Artikelen

Laat je dragen op een zee van vertrouwen

Herken je dat? Niet durven afwijken van het programma of bijvoorbeeld je presentatie en precies punt voor punt willen opvolgen van wat er staat? Bang om te falen? Niet goed durven vertrouwen op je innerlijke wijsheid en intuïtie? Of voor het eerst iets doen wat je nog nooit gedaan hebt of een droom waar maken, en het zo spannend vinden dat je je het liefst wilt vasthouden aan dat wat bekend, zeker en veilig voelt?

Juist het in vervulling brengen van je dromen en diepste verlangens brengt vaak de grootste angsten met zich mee. Je hart volgen gaat vaak gepaard met onzekerheid. Inmiddels heb ik al vele dromen werkelijkheid mogen maken en ook al weet ik er inmiddels goed mee om te gaan, het is toch telkens weer eng! Zo mocht ik vorige week een wel hele grote droom in vervulling brengen: mijn eerste georganiseerde reis vond plaats en ik ging zelf mee als coach! Op het eiland Elba in Toscane stond de deelnemers een prachtige reis naar binnen te wachten, een reis van het hoofd naar het hart, van waaruit de ziel kan spreken.

Richt je op de reis, niet op de bestemming

De voorbereidingen begonnen al maanden van tevoren en ik wist precies hoe het programma eruit moest komen te zien. Het zou een programma worden van overleven naar moeiteloos leven en dat zouden we dag bij dag, in combinatie met de natuur als inzichtsbron, gaan voelen en ervaren. Met hart en ziel werkte ik aan het programma en maakte ik een programma met werkboek dat de leidraad zou vormen voor de week.

Toen kwam die week ineens wel heel dichtbij en hoe dichterbij het kwam, hoe spannender ik het vond. Mijn hoofd zei: je hebt nog nooit zo’n reis ervaren als coach dus houd je precies aan het programma zoals het er staat, dan komt het helemaal goed! En mijn hart zei: geef je maar over aan de reis zelf, wil niets bereiken en nergens naartoe, creëer ruimte voor spontaniteit, laat alles los waar je je nu nog aan vast houdt, dan zal alles wat in het programma en werkboek staat vanzelf wel op zijn plek vallen en komt precies dat naar je toe dat nodig is om het proces in synchroniciteit te volbrengen. Alles is al goed.

Twee tegenovergestelde stemmetjes! De één vastklampend aan hoe ik (ego) wil dat het zou gaan en de ander zich overgevend aan hoe het ook anders zou kunnen gaan en wat het leven van mij wil. In het moment zelf voelen, dansend in het moment. In afstemming op dat wat uitgedragen wil worden.

Alles wat nodig is, is er al

Natuurlijk wist ik dat ik me geheel over mocht geven aan de reis, in het hier en nu. Overgeven aan het onbekende en vertrouwen dat elk moment mij wel weer zou laten voelen wat de volgende stap zou zijn. Ik mocht me laten dragen op een zee van vertrouwen. Dan zouden de processen die daaruit voort zouden vloeien veel meer effect hebben, voor mezelf en de deelnemers die ik begeleid. Wanneer ik me overgeef aan mijn hart, geef ik me over aan dat wat er van binnenuit wil stromen en ontstaan. Daarmee creëer ik ook veiligheid, vertrouwen, tijd en ruimte voor dat wat er van binnenuit bij de deelnemers wil ontstaan. Als ik me strak vasthoud aan het programma, dan kan niets van nature uit stromen, leven, bloeien en groeien! Een plant denkt toch ook niet “morgen is het een zonnige dag, dus laat ik dan dit blad die kant op buigen, en dat blad naar boven”?!

Als het er op aan komt is dat wel verrekte moeilijk! “Me overgeven? Ik zie nog niet wat ik ervoor terug krijg, dus waar vertrouw ik dan eigenlijk op? Veel te onzeker allemaal!” Hoe dichterbij het komt, hoe meer mijn ego begint tegen te spartelen. Kan en durf ik me volledig over te geven zonder vast te houden aan een vast programma? Kan ik vertrouwen op dat ik werkelijk van binnen voel wat nodig is? Toen kwam de vraag: “wat ik mezelf nu allemaal vertel over wat onzeker is, is dat wel waar? Kan ik zeker weten dat het waar is? Wie zegt dit, wie is die ‘ik’ die mij dit wijs wil maken en tegen wie praat deze? Wie ben ik zonder deze gedachtes? Die laatste was raak! Want dan ben ik vrij, dans ik in het moment en stroomt het van overvloed aan mogelijkheden, spontaniteit en speelsheid, verbinding en vertrouwen, alles wat nodig is, is er al. Ik ben er al. Alles wat anderen nodig zijn kan ik vanuit hier moeiteloos aanvoelen en op in spelen.

Heelheid ligt al in jezelf

Dit is precies wat het ego doet wanneer je steeds dichter bij ware overgave komt: tegensputteren. Het wil je maar al te graag vandaan houden bij die zee van vertrouwen, het ego voelt zich daar namelijk onzeker bij. Ja, je leest het goed: het ego voelt zich onzeker, niet jij! Het ego wil vaste grond, zekerheid en volgens de ‘regeltjes en vaste lijntjes’ werken. Want zo had ik het bedacht dus zo moet het ook gaan want dat geeft MIJ(ego) een veilig gevoel.”

Help je jezelf er wel mee als je alles volgens het boekje wilt doen? Help je anderen daarmee? Wat wil je ware ik dan? Die wil alleen maar haar pure expressie en heelheid via jouw lichaam en geest laten zien, die wil geleefd en ervaren worden doormiddel van jou en iedereen! Die zoekt altijd weer de ruimte in jou op om zich zichtbaar te maken, bijvoorbeeld via talenten of gaven. Het wil graag meer leven voor iedereen creëren door middel van jou. Het kan zich alleen uitten wanneer jij je overgeeft aan je hart, aan de heelheid in jezelf.

Overgave en een moeiteloos leven gaan hand in hand

Ik gaf me over door gewoon toe te staan dat ik mij onzeker mag voelen bij het onzekere. Het mag er zijn. Ik mag er zijn. Ik hoef er niet tegen te vechten of voor te vluchten, maar adem door het gevoel heen zodat het gevoel gevoeld kan worden. Daarna is de lading eraf en laat het mij vanzelf weer los. Tegelijkertijd laat ik mij leiden door mijn ware zelf, de bron en heelheid in mij die mij altijd de weg wijst en mij nooit in de steek laat. Als de zee van vertrouwen die ik altijd al in me draag en die mij draagt en waar ik me altijd in kan laten vallen wanneer ik niks meer heb om aan vast te houden. Dit is de enige zekerheid en houvast die er is. Ik word altijd opgevangen en jij ook.

Wat kwamen we als groep in de flow! Wat stroomde het en wat liep het als vanzelf! De ene na de andere deur ging open. Want wanneer je je overgeeft aan deze zee en je de onzekerheid durft te voelen, dan ontstaat er een oneindige ruimte en vrijheid waarin gespeeld en gedanst kan worden, in het moment. Een enorm speelveld laat zich zien, en de ene na andere ‘toevalligheid’ doet zich voor. Van het ene moment dans je naar het andere moment, je hoeft niets te ‘doen’, want alles wordt als vanzelf voor je geregeld op een manier die je niet met je verstand kunt bevatten. Moeiteloos. Precies datgene vindt plaats wat nodig is om dienend aan het groter geheel te zijn. Precies die processen vinden plaats om te groeien in bewustzijn. Elk moment weer. In overvloed aanwezig.

Door de rust, de ruimte, het vertrouwen en de overgave die ik zelf uitdraag, kwamen de deelnemers daar al snel in mee. Ook op een zee van vertrouwen doorliepen ze hun eigen proces en was er veiligheid gecreёerd om echt stappen uit de comfortzone te zetten en optimaal gebruik te maken van dat wat zich aandiende. Precies dat wat nodig was kwam op het pad voor de deelnemers en vanuit intuïtie en gevoel kon ik ze precies dat geven wat hen hielp om werkelijk te groeien, bloeien en floreren.

Met de juiste ingrediënten is een moeiteloos leven voor iedereen weggelegd. Ook voor jou! Daarvan is overgave een heel belangrijk onderdeel. Wil jij je ook graag overgeven aan een zee van vertrouwen? Je laten dragen? Leven vanuit de heelheid in jezelf? Vraag mij gerust om meer informatie en ik ben altijd in voor een minireis, waarin je de moeiteloosheid in jezelf kunt ervaren en wat het voor jou kan betekenen. Deze minireis geef ik geheel gratis en vrijblijvend weg, omdat ik weet hoeveel waarde het kan hebben!

www.be-effortless.nl

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"