Artikelen

In wat voor wereld wil jij leven na de crisis?

De coronapandemie is nog niet voorbij: wereldwijd neemt het aantal besmettingen nog steeds toe. In Nederland gaat het gelukkig steeds beter en ervaren we steeds meer vrijheid. Langzaam durven we weer te dromen van ‘het normale leven’. Maar welk ‘normaal’ is dat eigenlijk? Willen we wel echt weer terug naar het leven zoals dat vóór de coronacrisis was?

“Never let a good crisis go to waste”, schijnt Winston Churchill gezegd te hebben. En het is logisch dat we met de toenemende vrijheid ook weer hoopvol worden; of je nou zoekt naar kansen voor verandering of zo snel mogelijk weer terug wilt naar ‘vroeger’. Als dat laatste het geval is, wil ik je uitdagen na te denken over de wereld waar je in wilt leven. Wil je echt alles van ‘vroeger’ terug, of zijn er toch lessen die je in deze periode geleerd hebt en die je mee wilt nemen naar de toekomst?

“Iedereen ervaart de coronaperiode anders. Neem de tijd om even stil te staan bij wat je de afgelopen periode geleerd hebt, wat je wilt behouden en waar je mee wilt stoppen.”

Bijna iedereen die ik spreek snakt naar meer contact; vaker en relaxter afspreken met vrienden en familie, anderen weer kunnen aanraken en minder angst voor besmetting. Ik ook, terwijl ik redelijk introvert ben en helemaal niet zo fysiek gericht. Ook de constante alertheid (“Wat zegt het nieuws? Loop ik hier risico? Kan ik wel in de buurt zijn van kwetsbare mensen?”) ervaar ik als vermoeiend en ook daar wil ik wel graag van af. Maar verder heb ik ook veel mooie dingen ervaren, die ik graag meeneem in mijn persoonlijke toekomst en in mijn droom voor de wereld.

Persoonlijke toekomst
In het begin van de coronapandemie was ik – en velen met mij – vooral bezig met overleven in een uiterst onzekere en beangstigende tijd. Het leek alsof ik geen tijd of energie meer had voor idealen. Maar na enige tijd ontstonden nieuwe routines en nieuwe gewoonten en merkte ik, tot mijn verrassing, dat vooral de collectieve haast afgenomen leek. Doordat we heel veel niét meer konden – waaronder reizen – ontstond tijd en ruimte om de dingen te gaan doen waar we pre-corona geen tijd voor hadden. Zo kreeg ik door een terugval in opdrachten opeens veel meer tijd om aan mijn boeken te werken, wat ik zo leuk vond dat ik besloten heb om mijn schrijverschap voortaan voorop te stellen in mijn leven. De daling in inkomsten was goed te doen, omdat we ook minder geld kwijt zijn aan etentjes, reizen, sportscholen en uitgaan.

Wat neem jij mee?
Iedereen ervaart de coronaperiode anders. Neem de tijd om even stil te staan bij wat je de afgelopen periode geleerd hebt, wat je wilt behouden en waar je mee wilt stoppen. Voor mij is vrijheid nog belangrijker geworden, niet alleen in de keuze van mijn dagelijkse bezigheden (mijn schrijverschap), maar ook in het vrij kunnen bewegen, zowel in de fysieke ruimte als in mijn sociale cirkels.

Voor de wereld
Ook maatschappelijk heeft corona enorm veel gevolgen. De vele zieken en sterfgevallen als eerste, maar ook economisch laat de pandemie haar sporen na: werkloosheid, faillissementen, terugloop in consumptie en in groei, en torenhoge staatsschulden. Nu is goed te zien dat we in de tijd van vergaande globalisering leven. Het is de bron van onze welvaart, doordat we voor de laagste prijs goederen kunnen aanschaffen, maar tegelijkertijd ook de oorzaak van de mondiale crisis. Een lokaal virus heeft zich in een razend tempo wereldwijd kunnen verspreiden en dat is best een eng idee.

Maar globalisering kan ook zorgen voor een snelle oplossing uit de crisis, doordat landen samenwerken en er mondiaal aan een vaccin gewerkt wordt. Ook voor de economie kan samenwerking verlichting bieden, doordat landen nu ook nadenken over alternatieve economische modellen waarbij groei niet langer het uitgangspunt is. En er zijn nog meer positieve gevolgen te benoemen. De CO2-uitstoot keldert doordat mensen minder consumeren, minder reizen en vooral minder vliegen, waardoor de natuur kans ziet zich te herstellen. Bijzonder om te zien, vind ik, de terugkeer naar de lokale economie. Om de middenstand te helpen, springen overal initiatieven op die Nederlanders stimuleren om lokaal te kopen. Ook gaan veel mensen op vakantie in eigen land of blijven dit jaar thuis. De focus op ‘dichtbij’ is een opvallende reactie op de groeiende globalisering van de afgelopen jaren.

Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet als we zorgvuldig zijn in onze keuze wat we meenemen en wat we achterlaten. Het ‘oude normaal’ was misschien minder normaal dan we dachten, dus laten we de kans pakken om het ‘nieuwe normaal’ optimaal vorm te geven, zowel voor onszelf, als voor de wereld en de generaties na ons.

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.