Boekrecensies

Kunnen we het geheim van de liefde doorgronden?

“In de liefde toont de Ander ons zijn licht, zonder dat we dit licht willen overnemen”.

 -Dirk de Wachter

100 onderzoekers uit 50 landen vatten in 1000 woorden samen wat ze weten over de liefde. Leo Bormans verzamelde de grootste denkers en gaf hen deze opdracht. Het resultaat is dit boek: een uitgebreide bloemlezing van interessante uitkomsten over liefde, verliefdheid, seksualiteit, huwelijk en scheiding, romantische liefde, passie en verlangens.

Leerzaam

Het geheim van de liefde doorgronden is misschien wat teveel gezegd, maar wat ik leuk vind aan dit boek is dat de beleving van liefde vanuit zoveel verschillende kanten wordt belicht dat het je aan het denken zet en je leert van andere culturen waar heel anders naar liefde wordt gekeken dan in de West Europese landen.

Prettig gevoel?

Een mooi voorbeeld om bij stil te staan vind ik “de liefdesformule” door dr. Zoran Milivojevic uit Servië. Deze psychotherapeut beschreef 30 verschillende liefdesformules. Hij stelt dat we liefde gelijkstellen aan verliefdheid, oftewel aan liefde die gepaard gaat met geluk en pret. Deze formule is belangrijk omdat ze een centrale rol heeft ingenomen in het collectief onbewuste van de westerse mens. Massamedia en liefdesromans en -films hebben ons doen geloven dat echte liefde voortdurend plezier en geluk in onze relatie brengt. Het resultaat is dat mensen in de volgende formule geloven: liefde = een prettig gevoel. Op grond daarvan komen mensen tot de conclusie dat iets ware liefde moet zijn als het zeer prettig voelt en zeer lang duurt. Maar als dat prettige gevoel afneemt of verdwijnt, menen ze dat de liefde verdwenen is. Het gevolg is dat veel mensen liefde ten onrechte gelijkstellen aan het feit dat ze zich goed voelen bij iemand, of explicieter gezegd: aan seks en verliefdheid. Dr. Milivojevic pleit er dan ook voor dat we in de leer gaan bij andere culturen die liefde niet in de eerste plaats koppelen aan geluk en pret. Als we liefde opnieuw definiëren, zullen we niet langer zoeken naar dingen die er geen onderdeel van uitmaken.

Voorlezen

Het boek is vlot geschreven, de artikelen zijn allemaal kort, gemiddeld beslaan ze 3 tot 4 pagina’s. Het boek is rijk geïllustreerd met mooie foto’s en citaten. Het is echt zo’n doorbladerboek dat je naast je bed hebt liggen en nog even leest voor je (samen) gaat slapen en waar je elkaar uit voorleest. Elk stuk is weer anders en de diversiteit van relaties komt uitvoerig aan bod. Het is niet een boek dat je vanaf het begin leest tot je het helemaal uit hebt gelezen. Ik merkte dat ik het leuk vond om het boek telkens open te slaan en vervolgens begon ik dat stuk te lezen dat mijn aandacht trok.

De inhoudsopgave is ook erg handig, want daar kun je in een oogopslag zien welke artikelen door wie geschreven zijn en uit welk land de auteur afkomstig is. “Van Amerika tot China, van Afrika tot Finland. Ontmoet jezelf en je geliefden inde spiegel en het venster van dit boek”, zo luid een deel van de tekst in de omslag van het boek. Daar is niets teveel mee gezegd.

Ik had zelf nog een vooroordeel voor ik ging lezen. Het feit dat wetenschappers de liefde onderzoeken, leidt dat dan niet tot een te abstract boek? Dat blijkt niet zo te zijn.

Wat ik een sterk punt vind aan het boek is dat de auteurs allemaal schrijven over de uitkomsten van hun wetenschappelijke onderzoeken en ontdekkingen, maar dat de teksten smeuïg klinken en je aandacht pakken. Titels als “Darwins slaapkamer”, “Gelukkige singles”, “Privéleugens”, “Wat betekent “ik hou van je”, “De ideale partner”, “Liefde op Mars”, “Liefde gaat niet met pensioen” of “Verliefdheid is een oogziekte” spreken tot de verbeelding en lezen vlot. Er wordt veel humor gebruikt.

Wat is liefde?

Het idee dat ik krijg, zoals ik al wel wist, is dat het thema liefde een ingewikkeld thema is dat voor veel interpretaties vatbaar is. Juist daarom is liefde ook een mysterie en bestaan er veel misverstanden over. Iedereen praat over de liefde vanuit zijn of haar eigen referentiekader. Een van de onderzoekers, dr. Stephanie Cacioppo, deed een poging een definitie te geven van gepassioneerde liefde: “liefde is een ‘staat’ van intens verlangen naar omgang met een ander. Het is een complex functioneel geheel waartoe oordelen en waarderingen, subjectieve gevoelens, uitdrukkingen, patroonmatige fysiologische processen, actieneigingen en instrumenteel gedrag behoren.” Ik zelf knap, als geboren romanticus, een beetje af op dit soort omschrijvingen, maar ik zag ook de humor er wel van in. Iemand anders schrijft dan weer ter compensatie: “liefde is gewoon liefde”.

Elk verhaal op zich bevat nooit de hele waarheid, maar het boek geeft mooie inzichten over de liefde. Je kunt je erin herkennen of soms totaal niet. Al met al lijkt het mij een boek voor romantici, realisten, idealisten of gewoon mensen die meer willen weten over de liefde of dit boek cadeau willen doen aan hun geliefde.

 

The world book of love

www.theworldbookoflove.com

Uitgeverij: Lannoo NV, Tielt, 2013

ISBN: 978 90 209 38 13 5

€ 24,99 paperback

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.