf zegt: “Ik kan het! Het gaat me lukken!” Dit komt door de emotionele laag in je. Bij deze laag horen de emoties in jezelf die je liever kwijt dan rijk bent, de emoties waarvan je je grotendeels niet bewust bent. Rode Slang vraagt je deze emoties te helen, er op een gezonde, fysieke manier uiting aan te geven. Ga sporten, hardlopen, fietsen of dansen. Je kunt je namelijk pas losmaken van oude gewoontes en patronen wanneer je de onbewuste aansturing daarvan geheeld hebt.

Jouw passie wijst je de weg

Rode Slang vraagt je om voor balans te zorgen. Je leeft in een (rationele) wereld waarin veel moet. Er wordt veel van je verwacht en je dagelijks leven kent veel routine. Je doet het zoals je het gewend bent, ook al word je er moe van. Ik wil je voor de komende periode uitdagen om de routines die je niet langer blij maken, te doorbreken. Ga je dus elke zaterdagmiddag met je zoon naar opa omdat hij dat gewend is maar voelt het voor jou als een verplichting? Laat het los en doe daarvoor in de plaats iets wat je blij maakt! Heb je een passie voor schilderen? Ga schilderen! Heb je een passie voor schrijven? Schrijf! Wat het ook is, volg je verlangen en voed je passie! Dit verhoogt je levensenergie en houdt je lichaam gezond!

Uit mijn leven gegrepen

Als moeder van twee kleine kinderen wilde ik het heel graag goed doen. Ik cijferde mezelf volledig weg en richtte al mijn aandacht op wat de kinderen nodig hadden. Onze jongste bleek een huilbaby te zijn. Overdag kon hij niet in zijn bedje liggen en ’s nachts sliep hij ook alleen wanneer hij, het liefst enigszins rechtop, tegen mij aan kon liggen. Hij verdroeg de melk niet en had veel last van darmkrampjes. De huisarts onderzocht zijn bloed, maar daaruit bleek geen koemelkallergie. Mijn instinct vertelde me echter iets anders. Daar waar ik bij de oudste de adviezen van een ander opvolgde, luisterde ik nu naar mezelf. Met vijf weken was ik bij een homeopaat die wél een koemelkallergie vond. Ik gaf borstvoeding en paste mijn voedingspatroon aan. De problemen hielden echter aan. Uiteindelijk gaf een speciale flessenvoeding die alleen bij de apotheek te verkrijgen was verlichting. Door mijn zoektocht langs o.a. een osteopaat, een kinderarts en voedingsdeskundige kwam ik daarop uit. Mijn roep om hulp werd maar voor korte tijd beloond. Toen mijn zoon met zes maanden aan de vaste voeding mocht, bleek hij weer nauwelijks iets te verdragen. Hij schreeuwde moord en brand en ik reed ’s nachts rondjes met hem in de auto om hem te sussen. Overdag wandelde ik veel want het schommelen in de wandelwagen maakte ook dat hij sliep. Een burn-out volgde en ik belandde weer bij de huisarts. Hij adviseerde een ziekenhuisopname van een week voor de jongste, zoveel mogelijk zonder mij, zodat ze hem in die week konden observeren en structuur bieden.

Ik stemde in maar eenmaal thuis voelde het totaal niet goed. Ik kon alleen maar huilen bij het idee dat ze dachten dat ik hem geconditioneerd had en teveel op zijn huilen reageerde waardoor ik het in stand hield. Dit was namelijk de reden waarom ik er die week maar weinig mocht komen. Ik besloot, na overleg met mijn man, de huisarts te bellen en vertelde dat ik er toch vanaf zag. Ik had al maanden een telefoonnummer van een alternatieve arts in Noord-Holland in een la liggen en besloot haar ten einde raad te bellen. De volgende dag kon ik gelijk komen en er was direct resultaat! Mijn zoon poepte namelijk ook maar eens in de 7 à 10 dagen en toen we na haar behandeling (elektro-accupunctuur en voetzoolreflexmassage) naar huis reden, stonk het in de auto plotseling flink naar poep. Wat was ik blij met die stank!

De dag erna heb ik logeeradressen geregeld voor beide kinderen en een vakantie voor mijn man en mij naar Griekenland geboekt. Ik voelde dat ik dat nodig had en handelde ernaar. Na die week bleek de jongste, inmiddels bijna 1 jaar oud, voor het eerst overdag in bed te kunnen slapen. Wat een opluchting dat de behandeling zo goed aansloeg! Het bleef totdat hij 1,5 jaar oud was een zoektocht in de alternatieve hulpverlening. Uiteindelijk kon hij vanaf die leeftijd alle voeding verdragen en was hij over de voedselintoleranties met betrekking tot melk, gluten en suiker heen. Deze zoektocht naar de juiste hulp bevrijdde niet alleen hem van verteringsproblemen, mijn man en ik kwamen ook in een eigen bewustwordingsproces waarin emoties vanuit onze eigen kindertijd verteerd mochten worden. Doordat we uit het patroon van-zoals-het-hoort gestapt waren, vonden we de juiste hulp waardoor wij onze eigen huid konden verversen. Mijn instinct en moedergevoel leidde me de weg en niets of niemand kon me daarin tegenhouden. Nog altijd ben ik mijn kinderen dankbaar dat ik door hen op deze weg ben gekomen!

Je authentieke jij

Wanneer je oprecht en eerlijk vanuit je eigen impulsen gaat handelen, moet je omgeving wennen aan de echte jij, dit is een logisch gevolg. In het begin begrepen mensen me niet en gaven ongevraagd advies. Woordenwisselingen en conflicten waren het gevolg. Uiteindelijk hebben respect en liefde het bij de meesten gewonnen en is het contact warmer en liefdevoller dan ooit. Een aantal mensen zijn uit mijn leven verdwenen, ook dit is een natuurlijk gevolg. Nieuwe mensen zijn op mijn pad gekomen. Mensen die beter matchen bij de nieuwe ik die ik ben. Dit alles heb ik grotendeels te danken aan de Rode Slang in mij die me vanuit mijn instinct daadkrachtig liet handelen. Wil je weten wat het je oplevert wanneer je deze oer-eigenschap in jezelf bekrachtigt? Levensenergie, passie, een gezond lichaam en een harmonieus gezin (je kinderen gaan immers mee op de energie van jezelf ). Ook voor jou is dat mogelijk!

PS.

Wil je meer weten over je ware zelf en bedoeling hier op aarde? Wil je je kind of partner beter begrijpen zodat ieder vanuit zijn eigen zieleplan leeft binnen je gezin? Bestel dan het gezinsleefplan en ontdek hoe ieder aangestuurd wordt en vanuit welke gezinsmissie jullie leven!

Sandra Bolte

Sandra Bolte is auteur voor Pioniers Magazine. Ze is kinder-en jeugdtherapeut, coach, ontwikkelaar van het IK-KOMPAS, docent en trainer. Haar passie ligt bij de Tzolkin (Maya-kalender). Deze heeft ze in 2014 naar kinderen vertaald. Vanuit de Maya-astrologie geeft het IK-KOMPAS volwassenen en kinderen inzicht in wie ze van nature zijn. Het is haar missie dat kinderen zich vanuit hun kern gehoord en begrepen voelen. Hiervoor leidt ze ouders en jeugdhulpverleners op verder te kijken dan de ontwikkeling op het niveau van hoofd-hart en handen. Onze kinderen willen niets liever dan dat wij ons weer bewust worden van het grote potentieel waarover we beschikken. Zodat we samen met elkaar kunnen bouwen aan een nieuwe aarde.