Artikelen

Je roze bril is niet het enige perspectief

Maak van je grootste uitdaging je diepste bevrijding met een omni-perspectief

We weten het allemaal: onze grootste uitdagingen hebben de meeste potentie tot groei en transformatie. Ze laten je zien waar je al bent in je ontwikkeling en waar je verder kunt groeien. Ik ontdekte onlangs hoe behulpzaam het is om hierbij een omni-perspectief in te nemen, oftewel vanuit verschillende invalshoeken naar mezelf te kijken. Ook ontdekte ik hoe dit de katalysator is voor een diepe bevrijding. Terug naar de uitdaging:  wat is er uitdagender dan de liefde?

Het universum haalde een leuke grap met me uit. In mijn laatste artikel De liefde van je leven is misschien niet je partner in Pioniers Magazine 5 dat helemaal gewijd is aan Liefde & Relaties, schreef ik: “Ik merk dat ik nu begin te verlangen naar een nieuwe partner. Ik heb nog wel zin in een persoonlijke relatie, waarschijnlijk valt daarin nog een hoop te leren, maar ik reik naar het hoogst mogelijke.” En ja hoor, daar was hij ineens! Ik ontmoette een man.

Ik moest wel lachen om het feit dat ik net een artikel had gepubliceerd over de verschillende niveaus van liefde en dat ik me nu bevond in het meest basale niveau, dat schreeuwt: Hier! Nu! Van mij! Voor eeuwig!

Al vrij snel gierde alles wat er bij verliefdheid schijnt te horen en wat ik na 23 jaar vergeten leek te zijn door mijn lichaam en geest: seksuele opwinding (botte lust zogezegd), verlangen, onzekerheid, non-focus, vlinders, gelukzaligheid, irrationaliteit, zenuwen, de hemel, de hel en alles daartussenin.

Ik liet het allemaal gebeuren en ik moet zeggen: in het begin was er geen touw aan vast te knopen en werd ik volkomen in beslag genomen door alle extremen van gevoelens en emoties. Wat een kracht! Ik moest wel lachen om het feit dat ik net een artikel had gepubliceerd over de verschillende niveaus van liefde en dat ik me nu bevond in het meest basale niveau, dat schreeuwt: Hier! Nu! Van mij! Voor eeuwig!

Verschillende invalshoeken

Omdat ik hogere doelen nastreef  dan dat en omdat ik deze overweldigende storm simpelweg onprettig vond, ging ik langzamerhand wat ruimte creëren in mijn ervaring en perspectief. Ik ervaarde al snel dat het bewust innemen van een omni-perspectief ten aanzien van deze voor mij uitdagende situatie een grote bevrijding is en maakt dat ik me ontwikkel en dat ik mijn hogere doelen kan nastreven door deze relatie.

Ik ontdekte 5 lagen in mijn ervaring en perspectiefneming. Ze volgen elkaar op zoals dit in de evolutionaire ontwikkeling van het menselijke bewustzijn gebeurt. Ieder volgend niveau sluit het vorige ook niet uit, maar includeert en overstijgt het vorige niveau. Dit zijn lagen van bewustzijn die altijd aanwezig zijn en geactiveerd kunnen worden.  In de voorbeelden verwijs ik naar een intieme relatie, maar ik nodig je uit om ze op elke voor jou uitdagende situatie toe te passen.

Lichamelijk niveau

Op dit niveau spelen lust, genot, behoeften, sensaties, impulsiviteit, gedachteloosheid, probleemloosheid, primaire geluiden (grommen, kreunen), biologische processen, overleving en  lichamelijke versmelting met de omgeving en de ander. Kortom: Hier! Nu! Van mij! Voor eeuwig!

Psychisch/emotioneel niveau

Op dit niveau spelen historie, overtuigingen gebaseerd op opvoeding, culturele conditionering, verhalen, irrationaliteit, angst, emotioneel verlangen, drama, aantrekken/afstoten, egocentrisme en emotionele samensmelting.

Rationeel niveau

Dit is het niveau van de feiten, wat gebeurt er echt. Uiteraard is dit ook het niveau van nadenken, redeneren, abstraheren, verschillende perspectieven innemen (het omni-perspectief), logica, informatie, kennis, objectiveren en differentiatie.

Intuïtief niveau

Dit is het niveau van aanvoelen, intunen op de ruimte tussen elkaar, het niveau van ziel, weten, helder zien en voelen, het niveau van hogere doelen, diepe intenties, magie, transformatie, potentie en elkaar supporten als mens.

Non-duaal niveau

Het niveau van vrijheid, ruimte, alles en niets, stralende waarheid, bewustzijn, meditatie, diepe kalmte, het onpersoonlijke, liefde en eenheid.

Ga maar eens na in je eigen ervaring hoe deze verschillende perspectieven altijd aanwezig zijn en hoe je steeds wisselt tussen de verschillende lagen van bewustzijn in jezelf. Jij, jouw bewustzijn, bestaat al uit dit omni-perspectief en je hiervan bewust zijn en er actief mee spelen geeft je enorme vrijheid.

Dat  is nog niet alles, dit is nog maar 1 omni-perspectief, dat van het ‘ik’, de eerste persoon.  Bewustzijn bestaat uit nog veel meer perspectieven die elkaar overstijgen en includeren en samen een rijk spectrum vormen dat vergelijkbaar is met een caleidoscoop. Ik geloof dat wij ons als mens ontwikkelen om steeds meer en omvattender perspectieven in te kunnen nemen, ze op waarde te kunnen schatten en hier als een vloeiende dans tussen te kunnen schakelen. Het mooie is: we kunnen dit oefenen.

kaleidoscope-1697930_1280

Oefenen met het omni-perspectief?

  • Begin met jezelf te ontwarren en de 5 basis perspectieven te herkennen. Onderzoek vooral hoe dit er in jouw eigen ervaring uitziet en voelt.
  • Weet dat je altijd vanuit een perspectief naar de wereld kijkt. Word je er van bewust door welke lens je kijkt gedurende de dag.
  • Laat starre ideeën los. Je weet zelf wel waar je vasthoudt aan denkpatronen en conditioneringen. Onderzoek actief een ander denkpatroon en kijk wat dat met je doet.
  • Vraag je actief af welke perspectieven je allemaal kunt innemen in een uitdagende situatie. Dit kunnen de perspectieven zijn die ik hier omschreven heb, maar als je er voor gaat zitten zijn er altijd meer. Ik ben een fan van Ken Wilbers AQAL (All Quadrant, All Levels), zijn systeem helpt je om jezelf te trainen in het werken met omni-perspectieven.
  • Durf datgene waar je het meest door gedreven door bent onder de loep te nemen en te bevragen, zelfs twijfel toe te laten. Soms zijn we als pionier zo gefocust op onze toekomstvisie en ons antwoord voor een betere wereld, dat we onze blik vernauwen i.p.v. verwijden. Durf te vertrouwen op een diepere kracht in jou en datgene waar je je in vastgebeten hebt door meerdere perspectieven te zien. Ik weet het: dit is een grote uitdaging, maar het levert meestal een nog krachtigere impact op.
  • Word hopeloos verliefd!

Succes en veel plezier!

Judith heeft diverse artikelen voor Pioniers Magazine geschreven. Zij is een ‘social artist’ en haar missie is: ‘Een nieuwe wereld creëren van binnenuit’. Met haar initiatief ‘Transforming Self and Society – The Social Artist’s Way’ helpt ze individuen en groepen om meer van hun menselijk potentieel te ontdekken en in te zetten met als doel een florerende wereld maatschappij. Ze is als ‘social artist’ betrokken bij meerdere projecten en is gedreven om ‘social artistry leadership’ te introduceren in Nederland en de rest van Europa.