Artikelen

Koffie? Doet u mij maar een smoothie!

Als je een beetje thuis bent in gezond eten dan heb je misschien wel meegekregen dat er nogal wat te doen is geweest rondom de smoothie. Is het nu wel of niet goed om smoothies te drinken, is de vraag. Je kunt er allerlei gezonde dingen in stoppen en voor veel mensen is het de enige manier waarop ze wat extra bladgroente naar binnen kunnen krijgen, dus hoezo niet gezond?

Nou, ten eerste is het met smoothies ook heel makkelijk om meer calorieën te drinken dan je zou doen wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit en groente gewoon zou eten. Het is met een smoothie mogelijk om tot tien keer zo snel de zelfde hoeveelheid calorieën tot je te nemen dan je zou lukken als het voedsel nog gewoon in tact was. Dit kan een voordeel zijn als je wilt aankomen maar aangezien de meeste mensen liever een pondje minder dan een pondje meer met zich mee dragen kan het dagelijks drinken van smoothies dus wel degelijk het afvallen in de weg zitten.

Door het hoge tempo houd je je lichaam als het ware een beetje voor de gek waardoor het ‘denkt’ dat het minder calorieën heeft binnengekregen dan daadwerkelijk zo is. Het is goed om dit te weten omdat dit eigenlijk geldt voor alles wat je eet dat niet meer intact is. Je lichaam is perfect in staat zichzelf slank te houden en aan te geven wanneer het genoeg heeft gehad. Het wordt lastig wanneer we gaan rommelen met ons eten. Denk aan koek en gebak, maar ook aan het toevoegen van olie of suiker aan je voedsel, en ja smoothies zijn hierin dus al een eerste stap.

Aan de andere kant geldt dit dus weer niet voor soepen. Omdat de soep heet is en met een lepel rustig wordt gegeten heeft het lijf de tijd om alles goed te registreren. Dit voordeel kun je dus ook toepassen op je smoothie: maak hem lekker dik en drink hem niet maar lepel hem rustig naar binnen.

Als je nou, net als ik, gewoon wilt blijven genieten van je smoothies heb ik hieronder 7 tips voor je om ze zo gezond en afslank bevorderend te maken.

  1. Maak je smoothie zo groen mogelijk. Smoothies van voornamelijk fruit blijken niet zo verzadigend te zijn als het eten van fruit in tact. Ik neem in de regel niet meer fruit dan ik ook gewoon op zou kunnen, bijvoorbeeld één banaan en twee kiwi’s, vul verder aan met groente zoals spinazie, bleekselderij, komkommer, broccoli etc.
  2. Voeg lijnzaad toe. Lijnzaad maakt je smoothie vullend en verzadigend en doordat hij dikker wordt, zul je het ook minder snel opdrinken. Daarnaast heeft lijnzaad tal van voordelen voor zowel de planteneter als de alleseter. Zo bevat één eetlepel lijnzaad per dag ruim de benodigde hoeveelheid gezonde vetten die je nodig hebt en werkt het cholesterol verlagend.
  3. Drink je smoothie langzaam op. Tempo is dus belangrijk. De reden dat veel kauwen leidt tot minder eten is dus het tempo, niet de aanmaak van meer enzymen.
  4. Maak er een spoonthie van. Wat is dat? Dat is een dikke smoothie waar je niet te veel vocht aan toevoegt en waar je nog wat stukjes fruit bij doet en die je vervolgens opeet met een lepel. Oftewel: doe alsof je smoothie een soep is. Je zou er ook wat muesli over kunnen doen.
  5. Eet mindful. Mindfulness heeft niet alleen bewezen effect op je algehele geluksgevoel en is dus sowieso handig om te oefenen, maar het verkleint ook de kans dat je te snel en dus te veel eet. De maaltijd is als je het mij vraagt sowieso het uitgelezen moment om mindfulness te oefenen. Eten moet je toch, dus het is het perfecte moment voor een kleine meditatie als je er de rest van de dag geen tijd voor hebt.
  6. De bonus tip: drink je smoothie met een rietje om je tandglazuur te beschermen. Smoothies zijn net zo schadelijk voor je glazuur als cola. Ja, het is helaas echt waar. Je wilt dus niet, zoals sommigen mensen doen, de smoothie lang in je mond houden om de aanmaak van enzymen te stimuleren. Je wil de smoothie juist via een rietje snel in je keel hebben. Daarna spoel je nog even na met water en tenslotte wacht je in ieder geval dertig minuten met het poetsen van je tanden.
  7. Zoals eigenlijk bij alles in het leven maakt het ook nog uit wat je DENKT over je smoothie (of wat je ook eet). Mensen die te horen krijgen dat hun wijn heel bijzonder is, vinden deze lekkerder (en drinken er meer van) dan mensen die denken gewoon de huiswijn te krijgen. Wie denkt een super vette, romige, rijke milkshake te drinken zit voller dan wie denkt een magere light variant te krijgen, ook al drinken ze dezelfde. Denk dus vooral dat je smoothie je heel erg gaat vullen en geloof dat ook!

Ten slotte heb ik ook nog een lekker smoothie recept voor je. Dit is mijn alternatief voor het bakje koffie tussen de middag. Dat moment waarop je een dip krijgt en wel een oppepper kunt gebruiken. In plaats van de kunstmatige energie die je krijgt van cafeïne kun je ook eens hier voor kiezen. Voorkom je gelijk dat je grijpt naar zoete snacks met suiker en vet. Want zeg nou zelf, uiteindelijk is een smoothie altijd nog beter dan een gevulde koek.

Green Goddess Smoothie (voor twee personen)

2 bevroren bananen

2 grote dadels, of neem 4 kleinere

2 tl rauwe cacao

1 el lijnzaad

2 handen spinazie

1/2 tl vanille extract (optioneel)

1,5 cup water

Superfood Maca past eventueel ook goed bij deze smoothie.

Doe alles in een blender en laat draaien tot je een gladde smoothie hebt.

Geniet!

Bronnen:

The downside of green smoothies

Do smoothies lead to weight gain?

Are green smoothies good for you?

Are green smoothies bad for you?

Jessica Moreno

Jessica schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine over een pure, plantaardige lifestyle. Zij is een gepassioneerd vegan kok. Bijna 5 jaar geleden ontdekte ze de pure, plantaardige lifestyle. Dit bleek de deur naar een diepere connectie met de aarde en het begin van een leven vol energie, een slanker lijf, en spirituele ontwikkeling.