Artikelen

Geef en ontvang en wees verbaasd over het resultaat!

In mijn vorige artikel heb ik omschreven hoe je de eerste stappen kunt zetten om in contact te komen met de diepste kern van je wezen. Hoe je stilte kunt toepassen in je dagelijks leven en hoe je door stilte het veld van energie, liefde en creatie kunt ervaren. Het laat zien dat we verbonden zijn en dat er een overvloed van liefde en energie beschikbaar is. Niet alleen om te leven, maar ook om ervan te genieten, onze persoonlijke talenten te ontwikkelen en onze creativiteit tot uitdrukking te brengen. Wij zijn onderdeel van het veld, het veld van onbegrensd potentieel en overvloed.

Ons lichaam staat in wisselwerking met het universum, onze energie is een uitdrukking van de kosmische energie. Het universum functioneert door middel van dynamische uitwisseling. Niets is statisch. Daarom is geven en ontvangen belangrijk in ons leven omdat je daardoor de levensenergie laat stromen en het net als bloed blijft circuleren en niet gaat klonteren en ophopen wanneer je het stopt. Het verstikt dan zijn eigen levenskracht. Circulatie houdt het levend en vitaal. Om ervoor te zorgen dat er overvloed naar ons toe blijft komen, in wat dan ook, moeten we geven en ontvangen laten circuleren.

Leven in schaarste remt levensenergie

Wanneer je leeft in schaarste ben je bang tekort te komen en leef je vanuit angst. Je bent je niet bewust van de overvloed en energie waarin je werkelijk leeft. Je ervaart winst van de andere partij als jou verlies. Je gaat ervan uit dat er maar een beperkte hoeveelheid van alles beschikbaar is. Niets van dit is werkelijk waar, wanneer je je bewust wordt van het veld, de oneindige bron van energie, liefde en creatie en je vanuit liefde en vertrouwen gaat leven.

Dankjewel, dat had niet gehoeven hoor!

Misschien herken je het wel… Je ontvangt een cadeautje en ongemerkt bedank je de persoon en zeg je erachteraan ‘dat had niet gehoeven hoor!’. Of je krijgt een cadeautje en voelt de neiging om die persoon iets terug te moeten geven voor wat hij of zij jou heeft gegeven. Of je vindt het moeilijk om te ontvangen door de onderliggende overtuiging dat je het niet waard bent iets te krijgen. Het kan ook andersom, dat je iets geeft aan iemand en het niet helemaal uit je hart komt, maar meer omdat je iets van die persoon wilt of iets voor elkaar probeert te krijgen. Het kan ook zijn dat je problemen wilt voorkomen of, wat ik bij mijzelf nog weleens ervaar: geven om aardig gevonden te worden. Soms heb je ook het gevoel dat je door het geven iets bent kwijtgeraakt. Dit alles is ontvangen zonder het geschenk werkelijk tot je door te laten dringen en geven zonder de intentie om een ander werkelijk geluk te brengen. Het is geen ware gift en zal geen groei veroorzaken. Er zit geen energie achter de daad en verhindert dus de stroom van levensenergie.

Vertrouw erop dat het leven goed voor je is

Wanneer je werkelijk geeft ben je niet bang daardoor iets kwijt te raken. Je weet en vertrouwt erop dat er meer dan genoeg van alles beschikbaar is. Je leeft niet in schaarste maar in overvloed. Je beleeft plezier aan het geven zelf en hebt geen ander doel dan te delen. Je verwacht er niets voor terug. Je maakt je geen zorgen want je weet dat het leven het beste met je voor heeft. Het wil zijn eigen liefdevolle aanwezigheid uitdrukken door middel van jou.

Zonder ontvangen kan er niet gegeven worden. Elke keer wanneer je iets niet vrijelijk ontvangt, verhindert dit de stroom van levensenergie en jaagt deze weg naar andere kanalen waar het vrijer kan stromen. Wanneer je vrij ontvangt voel je je dankbaar voor wat je krijgt en voel je je niet verplicht iets aan die persoon terug te geven.

Geef de levensenergie door

Om de levensenergie in jou vrij door je heen te laten stromen is er echter wel een voorwaarde om het vrijelijk geven en ontvangen in stand te houden. Je hoeft namelijk niets terug te geven voor wat je vrijelijk hebt ontvangen maar je moet het geven wel weer zelf toepassen op iemand anders. Als je wel ontvangt maar niet geeft dat zal niet werken. Energie zal zich in je gaan ophopen en voordelen loop je mis.

Delen is ook geven

Een les die ik leerde tijdens de Vipassana meditatie is dat alles wat materialistisch is, wij mensen zelf hebben gecreëerd. Er bestaat in werkelijkheid niet iets als MIJN jas, of MIJN auto. In werkelijkheid is alles van ons samen, wij hebben zelf de verdeeldheid gecreëerd met onze gedachten. Daarbij leerde ik dat alles vergankelijk is, alles komt en gaat. Zowel binnenin als buiten ons. Wanneer we sterven nemen we niets mee. Ik leerde me niet te hechten en te onthechten aan alles wat ik bezit. Het is een les die mij leerde te delen met wat ik heb, want niets is werkelijk van mij.

Één gedachte is al sterk genoeg een verandering teweeg te brengen

Geven en ontvangen hoeft niet alleen in materialistische zin. Alleen al de gedachte aan geven is sterk genoeg om anderen liefdevol te beïnvloeden. Gedachten hebben het vermogen veranderingen te bewerkstelligen.

Deze praktische manieren kunnen helpen om het proces van geven en ontvangen op gang te brengen:

  • Elke keer als je in contact komt met iemand geef hem/haar dan iets. Denk bijvoorbeeld aan een bloem, een briefje of kaartje, een compliment, zorg, aandacht, waardering, liefde. Wens de persoon geluk, vrede, vreugde of plezier toe. Niet alleen wanneer je mensen aardig vindt, maar juist ook wanneer je mensen, om welke reden dan ook, niet aardig vindt. Geven in stilte is enorm krachtig. Neem het besluit te geven waar je ook gaat. Hoe meer je geeft, hoe meer vertrouwen je zult krijgen in de wonderbaarlijke effecten ervan!
  • Neem alles dankbaar in ontvangst wat het leven te geven heeft. Neem de geschenken van de natuur aan: zonlicht, zingende vogels, bloemen, de geur van gras en de eerste sneeuw van de winter. Sta open voor de geschenken van anderen, of dat nu materiële dingen zijn, geld, complimentjes of wensen. Wees dankbaar en ontvang!

Bij deze mijn ‘geef wens’ voor jou: ik wens je veel plezier en bewustwording in het proces van geven en ontvangen!

Ps. Ook ik betrap mezelf er nog weleens op dat ik iets niet vrijelijk geef of ontvang en daar word ik me dan pas later van bewust. Sta jezelf toe zulke fouten te maken, neem ze met je mee op ontdekkingstocht. Ze helpen je op weg naar groei!

Artikel geïnspireerd op de volgende boeken: ‘Moeiteloos’, van Gerard Meerstadt en ‘De zeven spirituele wetten van succes’, van Deepak Chopra. 

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"