Boekrecensies

In het nu-, meditaties over tijd, liefde en geluk

Thich Nath Hanh, de alom bekende zenmeester en boeddhistische monnik uit Vietnam, was al op jonge leeftijd een vernieuwende en populaire leraar in zijn thuisland. Zijn missie was om het boeddhisme dichtbij het dagelijks leven en midden in de maatschappij te brengen. Zo heeft hij ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het boeddhisme voor de westerse wereld. Mindfulness, volle aandacht, is volgens hem het middel dat ons helpt onze liefde en compassie te vergroten: niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving en voor de wereld.

‘In het nu’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een autobiografisch voorwoord, getiteld ‘De weg naar binnen’. Het tweede deel, ‘Nu ik kan zien’ is een vrij lang vers over tijd en wat het betekent om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu.

De weg naar binnen

In het eerste deel beschrijft Thich Nath Hanh zijn jaren in Vietnam van 1949 tot aan zijn verbanning in 1966. Hij heeft in deze periode als jonge monnik, dichter, student en gemeenschapsvormer zijn grootste ontwikkeling doorgemaakt. Ten tijde van de oorlog in Vietnam probeerde hij een vorm van boeddhisme te ontwikkelen die antwoord kon geven op de uitdagingen van die tijd. Hij en zijn leerlingen waren daarin echte pioniers. De antwoorden die hij vond, zijn universele antwoorden die op alle pijn en lijden in de wereld van toepassing zijn. Wanneer er op de juiste wijze mindfulness wordt beoefend, brengt dit volgens hem geluk, ook in tijden van oorlog en destructie.

Thich Nhat Hanh laat de lezer op intieme wijze voelen hoe groot de wanhoop en de zorgen waren in de oorlogstijd in Vietnam. Door poëzie, schrijven, kunst en de diepe band van broeder- en zusterschap, werd zijn geest geïnspireerd en kreeg standvastigheid. Zo wist hij het hoofd boven water te houden en te overleven.

Deze visie vind ik heel krachtig en het raakt mij diep dat een mens krachtig genoeg is om zelfs in de meest destructieve tijd van oorlog overeind te blijven en liefde en compassie met anderen te delen. Het kan niet anders dan dat je al lezend in het boek meevoelt met de strijd die Tich Nath Hanh en zijn leerlingen voerden voor vrede. ‘De weg naar binnen’ is daarnaast een heel boeiend deel wanneer je benieuwd bent naar de weg die hij heeft afgelegd om tot inzicht en de ontdekking van het nu te komen.

Nu kan ik zien

‘Nu ik kan zien’ sluit bijzonder mooi aan op het eerste deel en laat je letterlijk de verlichting ervaren die het moment, het nu, met zich meebrengt. De persoonlijke teksten over rust en tijd raken mij en leiden mij helemaal naar dit moment, het nu. Het zijn, er nu zijn, is alles wat er nodig is. Ongeacht welke moeilijkheden we ook tegenkomen, ieder van ons kan vinden wat hij nodig heeft.

Hoewel Thich Nhat Hanh zijn leer toegankelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, vind ik de diepgang die hij gebruikt in zijn gedichten nog niet altijd even toegankelijk. Ik voel de intensiteit waarmee hij het heeft geschreven wel, maar begrijp niet altijd de essentie of de kern van wat hij wil uitdragen met zijn poëzie.

In het nu

De monniken en nonnen van Plum Village in Frankrijk hebben in de inleiding van het boek de hoop uitgesproken dat deze zeer persoonlijke en intieme, geestelijke ontdekkingstocht laat zien hoe je diep in het hier en nu kunt verzinken, zodat je gaat zien wie je werkelijk bent, wie je dierbaren werkelijk zijn en je zo gezamenlijk voeling krijgt met het uiteindelijke.

Voor mij persoonlijk heeft het lezen van de ontdekkingstocht van Thich Nhat Hanh ervoor gezorgd dat ik daadwerkelijk aankwam in het nu. Ook ben ik meer gaan inzien dat broeder- en zusterschap niet alleen voor familie is weggelegd, maar dat je dit ook intiem kunt ervaren met de mensen die op dat moment het dichtst bij je staan en waarmee je bijvoorbeeld samenwerkt aan een gezamenlijk doel. De kracht die schuilt achter een verbinding van mens tot mens is een kracht die verbindt tot in de eeuwigheid en deze kracht is voelbaar in elke zin van het boek.

Wanneer ik het boek uit heb, heb ik het gevoel dat ik heb gemediteerd. Ik voel ontspanning, rust en ik voel me helemaal thuis in het nu. ‘Meditaties over tijd, liefde en geluk’ vind ik als ondertitel dan ook erg toepasselijk. ‘In het nu ’Het is

een dun boek waar je snel doorheen kan lezen. Dat raad ik echter niet aan, omdat je dan ‘het nu’ misloopt. Wil je ‘het nu’ echt tot je door laten dringen, lees dan met name het deel ‘Nu ik kan zien’ deel voor deel.

 

In het Nu; meditaties over tijd, liefde en geluk.

Thich Nhat Hanh

€ 14,99 | gebonden, 128 pagina’s

ISBN 9789025905330

Uitgeverij: Ten Have

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"