Boekrecensies

Kun je slapend rijk worden? Boekrecensie the Having, het geheim van rijk worden

“Kun je slapend rijk worden? Een Zuid-Koreaanse geldgoeroe vertelt hoe…”staat er op de achterzijde van dit boek te lezen. In eerste instantie dacht ik dat ik te maken had met een zoveelste boek waarin de Wet van de Aantrekking beschreven zou worden, maar dit boek is een verrassing.

Over de auteurs

Suh Yoon Lee is een Zuid-Koreaanse bestsellerauteur en goeroe van de allerrijksten. Haar inzichten gaan terug op oude, wijze Aziatische bronnen. Ze analyseerde vanaf 6-jarige leeftijd hoe 100.000 rijken hun fortuin hebben vergaard. Uiteindelijk maakte ze daar haar levenswerk van en adviseerde vele zakenmensen hoe zij rijk konden worden. In dit boek dat zij schreef samen met Jooyun Hong, journalist en voormalig consultant, lees je hun ontmoetingen en leert de journaliste hoe ze een leven vol rijkdom ontwikkelt wanneer je de adviezen opvolgt van deze geld-goeroe.

Simpel en toepasbaar

Hoewel er zeker elementen in zitten van de Wet van Aantrekking hebben de auteurs een andere insteek: simpeler en toepasbaar voor iedereen. Ze gaan ervan uit dat iedereen rijk  kan zijn wanneer je je richt op wat je al bezit en hoe je daar dankbaar voor kunt zijn.

Het boek bestaat uit een aantal delen en is beschreven vanuit Joohun Hong die haar ontmoetingen met Suh Yoon Lee beschrijft. Het leest zo makkelijk, ik las het boek uit in een dag. Het leest als een roman. Na elk hoofdstukje staan er belangrijke inzichten in als samenvatting van wat je hebt gelezen. Zo maakt het de toepassing ervan makkelijker, ook om even terug te bladeren.

Wat er ook gebeurt als je dit boek leest is dat je veel bewuster omgaat met de uitgaven die je doet. Koop je echt de dingen die je nodig hebt? Ben je echt blij met de aankoop of koop je iets uit verveling of gewoonte, omdat iemand anders het je aanraadt of omdat een ander het heeft? Je leert uitsluitend nog iets te kopen omdat het jou gelukkig maakt.

Werkt het?

De adviezen die in het boek beschreven worden, laten ook het functioneren van de hersenen zien wanneer je een ander patroon aanleert. Belangrijk lijkt mij om dat inzicht te hebben zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Het duurt niet heel lang voor je de eerste resultaten krijgt. Uiteraard was ik zelf ook heel benieuwd of haar methode zou werken. Omdat het nog wat vroeg is om dat te benoemen kan ik wel zeggen dat mijn aankopen veel bewuster zijn gegaan. Ik voel me veel meer tevreden, er is rust en dankbaarheid voor wat ik in mijn leven heb. Of het ermee verband houdt durf ik niet meteen te zeggen maar wel dat ik binnen 24 uur vanuit onverwachte kanten 2 cadeautjes ontving.

Als je ergens teveel naar verlangt, gebeurt het niet

Een fout die je makkelijk kunt maken volgens de auteur is dat je iets teveel wilt. Dan werkt het niet. Er wordt vaak aangedrongen op je doorzettingsvermogen en als je iets echt wilt en je zet je daar 100% voor in, dan gaat het ongetwijfeld gebeuren, is iets wat je leest in veel andere literatuur over de Wet van Aantrekking. Suh Yoon geeft aan dat dit niet klopt. Ze stelt je dan ook de vraag of het je een prettig gevoel geeft als je graag rijk wilt worden. In de meeste gevallen is dat niet zo. Hoe het wel werkt en hoe je bepaalde angsten die gepaard kunnen gaan met tekort te lijf kunt gaan wordt prachtig beschreven in dit boek.

Zonder verder al teveel te verklappen over de verdere inhoud vind ik het een leuk boek, zeker voor ondernemers en pioniers die enige mate van zelfontwikkeling achter de rug hebben. Ik vond met name ook het element interessant over de bewustwording en ontwikkeling van dankbaarheid. Er zit een diepere spirituele boodschap achter die we soms in de waan van de dag kwijtraken. Geluk moet stromen aldus de schrijfsters en ik vind het boek in die zin ook absoluut een aanrader. Of je slapend rijk kunt worden betwijfel ik na het lezen van dit boek, maar het is zéker de moeite waard om ermee aan de slag te gaan.

Informatie
Titel: The Having
Ondertitel: Het geheim van rijk worden
Auteur: Suh Yoon Lee en Jooyun Hong
Prijs: € 20,00
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021573649
Bestellen

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.